Dok feministice prosvjeduju zbog femicida, Betlehem i Caritas pružaju konkretnu pomoć ženama

betlehem
Foto: FAH

Nedavni događaj brutalnog ubojstva u BIH potakao je Žensku mrežu Hrvatske i druge ženske inicijative da pokrenu prosvjede kojima ponovno otvaraju prostor za propagiranje ekstremne feminističke ideologije koja u fokusu uvijek ima napad na Katoličku Crkvu, napad na obranu života nerođene djece ili na Domovinski rat, a sve s ciljem, kako kažu, ”veće djelotvornosti u zaštiti žena protiv nasilja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Izgledaju li vam poznato? Tko su aktivistice koje su prosvjedovale uoči godišnjice Oluje

Prosvjednim akcijama održanim u ponedjeljak pozivaju na potpunu i dosljednu provedbu Istanbulske konvencije. Jedne od parola su im: ”Stop femicidu! Sigurnost žena je odgovornost države”. Dakako da je ovdje najmanje riječ o tzv. femicidu ili ubojstvu žena.

>Milanović Litre o prosvjedu na Trgu: Njihovo iskrivljeno razumijevanje slobode prelazi u woke totalitarizam

Udruga Betlehem

S druge strane dok feminističke i LGBTQ+ udruge prosvjeduju koristeći situaciju nasilnog ubojstva za promociju feminističkih ideja, postoje oni koji, u tišini, zaista rade na konkretnoj zaštiti žena. Takva je udruga Betlehem u Zagrebu koja ima sigurnu kuću za žene koje su izložene teroru nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Udruga Betlehem osigurala kuću za smještaj nezbrinutih trudnica i samohranih majki

Udruga Betlehem na konkretan način pruža sklonište, dom i mir upravo ženi koja se našla u takvoj užasnoj i životno ugroženoj situaciji. Pruža dom, materijalnu i psihološku pomoć trudnicama koje su, usprkos teškim životnim okolnostima, odlučile donijeti na svijet dijete. Vizija Betlehema je dati psihološku, duhovnu i materijalnu pomoć, a osobito pokušati zaštititi najmanje (djecu) kroz te krizne događaje koji znaju ostaviti duboke rane.

>Udruga Betlehem objavila dirljivo svjedočanstvo svoje bivše štićenice, žrtve silovanja

Na svojoj Facebook stranici napisali su da je njihova sigurna kuća “Sklonište svetog Mihaela” dobila i službeno licencu kao potporu njihovom radu i to u sjeni ovih nasilnih događaja, koji su zaprepastili BiH i Hrvatsku.

”U našem središtu je velika ljubav i podrška ženi, nositeljici života, ženi nositeljici obitelji.. ženi koja je često zlostavljana baš od onih koji bi joj trebali biti naveća podrška.. Stoga, u krilu One koja nam je uzor, a uz zaštitu velikog vojskovođe nebeske vojske u čije smo ime nazvali naše sklonište, sv.Mihaela arkanđela, budimo štit i bedem Božje ljubavi za svijet”, stoji u objavi Facebooka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Udruga Betlehem Sisak gradi besplatni vrtić za samohrane majke i obitelji s više djece. Donirajte i vi

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Osim udruge Betlehem Caritas Zagrebačke nadbiskupije također ima sigurnu kuću za žrtve obiteljskog nasilja gdje pruža smještaj u kriznim situacijama ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji.

>S. Suzana Samardžić, voditeljica doma za žrtve obiteljskog nasilja: Veseli nas kada vidimo dobre rezutate svog rada

Kuća je započela s radom u ožujku 2008. godine. Usluga je dostupna ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji s područja cijele Republike Hrvatske koji zatraže smještaj posredovanjem Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, nakon prijave nasilja policiji i/ili nadležnom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, do popunjenosti kapaciteta Kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o osobama koje su žrtve nasilja u obitelji od bračnog ili izvanbračnog partnera, roditelja i/ili drugih članova obitelji, svih dobnih skupina, neovisno o vjerskom, nacionalnom i svjetonazorskom opredjeljenju. U sigurnoj kući Caritasa nisu zaposleni aktivisti već stručnjaci koji doista mogu pomoći ženama: socijalni radnik(ca), psiholog(inja), socijalni(a) pedagog(inja) i tehničko osoblje.

