Za Frljića je Ministarstvo dalo novac, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’ već godinama nije

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Na nedavnom natječaju za dodjelu sredstava programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture, a o kojemu smo nedavno pisali, otkrivajući sukob interesa o čemu možete pročitati ovdje, odbijena je braniteljska predstava namijenjena djeci ‘Bitka za Vukovar’.

> Sukob interesa u Ministarstvu kulture: Članice povjerenstva dale novac vlastitim ustanovama

> Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”: Ministarstvo kulture slijepima onemogućava korištenje zvučnih knjiga

> Obuljen-Koržinek kod Stankovića hvali novi zakon o elektroničkim medijima

No, to nije prvi put da je ova predstava prijavljena za dodjelu sredstava Ministarstva kulture. Naime, autori predstave redovito su je svake godine prijavljivali na pojedine natječaje Ministarstva kulture, ali od početka mandata Plenkovićeve vlade do danas – nikada nisu dobili nikakva sredstva.

‘Bitka za Vukovar’ je glazbeno-scensko-filmski uradak kojemu je cilj mlađim generacijama približiti žrtvu branitelja i Domovinski rat, dosad je prikazana u mnogim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i dijaspore, a dobila je i preporuku i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za znanost i obrazovanje. Predstava objedinjava projekcije filmova, glumu, ples i pjesmu, a ujedno promovira Domovinski rat i hrvatsku kulturnu i narodnu baštinu. Ulaz na predstavu uvijek je slobodan, a autori nikada ne naplaćuju svoj angažman.

Od uspostave Plenkovićeve vlade, tj. od dolaska ministrice Obuljen-Koržinek na čelo ministarstva kulture, predstava je odbijena na ovim natječajima:

1. 2017. Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ (za gostovanje na: Novom Zelandu i u Kanadi)

2. 2018. Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ (za gostovanje u SAD)

3. 2019. Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ (edukativni program prilagođen za 7. i 8. razred osnovne škole) za projekt Ministarstva “Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi”

4. 2020. Glazbeno scenska predstava “Plamen Vukovarskog svjetla“ (za gostovanje u Južnoj Americi i Švedskoj)

5. 2021. Program “Poticanje čitanja putem edukativne glazbeno scenske predstave “ BITKA ZA VUKOVAR“ na natječaju: “Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu“

Ministarstvo je za Frljićevu predstavu imalo novca, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’ ne

U prosjeku je svake godine Ministarstvo odobravalo ukupno oko 10 milijuna kuna, ali za jedinu braniteljsku predstavu i jedini program o Domovinskom ratu nije bilo novca.

Usporedbe radi, godine 2017. među odobrenim programima našla se predstava Olivera Frljića ‘Turbofolk’ kojoj je za gostovanje u Poljskoj odobreno 26.846 kn. Na istom natječaju (Međunarodna kulturna suradnja), prema stanju od 30. lipnja 2017., istoj je Frljićevoj predstavi odobreno 28.120,00 kn.

U nastavku možete vidjeti koji su sve programi odobreni na natječaju 2017. godine.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Godine 2018. na natječaju za međunarodnu kulturnu suradnju, projekt predstave “Bitka za Vukovar” za gostovanje u SAD-u također nije dobila nikakva sredstva.

Popis odobrenih programa nalazi se u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Godine 2019. predstava je bila prijavljena na natječaju Ministarstva kulture “Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi” sa projektom “glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ za učenike viših razreda osnovnih te za srednje škole“. Iako je to bio jedini edukativni program vezan uz Domovinski rat, odbijen je.

Te su godine u kategoriji vizualnih umjetnosti odobreni sljedeći programi:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Godine 2020. Ministarstvo kulture odbija program glazbeno scenske predstave “Plamen Vukovarskog svjetla“ za putovanje u zemlje Južne Amerike i u Švedsku.

Popis odobrenih programa možete pogledati u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kakvi su programi dobivali sredstva?

Ove godine (2021.) Ministarstvo kulture i medija odbija edukativni program: “Poticanje čitanja putem edukativne glazbeno scenske predstave “Bitka za Vukovar” na natječaju “Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu“. U interakciji s učenicima i mladima program direktno razvija čitalačku publiku i potiče čitanje knjiga iz Domovinskog rata, novije hrvatske povijesti i hrvatske kulturne i narodne baštine. Također, u sebi ima projekciju filmova, glumu, nastup folklornih sastava i predavanje o Domovinskom ratu i hrvatskoj povijesti, a nakon predstave poklanjale bi se knjige o Domovinskom ratu.

I dok je program “Bitka za Vukovar” odbijen, prihvaćeni su, primjerice programi privatnih poduzeća kojima je osnovna djelatnost prodaja knjiga, poput projekta izdavačkog i grafičkog poduzeća Ibis grafike d.o.o. : “Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice – poticanje čitanja i razvoj čitateljske publike“ u kojem djelatnici poduzeća palačinkama primamljuju djecu da uđu u prostor poduzeća gdje im pokazuju slikovnice a onda roditelji kupuju te iste slikovnice.

Ministarstvo je dodjeljivalo novac za projekte i ostalim privatnim firmama koje se bave izdavaštvom i prodajom knjiga kao: SPIRITOSO d.o.o., Školska knjiga d.d., Naklada Ljevak i druge. Također je Ministarstvo dodijelilo novac na natječaju mnogim gradskim knjižnicama kojima je redovni posao poticanje čitanja i razvoja čitateljske publike, a redovito se financiraju od gradova, općina i županija.

Popis odobrenih programa možete pogledati u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako doznajemo od organizatora predstave “Bitka za Vukovar”, oni su na rezultate natječaja uputili žalbu te u odgovoru, među ostalim, dobili sljedeće obrazloženje:

“Ministrica kulture i medija razmotrila argumente koje ste naveli u svome dopisu, ali je ostala pri odluci koju je donijela na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva. (…) Vaš program nije imao dovoljno elemenata posebnih metoda razvoja čitateljske publike u odnosu na odabrane da bi ušao u ograničen krug zadan mogućnostima ovogodišnje raspodjele sredstava”.

Koji je razlog zbog kojeg Ministarstvo kulture opetovano odbija ovaj program s tematikom iz Domovinskog rata? Ne bi li edukacija djece i mladih o tom razdoblju trebala biti zadaća na kojoj će hrvatska država raditi?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr