Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić isključen jednoglasnom odlukom, tražio spas kod ministrice kulture?

Foto: Fah

U Časni sud Matice hrvatske jednoglasno donio odluku da se njezin glavni tajnik Zorislav Lukić isključi iz članstva te najstarije kulturne ustanove jer je svojim neodgovornim ponašanjem i kršenjem Pravila Matice hrvatske narušio njezin ugled, javlja portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Na prošlogodišnjoj Glavnoj skupštini, održanoj u Rijeci u lipnju 2018. godine, koja je bila izborna, dogodilo se mnoštvo nepravilnosti, o čemu je raspravljao novoizabrani Glavni odbor MH-a na svojoj konstituirajućoj sjednici neposredno poslije skupštine. Utvrđeno je da su se na Glavnoj skupštini dogodili postupci koje se nisu smjeli dogoditi, doznaje ovaj portal.

>Gradonačelnica Siska izbacuje Maticu hrvatsku iz gradskih prostora: ‘Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na nas’

>(FOTO) Skup povodom godišnjice presude šestorki i smrti generala Praljka: ‘Haški tribunal djelovao je pod snažnim utjecajem politike’

Glavna skupština nije sazvana u skladu s Pravilima MH-a, kao ni zastupnici iz ogranaka i odjela MH-a, a za Skupštinu su odabrani neki članovi koji su u sukobu interesa. Osim toga, na samoj Glavnoj skupštini nije izabran zapisničar, a zapisnik je sastavljen prema bilješkama osobe koja nije za to bila zadužena (najvjerojatnije joj je tu zadaću namijenio glavni tajnik bez znanja upravnih tijela MH-a). Zapisnik je potpisao glavni tajnik, koji nije za to zadužen.

Na Skupštini MH-a nije bilo raspravljano ni odlučeno o financijskom izvješću za prošlu godinu ni o financijskom planu i planu rada za sljedeću godinu, iako u zapisniku stoji da je to odrađeno.

Kandidati za upravna tijela MH-a koji su dobili isti broj glasova uvršteni su u ta tijela jednom po abecednom redu prezimena, a drugi put ne poštujući to pravilo. I jedno i drugo je pogrješno, objasnili su za HKV pojedini istaknuti članovi Matice, a navodno postoji još niz nepravilnosti na koje je ukazao Časni sud.

Zorislav Lukić je od 2002. glavni tajnik MH-a te je u tom razdoblju vodio glavnu riječ u MH-u i bio inicijator i sudionik više afera, o čemu su pisali i mediji, te je zbog toga nekoliko uglednih članova, istaknutih osoba iz hrvatske kulture i znanosti, u posljednjih nekoliko godina demonstrativno napustilo Maticu hrvatsku.

Kako se saznaje, Zorislav Lukić spas svoje pozicije traži na sve strane, čak i kod ministrice kulture. Pretpostavlja se da će Lukić podnijeti žalbu na jednoglasnu odluku Časnoga suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HKV