Na njihovoj web stranici piše da korisnicama osiguravaju:

• pomoć, sigurnost i zaštitu u kriznoj situaciji eskalacije nasilja u obitelji
• smještaj, prehranu, higijenske potrepštine, odjeću, obuću, školski pribor
• pomoć pri ostvarivanju različitih prava, pohađanje odgojno-obrazovnih ustanova
• brigu o zdravlju, stručnu psihosocijalnu podršku, savjetovanje, duhovnu skrb
• mogućnost karijernog savjetovanja – nastavka školovanja ili osposobljavanja
• naknadnu skrb po izlasku sa smještaja prema mogućnostima

Caritas organizira i razne aktivnosti kao dio procesa pomoći ženama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• radno-okupacijske aktivnosti: pripremanje obroka, održavanje higijene prostora i odjeće, održavanje okućnice, vrta i cvijeća
• edukativne, kreativne i kulinarske radionice za žene i djecu
• sudjelovanje u projektima koji se provode u Kući
• obilježavanje važnijih datuma, blagdana i rođendana korisnika
• dječje igraonice, društvene igre, igre na računalu
• sportske i umjetničke aktivnosti, posjeti kulturnim priredbama
• izleti, ljetovanja, zimovanja, hodočašća

>Caritas: Ugovor s Ministarstvom potpisan je prije 10 godina, sredstva ne dobivamo zahvaljujući tzv. Istanbulskoj

”Imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti”

Misija Caritasa je, kako navode, omogućiti korisnicima nastavak života u nenasilnom okruženju. Uz osiguravanje smještaja, sigurnosti i zaštite žrtvama nasilja u obitelji pružaju i stručnu podršku temeljenu na znanjima o traumi te rade na jačanju njihovog samopoštovanja i roditeljskih kompetencija, stvaranju pozitivne slike o sebi i zdravih obiteljskih odnosa.

”Naš cilj je da individualiziranim pristupom pomognemo svakoj osobi na putu osobne promjene. Tijekom smještaja u našoj ustanovi, potičemo i pružamo podršku pri obrazovanju, zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju, osnažujući ih za samostalan život”, navode iz Caritasa.

Caritas ima i svoj slogan koji u sebi ne sadrži agresivnost, poziv na protest ili pobunu, naprotiv budi u ženi optimizam i nadu, upravo ono što joj je potrebno u teškoj situaciji u kojoj se nalazi, a slogan glasi: ”Imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” (Mudr 23, 17-18)

Prosvjedi kao proguravanje feminističke ideologije

Podsjetimo, kako je Narod.hr i ranije pisao, da Ženska mreža Hrvatske i druge feminističke inicijative nude trudnicama podršku za obavljanje pobačaja i pratnju prilikom obavljanja pobačaja. Hvale se da se njihovim uslugama do sada koristilo 400 žena. Smatraju da je hodanje i borba za život nerođene djece obezvrjeđivanje ženskih života i toksični napad na žene.

>Tko su žene koje su se prepriječile Hodu za život? Hvale se da su 400 žena otpratile na pobačaj

”Ženska mreža Hrvatske” inače prosvjeduje i protiv javne molitve krunice transparentima i feminističkim parolama koje govore o tome kako žena ima svoje tijelo pa onda i svoj izbor, pa čak ”ima” izbor ubiti i tijelo (život) drugoga (djeteta). Cijeli niz nelogičnih i agresivnih parola (pa i lažnih kad je u pitanju Domovinski rat) koriste ne bi li progurale svoju nasilnu ideologiju u državne zakone. Zapravo njima nije stalo do žene kao takve već do proguravanja jedne ideje koja ženu ne promatra kao osobu već jednostrano – kao objekt feminističke ideologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.