Rad Obuljen Koržinek nastavak je politike HNS-ovih ministara: Zašto u natječajima izostaje odredba o braniteljima?

Nina Obuljen Koržinek natječaj HRT izbor
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek (na slici). foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Ministarstvo kulture i medija, kojem je na čelu HDZ-ova ministrica Nina Obuljen Koržinek, i dalje tvrdi da nema nikakve veze s pripremom natječajne dokumentacije za izbor glavnog ravnatelja HRT-a, kao ni s natječajem za izbor glavnog intendanta za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Riječ je o trenutno zasigurno najvažnijim natječajima u području kulture i medija, oko kojih se prelamaju mnogi politički interesi, a u svakom od tih natječaja spominju se kandidati bliski ministrici Obuljen Koržinek.

> Za Frljića je Ministarstvo dalo novac, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’ već godinama nije

> Sukob interesa u Ministarstvu kulture: Članice povjerenstva dale novac vlastitim ustanovama

> Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”: Ministarstvo kulture slijepima onemogućava korištenje zvučnih knjiga

Portal Teatar.hr objavio je članak u kojem se navodi da natječaji za ravnatelja HRT-a i za intendanta HNK u Zagrebu moraju biti poništeni i to zato što su NO HRT-a i Kazališno vijeće HNK propustili u natječajnim uvjetima navesti posebne odredbe prema Zakonu o braniteljima iz Domovinskog rata.

Do propusta je možda došlo namjerno?

List Nacional poziva se na svoje izvore unutar HNK koji tvrde da je do tog propusta došlo namjerno. Naime, Nacionalov izvor tvrdi da je to napravljeno upravo zato da se natječaj može poništiti ako ne prođe kandidat onih koji su natječaj pripremali. U slučaju da njihovi kandidati ne prođu, sami bi se pozvali na tu klauzulu i poništili natječaj, tvrdi Nacionalov izvor.

Isti izvor tvrdi da su računali na to da to nitko neće primijetiti i pita se nije li čudno to što su u oba natječaja izostavljene baš te klauzule o braniteljima, invalidima i civilnim žrtvama rata. Čudno je i to što se sve događa u razmaku od mjesec dana nakon što je upravo zbog nedostatka te klauzule poništen natječaj za intendanta HNK.

> Lederer: natječaj za intendanta HNK je farsa, Zlatar i Bandić se dogovorili da to bude Dubravka Vrgoč

> Davor Dijanović: Je li Bruxelles svjestan mafijaške podijele novca na natječaju Ministarstva Nine Obuljen Koržinek?

Što kaže Zakon o braniteljima?

Podsjećamo, Zakon o braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihove obitelji propisuje u članku 102 kako nezaposleni branitelji i članovi njihove obitelji imaju prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima kad su u pitanju:” Javne službe i javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača Republika Hrvatska, općina, grad, županija, izvanproračunski i proračunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, kao i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima.”.

Dapače, isti zakon izrijekom navodi u Članku 103:

(2) Tijela iz članka 101. ovoga Zakona i pravne osobe iz članka 102. ovoga Zakona dužne su prilikom raspisivanja javnog natječaja, oglasa za zapošljavanje, popunjavanja radnog mjesta temeljem internog oglasa ili u postupku zapošljavanja provedenom na drugi način pozvati osobe iz članka 101. stavaka 1. ‒ 3. i članka 102. stavaka 1. ‒ 3. ovoga Zakona da dostave dokaze iz stavka 1. ovoga članka u svrhu ostvarivanja prava prednosti pri zapošljavanju i popunjavanju radnog mjesta.

(3) Tijela iz članka 101. ovoga Zakona i pravne osobe iz članka 102. ovoga Zakona prilikom raspisivanja javnog natječaja ili oglasa za zapošljavanje, popunjavanja radnog mjesta temeljem internog oglasa ili u postupku zapošljavanja provedenom na drugi način, objavljenog putem internetskih stranica, dužna su objaviti poveznicu na internetsku stranicu Ministarstva na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju i popunjavanju radnog mjesta.

Zakon dakle, ne samo da navodi kako je u natječajima obvezno navesti posebne uvjete, već i kako je nužno objaviti poveznicu na internetsku stranicu Ministarstva branitelja na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti.

Nastavlja li ministrica Obuljen Koržinek stopama svojih prethodnika?

