Dačić smatra da hrvatski dužnosnici “brutalno napadaju” Srbiju u izjavama nakon haške presude

Foto: fah

Na osuđujuću presudu Haškog suda Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću, Bruni Stojiću, Berislavu Pušiću i Slobodanu Praljku, nakon koje je došlo do protestnog samoubojstva generala Praljka i njegove tragične smrti, Hrvatska je poručila da nije bila agresor na BiH, a također je u izjavama hrvatskih dužnosnika jasno istaknuto kako je rat u BiH započeo velikosrpskom agresijom.

Ministar vanjskih poslova Srbije oglasio se tim povodom.

Dačić je rekao kako se Srbiju “brutalno napada” u povodu presude ICTY-a u kojoj je ukazano na udruženi zločinački pothvat u kojem je sudjelovalo vodstvo Hrvatske i Herceg Bosne na čelu sa Franjom Tuđmanom.

“Nevjerojatna je količina licemjerja koju pokazuju hrvatski dužnosnici u povodom posljednje presude Haaškog tribunala, pa tako i danas hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovo brutalno napada Srbiju u povodu presude koja govori o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i zločinima Hrvata protiv Bošnjaka”, rekao je Dačić u subotu u izjavi agenciji Tanjug.

Ponovivši ranije ocjene najviših srbijanskih dužnosnika, upitao je “kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka”, te o kakvoj “velikosrpskoj agresiji” govori hrvatska predsjednica.

Dačić je, kako navodi Tanjug, podsjetio da se u pismu tadašnjeg tajnika UN-a Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti od 1. veljače 1994. godine kaže kako se “prema podacima koje su potvrdili članovi UNPROFOR-a” u središnjoj i južnoj BiH nalaze “Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije”, te topništvo i višecjevni minobacači.

Podsjetio je i na 3333. sjednicu Vijeća sigurnosti (VS) UN-a 3. veljače 1994. godine poslije koje je priopćeno kako je “Vijeće sigurnosti UN duboko zabrinuto zbog činjenice da je Republika Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno sa teškom vojnom opremom, u središnjim i i južnim dijelovima BiH”.

Srbijanski je šef diplomacije rekao kako je tada Hrvatska od VS UN-a “snažno osuđena” zbog “ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države članice UN”, uz zahtjev da “RH smjesta povuče sve elemente Hrvatske vojske, zajedno sa vojnom opremom, i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BIH.”

“Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću. A ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima. Osim ako joj Srbi nisu krivi za sve, što je u iskrivljenom umu moguće”, zaključio je Dačić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u subotu da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, već da je pune četiri godine sudjelovala u obrani Bosne i Hercegovine.

“Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr