Danas rasprava o natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a: Raspudić i Hasanbegović složni – Natječaj treba poništiti

raspudić obuljen hasanbegović hrt
Foto: fotomontaža Narod.hr

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije za četvrtak u podne najavio je raspravu o eventualnom poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a, što je na prošlotjednoj sjednici Odbora predložio saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić.

Na kraju samog završetka sjednice Odbora za medije u petak pod točkom “razno” raspravljalo se o izboru glavnog ravnatelja HRT-a koji će, prema svemu sudeći, biti izabran tek početkom iduće godine. Prvi rok bio je krajem listopada, ali onda se dogodila komplikacija s natječajem koji je, prema tumačenju većine članova saborskog Odbora za medije te pravnih stručnjaka, protuzakonit.

Raspudić: Nakon konzultacije s pravnicima smatram da natječaj treba poništiti

“Natječaj je raspisan tako da u njega nisu uključeni uvjeti iz Zakona o braniteljima koji je donesen prije četiri godine, a koji određuju da u javnim ustanovama prednost pri zapošljavanju, u slučaju jednakih uvjeta, imaju nezaposleni hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji”, komentirao je Nino Raspudić koji se konzultirao s pravnicima, a naveo je i mišljenje profesora Viktora Gotovca, neovisnog stručnjaka s Pravnog fakulteta koji smatra da je natječaj protuzakonit.

“Isti propust napravljen je i pri natječaju za HNK i on je poništen, kao i četrdesetak natječaja za ravnatelje škola koji su poništeni 2018. godine dok nisu počeli uvrštavati ove upute i poveznice u svoje natječaje. To je vrlo neugodna situacija kojom opet riskiramo sudske tužbe. I mislim da kao Odbor trebamo zauzeti stajalište, a moje osobno nakon konzultacija s pravnicima je da se poništi natječaj i da ide novi natječaj pa makar se izgubilo neko vrijeme nego da se riskiraju te službe koje su napravile blamažu svojim propustom. Treba ustanoviti je li to propust pravnika koji je samo kopirao prošlogodišnji natječaj ili pravne službe HRT, ali ako ne reagiramo dio te blamaže pada i na nas”.

Da je najbolje poništiti ovaj natječaj te raspisati novi smatra i  dr. sc. Zlatko Hasanbegović, iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, također član Odbora za medije.

Hasanbegović: Poništenje natječaja znači da je vuk sit, a ovce na broju

Hrvatski Sabor donosi odluku kao zakonodavno tijelo koje sudjelujemo u odlučivanju ne želimo doći u možebitnu situaciju da smo odlučivali o nečemu unutar zakonom propisane proceudre što sutra može biti oborena na sudu. Naš stav i naša uloga o tome može biti vrlo jednostavno. Ovaj Odbor može donijeti odluku da se zbog činjenica kojima raspolažemo poništi natječaj i raspiše novi. Vuk sit, ovce na broju. – rekao je Hasanbegović.

“Odredbe Zakona o braniteljima su jasne, izvan svake rasprave je treba li natječaj poništiti, i pravni autoriteti smatraju da treba. Zanimljivo je, primjerice, da se i ministar branitelja Tomo Medved uopće nije izjasnio o ovom slučaju, a i na prošloj sjednici Odbora za medije moglo se vidjeti da je ministrica Obuljen Koržinek petlja s tumačenjem. Govorila je, tobože, u svoje ime, pa objašnjavala kako je s HNK bila drugačija situacija jer se primijetilo na vrijeme da Zakon o braniteljima nije poštovan, a pitanje je, zapravo, tko je njezin stvarni kandidat. On sigurno postoji, samo što se i onome koga se planira postaviti ovim guranjem radi potencijalna šteta”, kazao je Hasanbegović koji ujedno smatra da je irelevantno to što će HRT još mjesecima biti bez ravnatelja, navodi tiskano izdanje Večernjeg lista od srijede.

“HRT je u takvom stanju da je potpuno nevažno ima li ravnatelja ili nema, sve dok Vladina većina ne zna što bi s njim”, rekao je Hasanbegović i dodao da je pravna služba vjerojatno samo kopirala prošli natječaj za ravnatelja i zaboravila da je u međuvremenu došlo do zakonske promjene, što je i dovelo do problema.

> Novi propusti ministarstva Obuljen Koržinek: Poništava se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a?

Raspravu o izboru ravnatelja za HRT možete pogledati na 15. sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije možete pogledati na poveznici od cca. 2:41:00:

Identičan propust u dva natječaja unutar mjesec dana

Podsjećamo, pravna služba HRT-a zatražila je stručno mišljenje izvan kuće treba li poništiti natječaj za mjesto glavnog urednika Hrvatske radiotelevizije. Riječ je o još jednom propustu Ministarstva kulture i medija i još jednom izostavljanju hrvatskih branitelja iz natječaja.

> Rad Obuljen Koržinek nastavak je politike HNS-ovih ministara: Zašto u natječajima izostaje odredba o braniteljima?

Razlog za poništenjem natječaja je izostanak odredbi o hrvatskim braniteljima iz natječajne dokumentacije. Riječ je o odredbama iz Zakona o braniteljima prema kojima natječaji koje raspisuju javne službe daju prednost nezaposlenim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji ako imaju jednake uvjete.

Identičan propust napravljen je i prilikom raspisivanja natječaja za intendanta HNK kojeg je Kazališno vijeće nedavno poništilo, donosi teatar.hr. Kazališno vijeće je potom raspisalo novi natječaj za intendanta HNK u kojem su uvrštene odredbe o hrvatskim braniteljima.

Kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a

Na natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, objavljen krajem srpnja, bilo je zaprimljeno 13 pravovaljanih kandidatura, a svoje je programe dosad javno predstavilo devet kandidata.

Programe su na tribini u Novinarskom domu prošlog tjedna predstavili Sanja Ivančin, Gordana Grandov, Dražen Miočić, Ivo Kujundžić, Nikola Kristić, Dario Špelić, Ivica Zadro, Dražen Rajković i Željko Valentić, a od poznatih kandidata pozvanih na tribinu nisu se odazvali Robert Šveb, Anita Šimić Bitunjac i Anja Šovagović Despot.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.