Član programskog vijeća HRT-a: U Klasićevoj seriji o NDH predstavljena su tri falsifikata

HRT
Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Na 7. redovnoj sjednici Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije bilo je govora o nedavno emitiranoj dokumentarnoj seriji o NDH Hrvoja Klasića. Član programskog vijeća HRT-a Zorislav Lukić upozorio je kako su u samo jednoj epizodi serije predstavljena tri povijesna falsifikata te kako autori serije nemaju dovoljno stručnih referenci za bavljenje ovom temom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postavit ću nekoliko pitanja o seriji “NDH” ne dovodeći, naravno, pod bilo kakvu odgovornost ni sadašnje ravnateljstvo, ni predhodno ravnateljstvo jer je zapravo odluku o ravnateljstvo kojeg odavno već nema. Međutim, ne može se o tome šutjeti” – rekao je Lukić i nastavio:

“Može li sadašnje ravnateljstvo utvrditi kako je došlo do toga da autor takve serije i tako važne teme bude dr. sc. Hrvoje Klasić koji o toj temi – o II. svjetskom ratu u Hrvatskoj i NDH – ima objavljene sljedeće radove:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedan je od pet suautora članka na 32 stranice i njegov drugi prilog je samostalni članak na 17 stranica i to o društvenom životu u Sisku za vrijeme Drugog svjetskog rata.

> Zorislav Lukić: “U doba mandata Gorana Radmana zaustavljeno je emitiranje četvrtoga nastavka televizijske serije Zločini komunizma”

Koliko su hrvatski porezni obveznici platili Klasićev dokumentarac o NDH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujić o Klasićevom dokumentarcu: Ustaškom ‘atentatoru’ pripisuju se riječi koje dolaze iz jugoslavenske službe

Iskazujem nezadovoljstvo što je tako nekompetentni stručnjak dobio takav zadatak i volio bih čuti kako je do toga moglo doći”, kazao je Lukić.

“Posljedica takve odluke jest da se u seriji izrekao velik broj nestručnih tvrdnji, a ja ću izdvojiti samo tri krivotvorine koje su iznesene u samo jednoj epizodi”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukić: Iznesene su povijesne krivotvorine

U jednoj jedinoj epizodi o Crkvi iz NDH je izrečeno ovo: talijanski povjesničar Tomasso del Era kaže da među Stepinčevim izjavama ‘nalazimo niz njegovih izjava koje idu u prilog primjerice progonu Židova. A u nama poznatim i objavljenim dokumentima ne samo Stepinac nego i niz drugih biskupa iz tih krajeva imaju izjave i zauzimaju stavove koji podupiru recimo umjeren progon Srba’.

Povjesničarka Raffaella Perin, citiram, ‘Čini se da su hrvatski kler i Crkva doista povezani s izgonima, a onda i krvoprolićima nad srpskim pravoslavcima.’

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac HRT-u: Klasićeva serija iznosi laži

Klasić i Dario Špelić, kojeg je Možemo predložio za ravnatelja HRT-a, zajedno na piću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leljak o Klasićevom dokumentarcu: ‘Vidjeli smo već 5 nastavaka, a u njima ni jedan relevantni dokument’

I treći, britanski povjesničar: ‘Niže svećenstvo, ljudi koji rade u selima, notorni su zagovornici ustaša, neki su pripadnici paravojski, rade u logorima poput Jasenovca poput zloglasnih Zvonimira Brekala Tomislava Filipovića. Neki su od tih svećenika bili u paravojskama i počinili brojne ratne zločine’. Sva ova tri prethodna citata su povijesne krivotvorine”, istaknuo je Lukić.

Na to je dodao:

“Čak u nekoj situaciji u kojoj bi se neki od drugih povjesničara mogli osvrnuti na njih, situacija ne bi izgledala tako dramatična kako meni izgleda. Ali u ovoj seriji se na to nitko nije osvrnuo”.

Potrebno snimiti novu seriju gdje će govoriti kompetentni povjesničari

Prema Lukiću, razlog tome je što se za suradnike emisije izabralo povjesničare desetak povjesničara ili drugih stručnjaka “koji su nedovoljno kompetentni”.

“Dragan Markovina je povjesničar koji se bavi 18. i 19. stoljećem, Goran Hutinec doktorirao međuratno razdoblje i nema ni jednu objavljenu knjigu, Goran Miljan nema ni jedan rad o NDH, Dubravko Lovrenović je bio povjesničar srednjeg vijeka, Stevo Đurašković, politolog, nema ni jedan rad o NDH kao ni Silvestar Mileta koji je doktorand na studiju književnosti i filma i samo o tome objavljuje radove”.

Dr. sc. Begonja o Klasićevom dokumentarcu o NDH: ‘Odaje se nakana prevlasti predrasuda nad činjenicama’

> Matica hrvatska ulazi u još veće podjele i probleme: Lukić neće biti izbačen, samo opomenut

> Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić isključen jednoglasnom odlukom, tražio spas kod ministrice kulture?

Lukić ističe da zbog toga gledatelji nisu dobili ispravnu sliku, već potpuno krivu, krivotvorenu sliku.

“Razlog je to što se pri izboru kako autora tako sudionika nije vodilo ni minimalnim stručnim kriterijima, a u Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka povjesničara u raznim znanstvenim institutima i na fakultetskim odsjecima za povijest koji se stručno time bave i objavljuju knjigu.” – zaključio je Lukić poručujući da je HRT ovim zastupanjem nestručnosti i neznanstvenosti počinio štetu te pozvao aktualno ravnateljstvo da tu nepravdu ispravi – da se snimi nova serija u kojoj će sudjelovati kompetentni hrvatski povjesničari.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.