Programsko vijeće HRT-a opet bez kvoruma, istovremeno članovi Vijeća primaju 12.000 kuna neto za šest mjeseci rada

Zagreb, 1.10.2018 - Hitna sjednica programskog vijeća HRT-a. Na slici Robert Markt i Maja Sever. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Programsko vijeće HRT-a zbog nepostojećeg kvoruma u utorak nije održalo sjednicu na kojoj je trebalo raspraviti praćenje ispunjavanja obveza HRT-a definiranih Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom, što je glavni urednik programa HRT-a Bruno Kovačević ocijenio neprofesionalnim i nekorektnim.

Odvjetnik Krešimir Planinić jedan od kandidata za Programsko vijeće HRT-a: Saborski odbor za informiranje podnio listu kandidata

Neprofesionalno novinarstvo u Stankovićevoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’: Maja Sever tražila ‘neprijatelja’ za prilog

Maja Sever prijetnjama Narod.hr-u pokušala zaustaviti objavu njezine komunikacije o gostu ‘Nedjeljom u dva’

Prof. Nevenka Nekić o cenzuri na javnoj televiziji: ‘Drugovi s HRT-a, gdje su moji filmovi?’

”Već treći puta nema kvoruma, čini me se to dosta neprofesionalnim sa strane Vijeća koje je korektiv našeg rada. Po meni ne bi trebalo sazivati sjednice bez osiguranog kvoruma jer time programsko vodstvo HRT-a i članovi Vijeća samo gube svoje vrijeme”, rekao je Kovačević apelirajući da se ne sazivaju sjednice bez nekakve potvrde hoće li uopće biti kvoruma.

Dopredsjednik Vijeća Nikola Baketa kazao je kako sazivajući sjednicu koja se već treći put nije održala nije mogao znati tko će se odazvati, naglašavajući da je u posljednjih šest mjeseci bilo predloženo više od sedamdeset termina za održavanje sjednice na koje se neki od njegovih kolega nisu odazivali.

”Tek kada smo se ovako počeli sastajati, javnost i oni koji su odgovorni za izbor novih članova primjetili su da se Vijeće ne sastaje. Ako ćemo sjediti, šutjeti i ne sastajati se punih šest mjeseci, onda ćemo svi biti jednako neodgovorni prema onima koji su nas izabrali”, rekao je Baketa, na sjednici kojoj su, osim njega, odazvali samo Dean Šoša, Maja Sever i Vlaho Bogišić.

Predstavnica zaposlenika HRT-a u Programskom vijeću Maja Sever kojoj mandat istječe krajem sljedećeg tjedna kazala je kako se točno zna tko ne dolazi na sjednice pritom istaknuvši kako su to Robert Markt, Ivica (Ivo) Lučić i Zorislav Lukić. Osvrnula se i na neizbor četiri nova člana Programskog vijeća što je u Hrvatskom Saboru trebalo biti učinjeno prošlog tjedna, tako da još i sada Programsko vijeće djeluje u ”krnjem” sastavu – ima samo sedam od jedanaestero članova.

”Država izmisli institucije koje bi trebale biti privid nekakve demokracije. Pa kad te institucije provode, hajdemo reći, demokraciju – nađe se načina da ih se opstruira” rekla je Sever.

Član Programskog vijeća Vlaho Bogišić ponovio je kako se ovo tijelo već šest mjeseci ne može sastati ocijenivši kako je to problem kojim bi se trebale pozabaviti i nadležne institucije.

”Osim toga, članovi Vijeća za svoj posao primaju i ozbiljan novac – za šest mjeseci 12.000 kuna neto svatko od nas”, rekao je Bogišić.

Ovo je prva sjednica Programskog vijeća HRT-a koja se trebala održati ove godine, a nakon isteka mandata Nede Ritz, Ivice Maštruka, Saše Miloševića i dotadašnjeg predsjednika Zdravka Kedže.

Na posljednoj sjednici održanoj lani u prosincu Programsko vijeće nije dalo pozitivno mišljenje na Program rada HRT-a za 2019. te je od rukovodstva javne radiotelevizije zatražilo i ponovno slanje ispravnog i dopunjenog izvješća o ostvarenju ciljeva i obveza ugovora Hrvatske radiotelevizije s Vladom za prvo polugodište prošle godine.

Za zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje o Programu rada HRT-a za 2019. tada su glasovali predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo i članovi Robert Markt i Zorislav Lukić, a protiv je bilo šestero članova Programskog vijeća.

Na predloženom dnevnom redu u utorak neodržane sjednice bilo je i godišnje izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za prošlu godinu. Najavljeno je i pokretanje postupka za izbor Povjerenika za korisnike usluga HRT-a, funkciju koju već punih osam godina obavlja Zvonko Šeb i kojem je istekao mandat bez mogućnosti produljenja, tako da je javna radiotelevizija ostala bez povjerenika za korisnike usluga.

Programsko vijeće HRT-a je tijelo koje zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa, te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga. Vijeće ima jedanaest članova, Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova, a dva člana Vijeća HRT-a biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom s Vladom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.