Brammertz na skupu SNV-a i Documente: ‘Javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca, tretiraju ih kao heroje’

Foto: fah

Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje zadnjih nekoliko godina, rekao je u utorak u Zagrebu Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova (MMKS) UN-a i dodao da “javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina.”

“Nesretna činjenica je da je situacija loša i nekoliko godina nazaduje po pitanju državnih progona ratnih zločinaca i regionalne suradnje”, poručio je na međunarodnoj konferenciji “Pravda nakon Haaga” Brammertz, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Svaki put kad dođem u regiju šokira me razlika između pristupa dužnosnika koji nisu voljni pokazati interes za osuđivanje ratnih zločina i očajne situacije žrtava”, rekao je Brammertz na skupu koji su organizirali Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Sense – Centar za tranzicijsku pravdu.

Brammertz u Zagrebu sudjeluje u sklopu priprema za podnošenje svog redovitog polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a.

“Morat ću spomenuti, kao i u prošlim izvještajima, kako je nesretna činjenica da rad na pravdi i pomirbi u regiji ide u krivom smjeru”, najavio je.

S iznimkom Bosne i Hercegovine svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločina, a javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina, kazao je.

“Prije nekoliko godina bi mi bilo nevjerojatno da bi vlada ili ministri govorili o ratnim kriminalcima na način na koji to čine danas, tretirajući ih kao heroje”, ustvrdio je bivši glavni tužitelj.

“Tome u zadnje dvije godine svjedočimo u regiji, a Hrvatska tu nije iznimka”, ustvrdio je tužitelj.

“Ako politika slavi zločince, kako očekujete da državni tužitelji rade?”, nastavio je.

Brammertz će se u Zagrebu sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem kako bi razgovarao o tim pitanjima, stoji u priopćenju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN-a, inicijative kojoj je cilj dovršavanje preostalih poslova suda u Haagu nakon kraja njegovog rada.

 Documenta i Pupovčev SNV održat će konferenciju o procesuiranju ratnih zločina i nastavku kaznenog progona u Hrvatskoj, BiH i Srbiji!

Tko su udruge koje stoje iza konferencije?

Kao organizator ove konferencije navodi se Srpsko narodno vijeće, odnosno predsjednik vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a. Srpsko narodno vijeće, kao krovna organizacija Srba u Hrvatskoj, ujedno je i izdavač tjednika Novosti koje sustavno šire mržnju i netrpeljivost prema Hrvatskoj, a država ih financira s 270 000 kuna mjesečno iz džepova poreznih obveznika, U ime obitelji sustavno upozoravala.

Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

Vijeće srpske nacionalne manjine je službeno tijelo Grada Zagreba čiji je član također Milorad Pupovac protiv kojeg je Povjerenstvo za sukob interesa nedavno pokrenulo postupak temeljem prijave udruge U ime obitelji.

Tu je i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja, ističu, iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava. Documentino djelovanje u hrvatskom društvu, praćeno je dugi niz godina davanjem velikog medijskog prostora od strane dijela medija sklonih SDP-u i HNS-u. Velik dio javnosti rad Vesne Teršelić i Documente percipira kao nastojanje da se sramotne, ali pojedinačne slučajeve ratnih zločina tijekom oslobađanja hrvatskog teritorija od srpske okupacije, prezentira kao sustavno kršenje ljudskih prava od hrvatske vlasti. Spomenimo pritom kako je Documenta u više navrata iskazivala nezadovoljstvo oslobađajućom presudom haškog suda za generale Gotovinu i Markača.   Jedan od vodećih ljudi Documente je brat bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, Zoran Pusić koji također sudjeluje u najavljenoj konferenciji.

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu otvorio je glavni tužitelj Haškoga suda Serge Brammertz koji je za Novi list kazao kako u Hrvatskoj “nevladine organizacije i civilno društvo koje zahtijeva više odgovornosti za zločine nad Srbima, postiže slab uspjeh u svojim zahtjevima”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb