Dosuđena najveća odšteta za liječničku pogrešku u Hrvatskoj: Riječki KBC mora isplatiti milijunski iznos pacijentici koja je ostala doživotni invalid

Foto: Thinkstock

Riječ je o slučaju iz 2006. godine, kada je tada 44-godišnjakinja u KBC-u trebala obaviti rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Operacija nikada nije obavljena, a žena, danas 56-godišnjakinja, snosi teške posljedice liječničke pogreške koja joj je uzrokovala oštećenje mozga, prenosi Jutarnji list.

Riječki KBC 56-godišnjakinji, koja je zbog liječničke pogreške ostala doživotni invalid, mora isplatiti 5,6 milijuna kuna.

Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna.

Na Županijskom sudu u Rijeci nakon 13 godina okončana je sudska parnica u kojoj je dosuđena najviša odšteta u neovisnom hrvatskom pravosuđu.

Iz KBC-a u Rijeci potvrdili su pravomoćnost presude.

Greška anesteziologa

Pacijentica se prijavila u riječki KBC na rutinsku operaciju, a u komi je provela 2 mjeseca.

Zakazana operacija nikada nije obavljena jer je prilikom uvođenja u anesteziju napravljena liječnička pogreška – dvije anesteziologinje nisu pacijenticu uspjele intubirati, već je to za rukom pošlo trećem liječniku, koji je ženi doslovno spasio život. Tijekom bezuspješnih pokušaja da se pacijentica intubira, njezin je mozak bio bez kisika, što je uzrokovalo teško neurološko oštećenje mozga.

“Liječnička pogreška u konkretnom slučaju sastojala se u nedovoljnom stupnju umješnosti i vještine prve anesteziologinje koja je izvodila neuspješno uvođenje u anesteziju i također neuspješnu intubaciju, a to je sve zapravo dokazao treći anesteziolog, koji je intubaciju uspješno obavio te spasio život pacijentici. Siguran sam da je menadžment KBC-a u suradnji s njihovom anesteziološkom strukom vrlo lako mogao i sam doći do navedenog zaključka i bez desetogodišnjeg spora, brojnih vještačenja i plaćanja visoke odštete”, rekao je odvjetnik oštećene Josip Mađarić za  Jutarnji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji list