Bivši mason Dražen Jelenić vraćen na poziciju zamjenika glavne državne odvjetnice

Foto: fah

Vrhovni sud prihvatio je njegovu žalbu, a sada će Državnoodvjetničko vijeće morati ponovno odlučivati o zahtjevu aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

S pozicije prvog čovjeka DORH-a otišao je jer je bio mason, ali Dražen Jelenić u ponedjeljak se vraća na posao.

Vrhovni sud prihvatio je njegovu žalbu, a sada će Državnoodvjetničko vijeće morati ponovno odlučivati o zahtjevu aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek koja je zatražila da ga se makne i s pozicije jednog od njezinih suradnika.

Kako je tada tvrdila, Jelenić je nije uvjerio da više nije član masona, piše RTL.

Član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske

Podsjetimo, Jelenić je podnio ostavku 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je bio član u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske.

Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Jelenić je postao član udruge Veliki Orijent Hrvatske, odnosno masona, dva mjeseca prije nego što je u travnju 2018. godine imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nitko od vladinih i sigurnosnih dužnosnika nije znao tu informaciju i upozorio na moguće ugroze prije imenovanja Jelenića na istaknutu funkciju? Brojni stručnjaci upozoravali su da Jelenić ne može biti niti zamjenik glavnom državnom odvjetniku, ali tu je funkciju i dalje obnašao. Krajem studenoga 2020. njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je mišljenje Etičkog povjerenstva oko mjesec dana nakon što je preuzela DORH, a ranije je već rekla da joj je Jelenić usmeno rekao da je napustio ložu. No onda je zatražila i službeno očitovanje.

Kontaminiranost pravosudnog sustava sukobom interesa

Republika Hrvatska je u posljednjih 18 godina na čelu DORH-a i njegovih zamjenika imala tek tri osobe koje se međusobno rotiraju na funkcijama. S obzirom da je Jelenić morao otići zbog neprofesionalnosti, kao i zbog potvrde SOA-e da zakon nije predviđao njegovu sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika te uzimajući u obzir da je zamjenik glavnog državnog odvjetnika postao za vrijeme Bajićevog mandata, postavlja se i pitanje kontaminiranosti pravosudnog sustava sukobom interesa.

Dok je Jelenić morao otići zbog tajnog članstva u masonskoj loži, pozicije Mladena Bajića i Dinka Cvitana nisu dovedene u pitanje ni nakon što je Bože Vukušić objavio kako su bili članovi Komunističke partije. Prema navedenim dokumentima može se iščitati da je Dinko Cvitan primljen u Savez komunista 1983., a Mladen Bajić 1972. godine.

> Jelenić je morao odstupiti zbog članstva u masonskoj loži, a Bajić i Cvitan šute o svome članstvu u Komunističkoj partiji?

>Nastavak sukoba među masonima: Gabrić pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem

>Ministru Ćoriću nije problem da je glavni državni odvjetnik mason: ‘To što je rekao mi se čini prihvatljivo i simpatično’

Masoni – strogo hijerarhijski organiziran pokret

Masoni, također nazivani i “slobodni zidari” mistični su, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je, u današnjem smislu, nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i kutnik. Uz njih se lože služe i simbolima križa, ključeva, mačeva i osvijetljene delte.

Masonske institucije imaju svoje konstitucije, pravila, simbole i obrede.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla zbog predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika Nikicu Gabrića i vođe jedne od masonskih loža. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.hr