Diskriminacija branitelja: Vlada Zorana Milanovića hrvatskim je stradalnicima oduzela 6 godina staža!

foto: Roberta F.

‘Kod „bivših pripadnika JNA“, a koji svoju mirovinu ostvaruju u RH, također nalazimo „prljave“ igre od strane SDP-a koje su se desile 2014 god. izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju’, piše Guido Hornik, umirovljeni pripadnik Hrvatske vojske u činu bojnika od 2001.

Pripadnik 1. Gardijske brigade, 67- Bojne VP i od 1993. god. operativni djelatnik SIS-a, osoba koja se već dvije godine bori dokazati diskriminirajuće učinke novog Zakona o mirovinskom osiguranju po Hrvatske stradalnike i jedan od inicijatora „Ocjene ustavnosti tog zakona“, prilikom prikupljanja dokaznih postupaka došao je do zapanjujućih podataka koji se tiču povlastica koje imaju bivši pripadnici JNA i borci NOR-a te sramotne odluke iz 2010 godine da se bivšim pripadnicima JNA isplate odštete za stanarska prava iako nas na to nije obvezivala ikakva odluka od strane Međunarodnih institucija.

U nastavku donosimo osvrt Guida Hornika novinski članak „Mirovine prema posebnim propisima, dio koji nije pokriven uplatama doprinosa“, objavljen u Večernjem listu 12. ožujka 2016. godine u kojem daje analizu zakonodavnog okvira i činjenica iznijetih u navedenom članku.

Činjenica je da su iznosi za braniteljske mirovine prikazane sa daleko najvećim iznosom kao „nepokrivene uplatama doprinosa“, iako je ta tvrdnja daleko od istine. Nažalost, to je posljedica „igre“ SDP-a s diskriminirajućim novim zakonskim rješenjima kojima je jedini cilj bio diskriminirati Hrvatske stradalnike a u isto vrijeme u „tišini“ dati sva moguća prava bivšim pripadnicima JNA i borcima NOR-a.

Krenimo redom: po lažima i neistinitim činjenicama koje branitelje opet stigmatiziraju prikazujući ih u Hrvatskom društvu kao najveći teret Državnog proračuna.

Kod „boraca NOR-a“ navodi se podatak da nepokriveni iznos uplatama doprinosa čini 193 milijuna kuna. Iz prijašnjih saznanja mirovine boraca NOR-a preuzeli smo „Ukazom o proglašenju Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni“ (odluka Hrvatskog Sabora Klasa: 011-01/91-01/106, ur.broj: 71-91-1 od 28. lipnja 1991 god.).

Jedan od 4. tada preuzetih Zakona bio je i „Zakon o obvezama federacije za mirovine boraca (“Službeni list SFRJ”, br. 39/74, 46/74, 68/81, 57/83 i 9/86). Tim Zakonom, koji nikada nije doživio izmjene i prilagodbu Hrvatskom mirovinskom sustavu, prava umirovljenih sudionika NOR-a preuzimaju se i zadržavaju u istom omjeru i pravima kao što su bila definirana u SFRJ i najbitnija činjenica postaju obveza proračuna RH.

Kako se doprinosi za mirovine „sudionika NOR-a“ nisu uplaćivane u Hrvatski mirovinski fond već su raspadom SFRJ postali obveza proračuna RH, znajući za odredbe tog Zakona koji njihove mirovine čini „generacijskim blagom“ koje se prenosi s koljena na koljeno prava istina i činjenica koja je trebala stajati za tu grupaciju umirovljenika je cjelokupan iznos potrebit za mirovine s obzirom da opet ponavljam, ni jedna kuna s osnova doprinosa nije uplaćivana u Hrvatski mirovinski fond već je postao naslijeđena obaveza.

Stoga bi istiniti i realan podatak za tu grupaciju umirovljenika, koliko iznosi dio za mirovine koji nije pokriven uplatama doprinosa, a gledajući iz najnovijih statističkih tablica HZMO-a iz veljače 2016 god. (broj korisnika pomnožen sa prosječnom mirovinom) trebao biti 572,4 milijuna kuna.

Kod „bivših pripadnika JNA“, a koji svoju mirovinu ostvaruju u RH, također nalazimo „prljave“ igre od strane SDP-a koje su se desile 2014 god. izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju.

