Bošnjaci traže uklanjanje križa u Stocu, a novcem iz EU-fondova obnavlja se bivši logor Armije BiH u Jablanici

Foto: stolac.co, muzej-jablanica.com; fotomontaža: narod.hr

Dok pristižu vijesti o zahtjevu da se u Stocu (BiH) ukloni križ i postaje križnoga puta, istovremeno se u Jablanici novcem iz europskih fondova obnavlja građevina koja je za vrijeme rata djelovala kao logor Armije BiH za nebošnjake, a sada je to muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Općina Stolac uputila je žalbu federalnom Ministarstvu prostornog uređenja protiv rješenja federalnog građevinskog inspektora Senada Smaića, da se uklone postamenti križnog puta i križ u Stocu, potvrđeno je za hercegovina.info iz Općine Stolac.

O detaljima žalbe za sada nisu željeli govoriti.

Podsjetimo, riječ je o kamenom križu koji je prije godinu dana oskvrnut grafitima. Na pročelju Križa ispisano je masnom bojom slovo „U“, a niz Križ tri jedinice „111“, dok je na bočnim stranama Križa ispisano „UZP“ te na pročelju kamenog Oltara istom masnom bojom: „Krivi ste“.

> Stolac: Oskvrnut molitveni oltar i križ

Ono što je pak za sada izvjesno jest da su žurno postupajući u ovom predmetu federalni inspektori napravili niz omaški. Jedna od njih je i da su ušli na teren županijskih inspektora, koji su nadležni za nadzor u drugoj zoni zaštite, gdje su većim dijelom betonska postolja za križni put.

Križni put je dobio zeleno svjetlo Zavoda za zaštitu spomenika Hercegovačko-neretvanske županije, te su s portala Hercegovina.info i njih pitali kako federalni inspektori mogu postupati u drugoj zoni, koja nije u njihovoj nadležnosti, a odgovor se očekuje.

I federalne inspektore pitali su jesu li postupali po pitanju najmanje šest objekata koji su bez dozvole, a koje nisu gradili Hrvati, a gdje se ne radi samo o džamijama, nego i o ugostiteljskim objektima, kućama, spomeniku borcima, u samom središtu Stoca, a za sada šute.

U Federaciji BiH postoje samo dva inspektora koja djeluju po prijavama na objektima koji su u zaštićenim zonama, ispričao je za portal Hercegovina.info putem telefona gore spomenuti inspektor, pravdajući se da ništa ne stižu. Unatoč tome, žurno su stigli u Stolac i donijeli rješenja, koja su zavatrila miran život u gradiću na Bregavi.

Pročitajte koliko su Bošnjaci toga bespravno izgradili – legalnost tih građevina se ne propituje

Međutim, na području Stoca ima još najmanje šest objekata koji su sagrađeni bez odobrenja za gradnju, a na što općinska administracija ne može utjecati jer su u zoni zaštite, i kao takvi podliježu višim razinama vlasti. Nepravomoćno osuđeni za nerede u Stocu 2016. Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić u televizijskim izjavama niti jedan od njih nisu spomenuli kao sporan u Stocu, koncentirajući se na nedovršeni križni put kao način obilježavanja hrvatskog teritorija, piše Dnevnik.ba.

Da na tzv. hrvatskom teritoriju, stolački Bošnjaci, vjerske i boračke organizacije, godinama grade bez ikakvih dozvola, pokazujemo kroz navedenih šest primjera, gdje nebošnjaci nikada nisu reagirali nikakvom peticijom, niti se proglašavali žrtvom, premda su, sudeći po činjeničnom stanju stvari, imali i pravo na to.

1. Džamija u Gornjoj dubokoj sa popratnim objektom (k.č.br. 680/1) K.O. Burmazi, investitor Medžlis Islamske zajednice u Stocu, objekt je bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

2. Graditeljska cjelina – čaršijska džamija sa čaršijom (k.č.br. II/218, II/219 i II/220 K.O. Stolac)-proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika objavljene u „Službenom glasniku BiH“, broj: 2/05. – Objekt je bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

3. Objekt u kompleksu ADA sagrađen na k.č.br. 2001/464, 2001/465, 2001/537, 2001/569 i 2001/570 K.O. Stolac, vlasništvo Nusret (Omer) Kekić iz Stoca-u obuhvatu nacionalnog spomenika Prirodno-graditeljska cjelina-Korito Bregave sa mlinicama, stupama i mostovima, općina Stolac, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika objavljene u „Službenom glasniku BiH“, broj: 3/10. Predmetne katastarske čestice nalaze se u kompleksu Ada, koji se nalazi na listi privremenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine – Objekt bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

4. Graditeljska cjelina – Uzinovićka džamija (džamija Ismail-kapetana Šarića) (k.č.br. III/272, III/273, III/274 K.O. Stolac) proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika objavljene u „Službenom glasniku BiH“, broj: 23/03. – Objekt bez pravomoćnog odobrenja za gradnju (komentar: munara na džamiji nije postojala prije rata, izgrađena je bez odobrenja nakon rata).

5. Džamija Ošanjići – (k.č.br. 880/26) – Objekt bez pravomoćnog odobrenja za gradnju

6. Spomenik Šehidima, nalazi se u II zoni zaštite Graditeljska cjelina – Čaršijska džamija sa čaršijom u Stocu. Objekt bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, a investitor je jedinstvena organizacija boraca Stolac.

S jedne strane su navedeni objekti, a s druge strane križni put uz Župnu crkvu sv. Ilije. On je izvan prve zone zaštite, te kao takav podliježe županijskim zakonima, odnosno županijskom Ministarstvu prostornog prostornog uređenja i županijskom Zavodu za zaštitu kulturno povijesnog naslijeđa.

Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u prostoru koji je služio kao logor Armije BiH za vrijeme rata

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Nedavno je započeo projekt kojim će se Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici obnavljati novcem iz europskih fondova. Riječ je o građevini koja je za vrijeme rata služila kao logor Armije BiH za nebošnjake.

Pogled.ba navodi kako će se, zahvaljujući prekograničnoj suradnji muzeja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz financijsku potporu EU modernizirati najmanje dvije muzejske postavke u Jablanici i Nikšiću, koji će dobiti modernu audio-vizuelnu opremu i obučeno osoblje.

“Tako će od jeseni posjetitelji muzeja u Jablanici imati mogućnost na novi način doživjeti Bitku na Neretvi, a u muzeju se nadaju kako će zahvaljujući novim tehnologijama i interpretaciji, broj posjetitelja porasti na preko 20.000 godišnje”, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Netko bi čelnicima projekta, kao i odgovornima u Europskoj uniji trebao reći kako je lokaciji Muzeja u Jablanici bio logor Armije BiH za Hrvate i Srbe, koji su na ovoj lokaciji prolazili najgore torture tijekom rata. Premlaćivanja, silovanja, ubijanja bila su svakodnevnica u logoru Muzej u Jablanici, a sada netko kroz ovakve projekte pokušava sve to sakriti.

Sudske presude zorno svjedoče o tome što se događalo tijekom ratnih godina u jablaničkom Muzeju, ali unatoč tome, ovakvi projekti se provode bez da se spominje da je Armija BiH na ovoj lokaciji formirala logor.

Kad bi samo Hrvati imali zastupnike u Europskom parlamentu da aktualiziraju ovakva pitanja i zatraže odgovore na pitanja kako je moguće da se novcem iz europskih fondova pokušavaju sakriti zločini nad Hrvatima. Možda jednog dana dosegnemo i takvu razinu djelovanja. – navodi Dnevnik.ba.

Izvor: narod.hr/hercegovina.info/dnevnik.ba