Podsjetimo kako je 2012. natječaj za intendanta zagrebačkog HNK poništen čak tri puta. Tada je u Kukuriku Vladi SDP-ovog Zorana Milanovića ministrica kulture bila HNS-ova Andrea Zlatar Violić.

Nekadašnja intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu tijekom dva mandata dr. sc. Ana Lederer je 2014. godine u razgovoru za Narod.hr ocijenila natječaj za intendanta farsom i pukim zadovoljavanjem procedure.

– Taj je natječaj farsa budući da su ministrica Zlatar Violić i gradonačelnik Bandić dogovorili da je buduća intendantica kolegica Dubravka Vrgoč. Ne razumijem zbog čega je uopće otvorena natječajna procedura, kad je sve javno, jasno i poznato – osim da procedura bude formalno zadovoljena. Nedopustivo je da javnost uopće ne zna koje su strategije suosnivača glede HNK u Zagrebu i koji su eventualno novi programski i financijski okviri. Javnost ne zna što je programska koncepcija HNK u Zagrebu iz pera buduće intendantice oko koje su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb suglasni. Naime, natječajna dokumentacija koja je temelj za program nije mogla biti iznesena iz kazališta, a skriven je i program buduće intendantice, kao da je riječ o tajnom dokumentu NASA-e ili CIA-e. Koja je pozadina, koje su namjere? Čemu ta farsa?, komentirala je tada Lederer.

> Hasanbegović ministrici Obuljen: ‘HNK se pretvara u stožer psudoljevičarskog aktivizma i borbe protiv fantomskog hrvatskog fašizma’

Hasanbegović: Vrgoč u polutajnosti ponovno imenovana na dužnost intendanta HNK

Podsjetimo, Zlatko Hasanbegović upozoravao je u Saboru i na pretvaranje HNK „u stožer pseudoljevičarskog parakazališnog aktivizma i borbe protiv fantomskog hrvatskog fašizma”, govoreći pritom o ravnatelju drame Ivici Buljanu koji je sudjelovao na prosvjedu ‘Moj izbor je antifašizam’ gdje je iskazao nezadovoljstvo promjenom imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

– ‘Vi i vlada, u polutajnosti ste odlučili da se Dubravka Vrgoč, neovisno o brojnim nepravilnostima utvrđenih upravnim nadzorom koji ste ignorirali, ponovno imenuje na dužnost intendanta HNK. Aktivist Buljan je odabir gospođe Vrgoč, a oboje su postavljeni kao izvršitelji kulturne politike tadašnje ministrice iz HNS-a Andreje Zlatar Violić.’, u svom saborskom govoru istaknuo je Hasanbegović te je dodao:

– ‘Epilog te kulturno-klijentelističke politike je bez presedana u hrvatskoj parlamentarnoj povijesti da je protiv oba ministra kulture iz HNS-a u istoj vladi USKOK podigao optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti.’

Inače, Vlada je Dubravku Vrgoč prvi puta imenovala na poziciju intendantice 2014. godine, na zajednički prijedlog HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, a mandat joj je produljen na zajednički prijedlog ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Bandića.

Prisjetimo se i toga da je još jedan bivši HNS-ov ministar kulture, nasljednik Zlatar Violić,  Berislav Šipuš godine osuđen na godinu dana zatvora zato što je podizao novac službenom karticom i plaćao privatne račune državnim novcem.

“Ministarstvo kulture Nine Obuljen nije samo čuvar jugoslavenskih relikvija nego i sponzor brojnih s njima povezanih tvrtki, obrta i udruga koje s velikom revnošću – iako pretežito promiču ‘regionske’ vrijednosti – neumorno sišu proračun hrvatske države. Odnos prema kulturi i obrazovanju uvijek je ključni indikator koji pokazuje namjerava li neka vlast voditi hrvatsku ili podaničku politiku. Za sada jedino je Orešković-Karamarkova vlada nastojala počistiti Augijeve štale Ministarstva kulture kad je na njegovu čelu bio dr. sc. Zlatko Hasanbegović. Čišćenje je, nakon hajke na Hasanbegovića, zaustavljeno i sve je vraćeno na ‘staro’“, upozorio je lani kolumnist Davor Dijanović nakon, kako je ocijenio “mafijaške podijele novca”, jedne od niza afera Ministarstva kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.