Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić isključen jednoglasnom odlukom, tražio spas kod ministrice kulture?

Foto: Fah

U Časni sud Matice hrvatske jednoglasno donio odluku da se njezin glavni tajnik Zorislav Lukić isključi iz članstva te najstarije kulturne ustanove jer je svojim neodgovornim ponašanjem i kršenjem Pravila Matice hrvatske narušio njezin ugled, javlja portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prošlogodišnjoj Glavnoj skupštini, održanoj u Rijeci u lipnju 2018. godine, koja je bila izborna, dogodilo se mnoštvo nepravilnosti, o čemu je raspravljao novoizabrani Glavni odbor MH-a na svojoj konstituirajućoj sjednici neposredno poslije skupštine. Utvrđeno je da su se na Glavnoj skupštini dogodili postupci koje se nisu smjeli dogoditi, doznaje ovaj portal.

>Gradonačelnica Siska izbacuje Maticu hrvatsku iz gradskih prostora: ‘Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na nas’

>(FOTO) Skup povodom godišnjice presude šestorki i smrti generala Praljka: ‘Haški tribunal djelovao je pod snažnim utjecajem politike’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna skupština nije sazvana u skladu s Pravilima MH-a, kao ni zastupnici iz ogranaka i odjela MH-a, a za Skupštinu su odabrani neki članovi koji su u sukobu interesa. Osim toga, na samoj Glavnoj skupštini nije izabran zapisničar, a zapisnik je sastavljen prema bilješkama osobe koja nije za to bila zadužena (najvjerojatnije joj je tu zadaću namijenio glavni tajnik bez znanja upravnih tijela MH-a). Zapisnik je potpisao glavni tajnik, koji nije za to zadužen.

Na Skupštini MH-a nije bilo raspravljano ni odlučeno o financijskom izvješću za prošlu godinu ni o financijskom planu i planu rada za sljedeću godinu, iako u zapisniku stoji da je to odrađeno.

Kandidati za upravna tijela MH-a koji su dobili isti broj glasova uvršteni su u ta tijela jednom po abecednom redu prezimena, a drugi put ne poštujući to pravilo. I jedno i drugo je pogrješno, objasnili su za HKV pojedini istaknuti članovi Matice, a navodno postoji još niz nepravilnosti na koje je ukazao Časni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zorislav Lukić je od 2002. glavni tajnik MH-a te je u tom razdoblju vodio glavnu riječ u MH-u i bio inicijator i sudionik više afera, o čemu su pisali i mediji, te je zbog toga nekoliko uglednih članova, istaknutih osoba iz hrvatske kulture i znanosti, u posljednjih nekoliko godina demonstrativno napustilo Maticu hrvatsku.

Kako se saznaje, Zorislav Lukić spas svoje pozicije traži na sve strane, čak i kod ministrice kulture. Pretpostavlja se da će Lukić podnijeti žalbu na jednoglasnu odluku Časnoga suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.