Zorislav Lukić: “U doba mandata Gorana Radmana zaustavljeno je emitiranje četvrtoga nastavka televizijske serije Zločini komunizma”

Foto: Fah

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na sjednici u ponedjeljak nije dalo mišljenje o prijedlogu Programa rada Hrvatske radiotelevizije za 2018. koje to tijelo donosi sukladno odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, izvijestili su s HRT-a.

Prijedlog Programa rada javnoga medijskog servisa za 2018. godinu vijećnicima je iznio ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić, koji je istaknuo da će Hrvatska radiotelevizija nastojati zadržati gledanost na razini zabilježenoj tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine kada je, kako istuče, napokon zaustavljen dugotrajan trend pada gledanosti.

Dodao je i da će do početka travnja biti predstavljena generička programska shema čiji je cilj postizanje stabilnosti u poslovanju i emitiranju programa, a ubrzat će se i postupci nabave programskoga sadržaja.

Upozorio je i na to da Hrvatska radiotelevizija ove godine ima manji programski proračun, i to zbog dvaju velikih sportskih događanja, Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) i Svjetskoga nogometnog prvenstva (SNP) u Rusiji, kao i na to da bi se sadržaji u znatnijoj mjeri tijekom 2018. trebali nabavljati od neovisnih proizvođača.

Pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iznijeli su pohvale na račun Programa rada Hrvatske radiotelevizije za 2018., no on na kraju nije dobio ni pozitivno ni negativno mišljenje većine nazočnih članova.

Pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije izrazili su nezadovoljstvo time što se sjednice toga tijela ne održavaju češće te događaji o kojima se na njima raspravlja nisu više u središtu aktualnosti. Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije zbog toga je raspravljalo i o aspektima rada i komuniciranju toga tijela, a član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Dean Šoša rekao je kako mu se čini da se vijećnici sastaju prerijetko.

„Događaji nas prestižu, ovaj posljednji, u kojemu su neke društvene skupine ukidale granicu između filma i informiranja, bio je prilika da radimo svoj posao. Rijetko sazivanje sjednica marginalizira našu ulogu. Mi sad o nekim stvarima govorimo s velikim odmakom”, dodao je Dean Šoša.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zorislav Lukić istaknuo je kako nitko ne može ustrajati na tome da se radi drukčije dok je Poslovnik takav kakav jest, niti se predsjednika toga tijela može na to prisiliti. Pomicanje termina prikazivanja filma ”Ministarstvo ljubavi’ s 21,00 na 23,00 sata nije bio dovoljno dobar povod za sazivanje izvanredne sjednice, istaknuo je Zorislav Lukić. Podsjetio je kako je u doba mandata Gorana Radmana na dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a, zaustavljeno emitiranje četvrtoga nastavka televizijske serije ”Zločini komunizma” te da je taj nastavak prikazan tek nakon tri mjeseca te popriličnoga pritiska javnosti, no, kako je rekao, jedno ne opravdava drugo.

Pojedini članovi Programskoga vijeća HRT-a na današnjoj su sjednici izrazili i nezadovoljstvo načinom na koji se izvješćuje sa sjednica, i u informativnim emisijama Hrvatske radiotelevizije i u, kako su rekli, korporacijskim priopćenjima Hrvatske radiotelevizije. Posebno nezadovoljan bio je član Programskoga vijeća HRT-a Vlaho Bogišić, no nije pojasnio čime je sve nezadovoljan, osim što je rekao kako ”dobro plaćena press-služba ne radi adekvatno”.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije odlučilo je da će se pitanjem komunikacije pozabaviti u okviru izrade novoga Pravilnika o radu toga tijela.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.