14. ožujka 1883. umro Karl Marx – samo 11 ljudi na pogrebu

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karl_Marx_001.jpg

Na današnji dan umro je u Londonu u 65. godini života Karl Marx. Umro je od plućne bolesti koja ga je duže vrijeme mučila. Pokopan je na groblju Highgate u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri pokopu bilo je prisutno samo 11 ljudi, među njima Friedrich Engels i Wilhelm Liebknecht, jedan od osnivača njemačkih socijaldemokrata (SPD).

Zanimljivo je da je Marxova supruga bila njemačka ljepotica Jenny von Westphalen, kći pruskog baruna, koja je prekinula zaruke s mladim njemačkim časnikom da bi bila s Marxom.

Njihovo vjenčanje bilo je kontroverzno, jer je ona bila plemkinja, a on je bio iz građanske klase. Imali su ukupno sedmero djece, no zbog siromaštva u kojem su živjeli djetinjstvo su preživjele samo tri kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri su imale po majci prvo ime Jenny: Jenny Karolina, Jenny Laura i Jenny Julija Eleonora. Prve dvije udale su se za poznate francuske socijaliste, Longueta i Lafarguea, a treća je bila u vezi s britanskim socijalistom Avelingom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.