Danas započelo prikupljanje potpisa za referendum “Uzmite novac strankama”, HDZ-ova Šuica: “To je anarhizam”

foto: HINA - montaža narod.hr

Danas je započelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka. Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja, najavili su Denis Martinić iz Organizacijskog odbora te Ivan Vilibor Sinčić i Tihomir Lukanić iz Živoga zida koji je podupro tu inicijativu.

Aktivisti Živog zida

“Bit ćemo raspoređeni diljem zemlje na više od 500 lokacija sa više od 4000 aktivista od kojih je njih preko pola iz redova Živog zida. Živi zid je jedina stranka za sada koja se priključila ovoj inicijativi”, izjavio je Martinić te pozvao i ostale stranke da im se pridruže i “donesu istinske promjene u društvu”.

“Ovim referendumom uništavamo koruptivne stranke HDZ i SDP, završavamo jedno tužno, mračno razdoblje moderne hrvatske povijesti i započinjemo gradnju novog sustava bez parazitskih stranaka, jednog novog sustava temeljenog na empatiji, a ne na korupciji i materijalizmu”, istaknuo je glavni tajnik Živog zida i nositelj stranačke liste za EU izbore Tihomir Lukanić te pozvao građane diljem Hrvatske da daju svoj potpis.

O točnim lokacijama prikupljanja potpisa obavijesti će biti objavljene na facebook i web stranici Živog zida kao i kontakt brojeve ako su građanima ne odgovaraju ponuđene lokacije.

Novac koji stranke dobivaju iz proračuna novac je poreznih obveznika, to je novac svih hrvatskih građana, istaknuo je Lukanić te pozvao građane da dobro razmisle žele li da njihov novac završi u džepu političkih stranaka koje ne zastupaju njihove interese.

Predsjednik Živog zida i kandidat na listi za EU izbore Ivan Vilibor Sinčić najavio je korjenite promjene političkog i izbornog sustava.

“Sad je vrijeme da se strankama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a kaže jasno ‘ne’. Nemate nikakvih rezultata, morate otići u povijest”, poručio je Sinčić. Politički sustav, istaknuo je, mora postati efikasniji, jeftiniji, pošteniji i transparentniji.

Ustvrdio je i kako novac koji velike stranke dobivaju iz državnog proračuna sada služi kao ‘smokvin list’ za prikrivanje lobija i lobističkih skupina koje kroz HDZ i SDP djeluju i koje su dovele Hrvatsku na zadnje ili predzadnje mjesto u Europi.

Ovaj je referendum, poručio je, izuzetno bitan jer je politički sustav jedan od najbitnijih sustava u Hrvatskoj, definiran na samome početku Ustava. Iz toga dalje proizlaze svi drugi zakoni, institucije, imenovanja, ovlasti i korištenje novca iz proračuna. “Zapravo njime je određena cijela budućnost hrvatskih građana”, rekao je Sinčić i pozvao građane da ih podupru.

Ovim referendumom, kaže, otvorit će se javna raspravu o političkom sustavu i svim njegovim segmentima.

Sinčić: Novim zakonom o spječavanju sukoba interesa značajno će se ograničiti ovlasti Povjerenstva

Novinare je zanimalo i stajalište Živoga zida o donošenju novoga zakona o sprječavaju sukoba interesa za koji ministar uprave Lovro Kuščević kaže da će biti donesen do ljeta.

Kuščevićeve izjave da će se Povjerenstvo početi baviti bitnim, a ne trivijalnim stvarima, Sinčić tumači kao najave da će se značajno ograničiti ovlasti Povjerenstva koje više neće moći sankcionirati “sve veći broj afera kojima svakodnevno svjedočimo”.

“Znamo prema obrisima toga zakona, a znamo i prema tradiciji HDZ-a koji razvaljuje sve institucije od Sabora, HAKOM-a i HANFA-e do samog Povjerenstva, da će se značajno ograničiti ovlasti Povjerenstva kako ne bi moglo sankcionirati sve veći broj afera koje svakodnevno vidimo”, zaključio je Sinčić.

Šuica protiv inicijative

Dubravka Šuica je na predstavljanju ‘Plavog tima’ kandidata HDZ-a za euroizbore u nedjelju u Varaždinskoj županiji komentirala je inicijativu, rekavši da je to na tragu anarhizma na kojem je i nastao Živi zid.

Šuica je istaknula kako to nije dobro, jer bi u tom slučaju, suprotno od onog što tvrde iz GI i Živog zida, samo oni koji su jako bogati, odnosno pojedinci, mogli kreirati političke stranke i organizirati izbore.

„Smatram da je to na tragu anarhizma na kojem je i nastao Živi zid. Mislim da to nije u redu. Koliko su demokratske političke stranke organizirane, toliko je demokratski organizirano društvo. Stoga mislim da ta ideja nije dobrodošla”, izjavila je Šuica novinarima.

Naglasila je kako bi to značilo da bi samo oni koji su jako bogati, odnosno pojedinci, mogli kreirati stranke i organizirati izbore. “Smatram da to ne žele ni hrvatski građani i da je ta ideja u startu propala”, zaključila je Šuica.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina