Dok se nalaže uvođenje ćirilice u Vukovar, pročitajte koje se odluke Ustavnog suda ne poštuju!

Foto: Fah

Ustavni sud RH prije nekoliko je tjedana donio odluku koju su mnogi u politici protumačili kao poziv da se u Vukovar ponovno uvede dvojezičnost, tj. natpisi na hrvatskom i srpskom jeziku.

Ustavni sud je, naime, propisao gradu Vukovaru da u listopadu po statutu i zakonu donesu odluke o pravima srpske nacionalne manjine. Više o odluci ustavnog suda možete pročitati ovdje. Iako to nije izrijekom navedeno u odluci, na novinarsko pitanje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je da je među tim odlukama i ona o ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

I dok Ustavni sud izražava nezadovoljstvo što u Vukovaru još nije uvedena dvojezičnost te nalaže određene učiniti korake prema proširivanju prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru, podsjećamo na neke važne odluke Ustavnog suda koje su donesene prije više godina, a koje do danas nisu provedene.

Odluka iz 2007. – prisilno isključivnje struje i vode je protuzakonito

Prva od njih je odluka Ustavnog suda iz 2007. godine, a kojom je određeno da su prisilno isključenje struje i vode (kada korisnik ne plati cijenu za izvršenu uslugu, odnosno potrošenu pitku vodu) protuzakoniti. Unatoč tome, komunalna poduzeća u Hrvatskoj redovito pribjegavaju isključivanju struje i vode kada korisnici nisu podmirili svoje obaveze.

Odluku u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Odluka Ustavnog suda iz 2010. – neustavnost izbornih jedinica, dva ciklusa parlamentarnih izbora su neustavni!

Druga odluka koja se također ne poštuje jest ona iz 2010., koja se tiče hrvatskog izbornog sustava. Naime, ustavni sud tom odlukom upozorava Hrvatski sabor na nejednaku težinu glasa u izbornim jedinicama određenima člancima 2. do 11. Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora.

U toj odluci se, među ostalim, upozorava kako su izborne jedinice prema trenutnom sustavu neustavne jer “u njima živi različit broj birača, pa njihovi birački glasovi nemaju jednaku težinu.”

“O ravnomjernoj raspodjeli broja birača po općim izbornim jedinicama (o kojoj raspodjeli neposredno ovisi jednakost težine biračkog glasa) stoga ovisi i zakonitost i opći demokratski karakter cjelokupnih izbora. Štoviše, o tome može ovisiti i ocjena o ustavnosti cjelokupnih izbora: oni bi bili nesuglasni Ustavu ako bi prekomjerno odstupanje u broju birača po pojedinim općim izbornim jedinicama izravno i neposredno utjecalo na izborni rezultat” – poručuje se u odluci Ustavnog suda, koji, sukladno tome, Saboru “ukazuje na nužnost neodložnih promjena” po tom pitanju.

“Navedeni zahtjevi proizlaze iz općeprihvaćenih pravnih standarda koji su inherentni demokratskim izborima, ustavnom temelju Republike Hrvatske (članak 1. stavak 3. Ustava), kao i demokratskom višestranačkom sustavu, najvišoj vrednoti ustavnog poretka Republike Hrvatske (članak 3. Ustava).” – upozorio je Ustavni sud 2010.

Odluku u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Unatoč tome, izborne jedinice do danas nisu promijenjene.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr