Hasanbegović ministrici Obuljen: ‘HNK se pretvara u stožer psudoljevičarskog aktivizma i borbe protiv fantomskog hrvatskog fašizma’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Aktualno prijepodne” u Hrvatskom saboru tijekom kojega su saborski zastupnici mogli postavljati pitanja Vladi Republike Hrvatske, zaključio je Zlatko Hasanbegović iz stranke “Neovisni za Hrvatsku” postavljanjem pitanja ministrici kulture Nini Obuljen-Koržinek.

U nastavku prenosimo njihove riječi.

Ptanje zastupnika Hasanbegovića:

Poštovana ministrice,
kao što Vam je poznato dva dana uoči zasjedanja Gradske skupštine na kojoj je, i glasovima zastupnika HDZ-a, prihvaćena odluka o promjeni imena Trga maršala Tita ispred središnjice HDZ-a održan je prosvjedni skup u organizaciji više desetaka nevladinih udruga, SDP-a Radničke fronte i njima srodnih organizacija.

U šarolikom društvu, uz glazbenu kulisu Bilećanke, u sjeni srpa i čekića, zastava SR Hrvatske, stiliziranih zastava Sovjetskoga Saveza, te poruka mržnje („Josipovo hrvatsko ime musliman i žena ne mogu skrnaviti“) okupljenima se obratio i gospodin Ivica Buljan, ravnatelj drame HNK, središnje nacionalne kazališne kuće, također lamentirajući o poplavi fašizma.
U isto vrijeme, Vi i vlada, u polutajnosti ste odlučili da se Dubravka Vrgoč, neovisno o brojnim nepravilnostima utvrđenih upravnim nadzorom koji ste ignorirali, ponovno imenuje na dužnost intendanta HNK. Aktivist Buljan je odabir gospođe Vrgoč, a oboje su postavljeni kao izvršitelji kulturne politike tadašnje ministrice iz HNS-a Andreje Zlatar Violić.

Epilog te kulturno-klijentelističke politike je bez presedana u hrvatskoj parlamentarnoj povijesti da je protiv oba ministra kulture iz HNS-a u istoj vladi USKOK podigao optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Moje pitanje glasi: hoće li nakon natječaja za novog ravnatelja drame HNK dva člana kazališnog vijeća koja predstavljaju ministricu iz HDZ-a i ministarstvo kulture dati suglasnost za ponovni izbor gospodina Ivice Buljana na mjesto ravnatelja drame HNK koji je i ranije nadahnut svojim kolegom Oliverom Frljićem i poduprt javnim novcem, HNK pretvorio u stožer psudoljevičarskog parakazališnog aktivizma i borbe protiv fantomskog hrvatskog fašizma.

Odgovor ministrice Obuljen:

Zahvaljujem se, gospodine predsjedniče Sabora i uvaženi gospodine zastupniče. Iznenadilo me Vaše pitanje jer malo prije ste u stanci medijima izjavili da je „Aktualno prijepodne“, citiram, „besplodno političko nadmetanje u kojem se ne mogu dokučiti suštinska pitanja i problemi.“ Pa, ja ću, bez obzira na sadržaj Vašega pitanja pokušati govoriti upravo o tim suštinskim pitanjima i problemima.

Vlada je, nakon provedenog regularnog natječaja na koji su stigle dvije prijave od kojih je samo jedna prijava udovoljavala uvjetima, na prijedlog ministrice kulture i uz suglasnost gradonačelnika grada Zagreba, predložila gospođu Vrgoč za intendanticu HNK i u slijedećem mandatu, i to na temelju rezultata. Rezultati govore o 60 posto većoj posjećenosti kazališta u prošloj godini, o velikim uspjesima drame: praizvedbama hrvatskih autora- o predstavama Tri zime, Ljudi od voska. O velikim uspjesima u baletu, u operi, o popunjenosti kazališta, o 50-tak gostovanja HNK u zemlji, u inozemstvu, o programu u kojem su najavljene koprodukcije s velikim europskim kazalištima, s austrijskim
„Volkstheaterom“, s „Opera national“ u Parizu sa „Theatre de Liege“, gdje će biti izveden balet o Apoksiomenu, itd. itd. Dakle, to su teme i to su pitanja na temelju kojih predlažemo i imenujemo osobe koje će voditi kulturne institucije.
A, da se vratim tim suštinskim pitanjima i temama vezanim uz kazalište o kojima ste Vi govorili, dakle, Kazalište će u ovom mandatu zajedno s Vladom riješiti dva velika pitanja koja se „vuku“ već desetljećima, a koje sam, i kao državna tajnica, u suradnji s bivšom intendanticom i bivšom Vašom zamjenicom u Vašem mandatu pokušavala riješiti, a to je pitanje druge scene HNK, i pitanje, veliko pitanje, koje opterećuje ansamble nacionalnih kazališta u Republici Hrvatskoj, a to je pitanje zaposlenosti i rada onih kazališnih umjetnika, posebno baletana, i članova simfonijskih orkestara koji više ne mogu nastupati.

Referirat ću se kratko i na Vaše pitanje oko prosvjeda koji je održan. Meni je neshvatljivo da netko može 2017. godine prosvjedovati koristeći boljševičke simbole, međutim, ne mislim da je uloga ministra ili ministrice kulture da promatra tko je bio na kojem prosvjedu, bilo koje orijentacije, u demokratskoj državi u kojoj svatko ima pravo na slobodu izražavanja, na svoje političke stavove, a u umjetnosti posebno na slobodu izražavanja. Zato, kada budemo ocjenjivali kandidature bilo kojeg ravnatelja, bilo koje kulturne ustanove, vodit ćemo se rezultatima i programom i na temelju toga ćemo donositi odgovore.

Na to je Hasanbegović poručio:

Naravno da nisam zadovoljan jer i niste odgovorili na moje pitanje. Rezultati rada HNK u Zagrebu, o kojima govorite, napose gledanost, su marketinško-promidžbeni falsifikati, ali o tome kada dođe vrijeme. Zatražit ću vaš pismeni odgovor zbog njegove dokumentarističke vrijednosti. S druge strane, odgovorom mogu biti zadovoljni Vaši partneri iz onoga što se naziva HNS d. d. koji su osim lukrativnih područja njihova tradicionalnog interesa, energetika, šume, vode, građevina, obnovili i privremeno izgubljeni utjecaj u ministarstvu kulture iz vremena ministrice HNS-a i Andreje Zlatar Violić.

To su duhovi o kojima je Kojima je govorio uvaženi gospodin Andrej Plenković, ali ih ova vlada ne vraća u bocu već im povjerava vođenje ključnih hrvatskih kulturnih ustanova od nacionalnog značaja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt