Borislav Ristić: ‘Najveća osobina kandidata na HDZ-ovoj listi je poslušnost šefu uz nedostatak vlastite karizme’

Foto: Snimka zaslona/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Sretna društva počivaju na zakonu, ona manje sretna osuđena su na samoproglašene tutore. To su ljudi koji u ovom društvu nemaju nikakvih formalnih funkcija, ali su predstavljeni kao savjest društva. Njih se pita za mišljenje o svemu, njihovi savjeti se doživljavaju kao riječ koja se sluša. Oni su sveprisutni kreatori svih događaja, vremešni, ali opet neobično vitalni, sposobni svaku situaciju okrenuti u svom smjeru, piše Borislav Ristić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

(…)

A onda je, kao grom iz vedra neba, stiglo pismo iz Njemačke. Pismo osuđenih udbaških ubojica čije je dugogodišnje kazne trebalo “prevesti” na hrvatski. Oni su ga, znajući koliki “kumovski” utjecaj na pravosuđe ima ovaj naš junak, prozvali kako je bio njihov kolega, siva eminencija koja bdije nad državom poput “sove”. A sova je bio savjetnik svih vladara. Vladari bi dolazili i odlazili, ali on se uvijek vraćao. I to s posebnim žarom kako bi uzvratio onima koji su ga prethodno “šikanirali i javno ponižavali”. Posljednji koji su to učinili bili su Karamarko i Brkić. Stoga ne čudi što se u rušenju Karamarka stavio na raspolaganje Plenkoviću, kao i kasnije u obračunu s Brkićem.

(…)

Žalac je ona ministrica europskih fondova kojoj je Plenković zabranio da pije, a koja je trebala nositi HDZ-ovu listu na europskim izborima. Sada se umjesto nje na vrhu pojavilo novo mlado lice, javnosti poznato kao Šeksov posinak i Plenkovićev bruxelleski asistent, Karlo Ressler.

(VIDEO) Ovo je 12 HDZ-ovih kandidata za europski parlament: Karlo Ressler, Šeksov posinak, nositelj liste

(…)

Plenković pak brani svoj izbor riječima kako se “više on konzultira sa mnom nego sa Šeksom”. Glavni je dojam kako je na ovoj listi najveća osobina kandidata poslušnost šefu, uz nedostatak vlastite karizme i prepoznatljivosti.

(…)

Plenković djeluje hrabro i samouvjereno, ali je činjenica da su, nakon Istanbulske, Marakeša i referenduma, ovi izbori prvi veliki test njegove politike.

(…)

Nakon ovakvog raspleta događaja, u konačnici se pokazalo, kako je Šeksov blagoslov bio presudan da bi se netko našao na Plenkovićevoj listi za europske izbore, piše Ristić za Večernji list.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list