Matica hrvatska ulazi u još veće podjele i probleme: Lukić neće biti izbačen, samo opomenut

Foto: Matica hrvatska

14. lipnja 2019. nastavljena je VI. sjednica Glavnog odbora (GO) Matice hrvatske (MH) koja nije bila dovršena 13. svibnja jer se neočekivano odužila te je ponestalo vremena da se dade obrazloženje odluke GO o presudi Časnog suda (ČS) MH o isključenju glavnog tajnika Zorislava Lukića iz članstva ove najdugovječnije hrvatske kulturne ustanove, javlja HKV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programsko vijeće HRT-a opet bez kvoruma, istovremeno članovi Vijeća primaju 12.000 kuna neto za šest mjeseci rada

Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić isključen jednoglasnom odlukom, tražio spas kod ministrice kulture?

Zorislav Lukić: “U doba mandata Gorana Radmana zaustavljeno je emitiranje četvrtoga nastavka televizijske serije Zločini komunizma”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila su ponuđena dvije inačice obrazloženja: prijedlog Stipe Botice, predsjednika MH, te prijedlog Mirjane Polić Bobić, članice GO MH. Njihove je tekstove predsjednik Botica (ili netko drugi njemu blizak) sročio u jedinstven tekst. Premda je Ivica Završki, predsjednik Ogranka MH Osijek, na sjednici GO održanoj 13. svibnja bio najavio (sam se ponudio, što je prihvatio GO) da će sročiti prijedlog obrazloženja, to nije učinio.

Razlike u stupnju sankcije, a ne u meritumu stvari

Unatoč suprotstavljenim mišljenjima, došlo se do zajedničkog obrazloženja, koje je vrlo kratko. Glavni odbor priznaje odluku Časnog suda o krivnji glavnog tajnika Zorislava Lukića, ali većina članova GO (u odnosu 11 naprema 9) glasovanjem na sjednici 13. svibnja izjasnila se da smatra kako je kazna isključenja za počinjene prijestupe preoštra pa je promijenjena u kaznu opomene. Odluka se ČS dakle preinačuje u opomenu. (Prema Pravilima MH predviđene su tri sankcije: opomena, javna opomena i isključenje iz MH.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje što to znači. Koje su posljedice te sankcije? Podsjetimo da Glavni odbor nije opovrgnuo, niti je to mogao, ni jednu činjenicu koju je utvrdio i u svojoj presudi obrazložio Časni sud. Glavni je odbor samo te iste činjenice okvalificirao kao dostatne za izricanje blaže stegovne mjere, opomene umjesto isključenja iz članstva. Dade se primijetiti da se razlike u obrazloženjima odluke ČS-a i odluke GO-a očituju u njihovoj stupnjevitosti s obzirom na sankciju, a ne u meritumu stvari, tj. u događajima koje je ČS u postupku utvrdio i presudom sankcionirao.

U „Vijencu“, dvotjedniku za kulturu MH, br. 658 od 23. svibnja 2019., objavljen je tekst prije sjednice 14. lipnja, na što su prigovorili neki članovi GO da se to ne smije raditi, tj. prejudicirati odluku koja 13. svibnja nije bila donesena. Osim toga u „Vijencu“ je (omaškom ili namjerno) stavljeno da je kazna Zorislavu Lukiću javna opomena (što je pogrešno, jer je GO izglasao opomenu).

Financijsko izvješće kao kamen spoticanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nastavljenoj sjednici GO velike je polemike izazvalo financijsko izvješće (o čemu se također nije stiglo raspravljati 13. svibnja). Moglo se čuti kako je financijsko izvješće predano državnim upravnim tijelima a da o njemu nitko od tijela MH nije donio odluku, kao i da nije bila uključena revizorska kuća, što zakonske odredbe jasno nalažu. Nasuprot tome glavni tajnik Zorislav Lukić ponavljao je tvrdnju da je sve učinjeno regularno i po zakonu. Među članovima GO prevladalo je mišljenje da takvo izvješće treba osuditi, a neki su bili izričito protiv da se o tom i takvom izvješću uopće raspravlja jer je to bespredmetno i besmisleno.

Ipak se pristupilo glasovanju o godišnjemu financijskom izvješću te je od 20 prisutnih njih 8 bilo za usvajanje, a ostali su bili protiv ili suzdržani. Dakle, izvješće nije usvojeno. Taj je ishod glasovanja predsjednik Botica nazvao „opstrukcijom“.

Postavlja se pitanje koje su posljedice toga neusvajanja godišnjeg financijskog izvješća. Rasprava koja se vodila pokazala je raskol u GO MH i pitanje je kako Matica hrvatska može izaći iz te neugodne i teške situacije.

Sve će to biti predmetom Glavne skupštine MH koja će 6. srpnja 2019. biti održana u Zagrebu, a brojni matičari očekuju da o tim možebitno nezakonitim i kriminalnim poslovima svoj nalaz i pravorijek iznesu državne financijske i pravosudne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.