Diljem Hrvatske očekuju nas lokalni izbori: tko će upravljati dubrovačkim proračunom od pola milijarde kuna?

Iza nas su jedni izbori, oni predsjednički, a ispred nas novi. U godini u kojoj bismo mogli imati parlamentarne izbore na redu je najprije nekoliko važnih lokalnih izbora. Tu prije svega mislimo na izbore koji će se održati već za dvadesetak dana, dakle, 8. ožujka. Nakon što proračuni za 2015. godinu nisu izglasani Dubrovniku, Korčuli, Rabu, Omišu, Hvaru, Pagu, te Novom Marofu, Vlada je imenovala povjerenike te su raspisani prijevremeni izbori. Izvanredni lokalni izbori očekuju nas i u Svetom Ivanu Zelini, Zlataru, na izbore ide Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda… Kao rijetko kada dosad Hrvati će ove godine imati prilike glasati.

Izvanredni izbori i povjerenici

Naime, prema zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj ukoliko se proračun jedinice lokalne samouprave za sljedeću godinu ne donese do zadnjeg dana u godini, dakle, do 31. prosinca, pokreće se procedura za izvanredne, prijevremene izbore, dok je Vlada dužna imenovati povjerenika koji do završetka izbornog procesa i stupanja na dužnosti nove administracije upravlja jedinicom lokalne samouprave.

Posebno će biti zanimljivi prijevremeni izbori koji će se održati 8. ožujka u Dubrovniku, a u kontekstu činjenice da će se na tim izborima kandidirati dosadašnji gradonačelnik, HNS-ovac, Andro Vlahušić. On je suočen s pravomoćnom presudom, a nova je, kako tvrde neke analitičari, već ”na putu”. ” Drago mi je da je presuda donesena prije izbora, na nju se neću žaliti. Ona je za mene završena i omogućava da se kao slobodan čovjek bavim bilo kojom djelatnošću”, rekao je Andro Vlahušić na tiskovnoj konferenciji poslije pravomoćne presude protiv njega.

Vlahušić, afera Šipan i potpora lokalnog HSS-a

Naime, Vlahušić je presudom Vrhovnog suda pravomoćno osuđen za aferu Šipan, unatoč tome ima potporu lokalnog i državnog HNS-a, pa čak i jednog ”odmetnutog” dijela HSS-a, mislimo na lokalni HSS i predsjednika Raguža. Predsjednik dubrovačkoga gradskog HSS-a Željko Raguž je rekao da odluka nije bila laka s obzirom da je HSS na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om, jednako tako i u županiji Dubrovačko-neretvanskoj. Međutim, odlučili su podržati Vlahušića.

Naravno, posve očekivano, ovako nešto nije se svidjelo stranačkoj središnjici te je došlo do suspenzije Željka Raguža. ”Predsjednik HSS-a Branko Hrg donio je odluku kojom je suspendirao Željka Raguža iz članstva stranke zbog nepopravljive političke štete koju je Raguž nanio stranci u cjelini”, stajalo je, između ostaloga, u priopćenju HSS-a kao obrazloženje suspenzije Željka Raguža.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika

Inače, HSS-ov koalicijski partner, HDZ, također ima svog kandidata za gradonačelnika, radi se o predsjedniku dubrovačkog HDZ-a Mati Frankoviću. ”Grad može duplo više i duplo bolje. Uz jednoglasnu podršku Gradskog odbora HDZ-a kandidirao sam se za gradonačelnika. Ne želim se baviti drugima, o njima govore njihova djela, riječi, ali i postupci koji se vode protiv njih, kao i presude”, najavio je svoju kandidaturu Franković.

Razlozi prijevremenih izbora u Dubrovniku

Podsjetimo, prijevremeni izbori održat će se u Dubrovniku za gradonačelnika i Gradsko vijeće, jer je na prijedlog gradonačelnika Andre Vlahušića s dnevnog reda sjednice vijeća povučena točka dnevnog reda o proračunu za 2015. godinu. Tadašnji gradonačelnik Vlahušić je predložio skidanje proračuna za 2015. godinu, s tim u svezi i skidanje odluke o izvršenju proračuna, nakon čega je istaknuo da su izbori najbolje rješenje za Dubrovnik. Vlahušićev prijedlog prihvatilo je 12 vijećnika, četiri iz koalicije HDZ-HSP AS, tri laburista, tri s liste Srđ je Grad, te dvoje vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora.

Jedna zanimljivost koja može, i ne mora, biti indikativna uoči lokalnih izbora u Dubrovniku. Naime, na predsjedničkim izborima, u drugom krugu, Ivo Josipović je izuzetno tijesno dobio izbore u gradu, ali je zato uvjerljivo izgubio u županiji.