Kod ove grupacije umirovljenika vrlo bitnu ulogu igra široj javnosti nepoznat članak 185. Zakona o mirovinskom osiguranju koji osim što im daje prava izbora mirovina omogućuje im novi način određivanja mirovine temeljem plaća ostvarenih u JNA od 1970. godine do zaključno 8. listopada 1991. godine.

Drugim riječima, pomno isplaniranim i skrivenim od očiju javnosti zakonskim smicalicama 2014. godine, SDP-a sukladno članku 185. ZOMO priznaje im i povećava udio mirovine ostvaren temeljem uplaćenih doprinosa a istovremeno smanjuje dio mirovine koji nije pokriven uplatama iz doprinosa.

U stvarnosti bivšim pripadnicima JNA dio mirovine pokrivene uplatama iz doprinosa povećava se samo na osnovu dobro osmišljenog zakonskog teksta ali bez pokrića i podloge u stvarnim financijskim uplatama doprinosa čime Vlada Zorana Milanovića i SDP dovode u zabludu i obmanjuju sve Hrvatske građane i dodatno bez pravne osnove opterećuju Državni proračun.

Stoga je i ovaj podatak za bivše pripadnike JNA, koji kazuje da potrebita sredstva za mirovine nepokriven uplatama doprinosa iznose 270 milijuna kuna, lažan i neistinit, a posljedica je novih zakonskih rješenja iz 2014. godine pomno isplaniran od SDP-ovih stratega .

Treću grupaciju, ujedno i predstavljenu s najvećim udjelom iznosa koji nije pokriven uplatama doprinosa čine Hrvatski branitelji sa 4,096 milijardi kuna. I za taj podatak opet možemo naći uporište u „prljavoj“ igri od strane SDP-a temeljem novih zakonskih rješenja iz 2014. godine, a koja ću Vam u nastavku detaljno obrazložiti.

1. Određivanjem faktor preračuna od 0,40 (usporedbe radi kod boraca NOR-a on čini 0,85, dok kod udovica umrlih pripadnika JNA čini 0,90) Hrvatskim stradalnicima se i od zarađenog dijela mirovine priznaje samo 40 % te vrijednosti u općem dijelu mirovine dok je 60 % te vrijednosti završio u posebnom dijelu mirovine prikazanom kao nepokrivenom uplatama doprinosa.

2. Udovicama, roditeljima i djeci poginulih hrvatskih branitelja i HRVI su prava, koja proizlaze iz općeg mirovinskog sustava i koja ostali korisnici mirovina koriste u općem dijelu mirovine (pokrivenom uplatama) novim zakonskim rješenjima, prebacili u posebni dio mirovine, odnosno ponovno nepravedno i diskriminirajuće prema istima lažno i napuhano prikazali u dijelu mirovine koji nije pokriven uplatama.

3. I treće najbitnije svim korisnicima mirovine sa predznakom „Hrvatski“ bivša Vlada Zorana Milanovića i SDP temeljem članka 25. ZOMO oduzela je 6 godina staža u periodu od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. te je na taj način dodatno umanjila dio zarađenog djela mirovine. Usporedno istim Zakonom kroz član 185. bivšim pripadnicima JNA su se priznavale nepostojeće uplate i staž od 1970 god. o čemu je već prije pisano

Bitno je kod ovoga trećeg dijela naglasiti da staž u periodu od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996 godine nije oduzet samo umirovljenim Hrvatskim stradalnicima već i svim ostalim građanima RH koji su branili svoju domovinu, a na koji isti računaju jednog dana prilikom umirovljenja.

S ta tri vrlo bitna faktora koji su utjecali na visine “pokrivenog i nepokrivenog doprinosima” dijelova mirovina za Hrvatske stradalnike, a u isto vrijeme prešućivanjem činjenica za borce NOR-a te intervencijama u zakonskim rješenjima dokupom staža (nepraćeno financijskim uplatama) za bivše pripadnike JNA i dan danas iz sjene i nakon pada Vlade Zorana Milanovića, SDP utječe na javno mišljenje i šire mržnju Hrvatskog naroda prema Hrvatskim braniteljima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Roberta F.