Documenta i Pupovčev SNV održat će konferenciju o procesuiranju ratnih zločina i nastavku kaznenog progona u Hrvatskoj, BiH i Srbiji!

Foto:Fah

Srpsko narodno vijeće Zagreb, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula organiziraju konferenciju pod nazivom Pravda nakon Haaga koja će se održati 09. i 10. listopada u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na konferenciji će se govoriti, najavljuju, o procesuiranju ratnih zločina i nastavku kaznenog progona u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Uz tužitelje za ratne zločine iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, na konferenciji će sudjelovati i Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova i bivši Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Neka od imena koja će govoriti na konferenciji: Žarko Puhovski, Dejan Jović, Mirko Klarin, Marina Kljajić, Sandra Orlović, Refik Hodžić, Nemanja Stjepanović, Ivica Đikić, Klaus Bachmann, Diane Orentlicher, Jelena Diković, Marko Šuica, Hrvoje Klasić, Zlata Đurđević, Jasna Pašić, Mirjana Oklobdžija, Zoran Pusić, Vesna Teršelič, Saša Milošević.

Tko su udruge koje stoje iza konferencije?

Kao organizator ove konferencije navodi se Srpsko narodno vijeće, odnosno predsjednik vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a. Srpsko narodno vijeće, kao krovna organizacija Srba u Hrvatskoj, ujedno je i izdavač tjednika Novosti koje sustavno šire mržnju i netrpeljivost prema Hrvatskoj, a država ih financira s 270 000 kuna mjesečno iz džepova poreznih obveznika, U ime obitelji sustavno upozoravala.

Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

Vijeće srpske nacionalne manjine je službeno tijelo Grada Zagreba čiji je član također Milorad Pupovac protiv kojeg je Povjerenstvo za sukob interesa nedavno pokrenulo postupak temeljem prijave udruge U ime obitelji.

Tu je i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja, ističu, iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava. Documentino djelovanje u hrvatskom društvu, praćeno je dugi niz godina davanjem velikog medijskog prostora od strane dijela medija sklonih SDP-u i HNS-u. Velik dio javnosti rad Vesne Teršelić i Documente percipira kao nastojanje da se sramotne, ali pojedinačne slučajeve ratnih zločina tijekom oslobađanja hrvatskog teritorija od srpske okupacije, prezentira kao sustavno kršenje ljudskih prava od hrvatske vlasti. Spomenimo pritom kako je Documenta u više navrata iskazivala nezadovoljstvo oslobađajućom presudom haškog suda za generale Gotovinu i Markača.   Jedan od vodećih ljudi Documente je brat bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, Zoran Pusić koji također sudjeluje u najavljenoj konferenciji.

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu otvorio je glavni tužitelj Haškoga suda Serge Brammertz koji je za Novi list kazao kako u Hrvatskoj “nevladine organizacije i civilno društvo koje zahtijeva više odgovornosti za zločine nad Srbima, postiže slab uspjeh u svojim zahtjevima”.

 

 

 

 

 

Izvor: narod.hr