Prijevremeni izbori i na Korčuli, Rabu…

Osmi ožujak neće biti, uvjetno rečeno, sudbonosan samo za jedan od najljepših hrvatskih gradova, Dubrovnik, naime, istog dana slijede izbori i na Korčuli. Razlozi prijevremenim izborima u Korčuli leže u Gradskom vijeću Korčule koje se sastalo 23. prosinca. Naime, nakon prijepora i svađa o dnevnom redu i njegovim izmjenama gradonačelnik je povukao svoje prijedloge, među njima i prijedlog proračuna za 2015. godinu. Neslavni završetak sjednice rezultirao je prijevremenim izborima, dok su mediji čitav slučaj pripisali ne baš idiličnim odnosima između predsjednice Vijeća i gradonačelnika, oboje dolaze iz vladajućeg HDZ-a.

Sličan slučaj dogodio se i na Rabu, naime, prijedlog gradskog proračuna za 2015. nisu prihvatili vijećnici Grada Raba, a protiv njega glasovali su vijećnici iz većinske koalicije HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS, dok su za proračun glasovali vijećnici koalicije SDP-HNS, kao i nezavisni Zdenko Faflja, dok je suzdržan bio nezavisni vijećnik Zdenko Matijević.

Izvanredni izbori u Omišu, Hvaru

Lokalni izvanredni izbori očekuju se i u Omišu gdje Gradsko vijeće čak ni u ponovljenom pokušaju nije prihvatilo proračun za 2015. godinu. Naime, od 17 vi9jećnika na sjednicu vijeća nije došlo osam HDZ-ovih vijećnika te Filip Jurjević koji je isključen iz Hrvatskog demokratskog saveza Dalmacije (HDSSD) zato što je 9. prosinca prošle godine zajedno s vijećnicima HDZ-a glasovao protiv gradskog proračuna, što je dovelo do prijevremenih izbora.

Očekuju nas i prijevremeni lokalni izbori u Hvaru budući da Gradsko vijeće tog grada nije prihvatilo proračun za 2015. godinu. Naime, na sjednici Gradskog vijeća od 12 nazočnih glasovala su tek četiri vijećnika SDP-a, dok su svi ostali, dakle, njih osmero, bili suzdržani ili protiv. Gradsko vijeće Grada Hvara ima 13 vijećnika, što znači da prilikom glasovanja nije bilo jednog od dva vijećnika Nezavisne liste “Dica s Pjace” bivšega gradonačelnika Pjerina Bebića, koje mnogi drže zapravo najodgovornijim zbog činjenice da se ponovno izlazi na izbore. Podsjetimo, protiv proračuna koji je predložio gradonačelnik iz redova SDP-a, Rino Budrović, glasovalo je troje vijećnika HDZ-a i dvoje vijećnika nezavisne Liste za ponos mista, a suzdržani su bili po jedan vijećnik nezavisne Liste za ponos mista i Nezavisne liste “Dica s Pjace” te nezavisni vijećnik Drago Carić.

Dakle, na redu je novo preslagivanje karata u gradu u kojem je na predsjedničkim izborima pobjedu odnio ukupni gubitnik, sada već bivši predsjednik, Ivo Josipović.

Novo preslagivanje političkih karata u Novom Marofu i u Pagu

Prijevremeni izbori očekuju nas i u Novom Marofu budući da deset od 17 vijećnika Gradskog vijeća nije prihvatilo proračun za 2015. godinu, protiv proračuna glasovala je koalicija HDZ-HSS sa svojih osam vijećnika te vijećnik laburista, dok je suzdržan bio nezavisni vijećnik Marijan Kopjar. Gradski proračun i prijedlog gradonačelnika Novog Marofa, Darka Hrenića (Narodna stranka reformista ) podržalo je sedam vijećnika koalicije HNS-SDP-HSU, što, naravno, nije bilo dovoljno.

Poslije burne rasprave u Pagu zbog nedostatka kvoruma prekinuta je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je glavna tema trebalo biti izglasavanje proračuna za 2015. godinu s projekcijama za 2016. i 2017. Očito neslaganje rezultiralo je izvanrednim izborima. Naime, od 13 vijećnika Gradskog vijeća na sjednicu je došlo njih sedam, poslije rasprave prije zadnje točke dnevnog reda, koja se odnosila na proračun za 2015. godinu, sjednicu su napustili vijećnici HDZ-a, Tino Herenda i Zlatko Šuljić, zbog nedostatka kvoruma sjednica je prekinuta. Nastavak očito slijedi na izborima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah