(VIDEO) Dr. Goluža: ‘Jako je dobro da svaki čovjek ima savjest, pa tako i liječnici’

Foto: Snimka zaslona

Ostalo je godinu dana do isteka roka koji je postavio Ustavni sud za donošenje novog Zakona o pobačaju, nakon što je odbio ocijeniti ustavnost 27 godina starog zakona. Da se na zakonu radi, potvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, kao i da će se njime regulirati pitanje priziva savjesti ginekologa.

> Ministar Kujundžić: ‘Smisao je čuvati život od začetka’

To pitanje zadire u temeljna prava i slobode pojedinaca, ona koja nam jamči Ustav. Zakonodavci će, dakle, morati odvagnuti što je u ovom slučaju važnije zaštititi – pravo pojedinca, u ovom slučaju liječnika, na vjeru i uvjerenja ili pravo na izbor, odnosno realizaciju izbora koju u ovom slučaju zahtijevaju pacijenti.

> Petra Karaula: Pobačaj ima negativne posljedice na odgoj djece koja su preživjela

Gosti “Studija 4” na HRT-u bili su predsjednik Hrvatske liječničke komore, ginekolog, dr. Trpimir Goluža i dr. sc. Jasenka Grujić, također specijalistica ginekologije i opstetricije iz ‘Inicijative za regulaciju priziva savjesti u medicini’.

> (VIDEO) U ime obitelji: Upozorenje na nelogična, neživotna i nepravna promišljanja 12 ustavnih sudaca

Na pitanje ima li ginekolog pravo na priziv savjesti, dr. Goluža naglasio je da apsolutno ima.

Jako je dobro da svaki čovjek ima savjest, pa tako i liječnici”, ističe.

> Pročitajte zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života (2009.)

“Velika je razlika između prava na priziv savjesti u medicini i ustavnog prava na priziv savjesti u slučaju mandatorne vojne službe. Dakle, ako netko, država, traži od pojedinca da ide u rat protiv njegove volje, on ima pravo na priziv savjesti. To je pravo zajamčeno Ustavom. Ali u medicini, koja je profesija, to pravo je upitno. Upravo, kao i u drugim profesijama, koje su ovdje da pomažu drugim ljudima. Zamislite kakvo bi bilo pravo na priziv savjesti u regularnoj vojsci, u policiji. Medicina je struka, profesija, na znanstvenim temeljima. Točno se zna koje su dužnosti liječnika u kojoj struci i ono što je osobito važno – što i naš kodeks kaže, jest da je interes pacijenta, pacijentice na prvom mjestu bez obzira na religijsko uvjerenje pojedinog liječnika”, tvrdi dr. Grujić zaboravljajući na priziv savjesti koji su u Hrvatskoj koristili mladići služeći civilni vojni rok ali i danas nevladine udruge savjetuju ‘kako uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu’.

Uz to poznat je slučaj Desmonda T. Dossa koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je služio američkoj vojsci kao nenaoružani medicinar spasivši živote mnogih bez da je ispalio i jedan metak.

> Novo istraživanje potvrdilo: većina žena koje su imale pobačaj, to su učinile pod pritiskom okoline

“Vidim da je priziv savjesti jedan sjajan institut koji omogućuje čovjeku da se pri suočavanju s najvišim moralnim i etičkim izazovima koje mu donosi njegova struka zadrži osobni integritet. To je jako važno”, ističe dr. Goluža.

“Ono što znam je da se pobačaji na zahtjev pacijentica u Hrvatskoj izvode. I da pacijentice koje izraze želju u zakonskom roku, mogu to napraviti u Hrvatskoj”, rekao je dr. Goluža.

> Dr. Petar Bilić: Ženama koje su imale pobačaj za 81% povećan rizik od psihičkih poremećaja

Dr. Grujić navodi da postoji istraživanje od pravobraniteljice spolova iz 2014. koje kaže da od 30 ustanova ovlaštenih za prekid trudnoće, u šest se ne obavljaju pobačaji. “Dakle, mi toleriramo institucionalni priziv savjesti, što je u biti nedopustivo”, smatra, te dodaje “Tu se postavlja i pitanje selektivnog priziva savjesti – jedno je prekid trudnoće na zahtjev, drugo je prenatalna dijagnostika koja na kraju može rezultirati prekidom trudnoće, opet na zahtjev i postupci medicinski potpomognute oplodnje. Ono što se stalno želi nametnuti jest inaugurirati prenatalno pravo na život fetusa, što sa sobom nosi vrlo opasne implikacije na sve ove segmente. Tu mi moramo biti realni. Naša je zajednička zadaća smanjiti broj pobačaja. Naša je struka uspjela jako puno tu napraviti. Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pobačaja. Ja samo nisam sigurna da su ti podaci realni. Mi znamo da istraživanja u tranzicijskim zemljama kažu da se broj stopa pobačaja drastično smanjio od uvođenja kontracepcije. Mi smo uspjeli, naša struka je uspjela jako puno napraviti. Ali imamo maramu na očima kad te podatke slušamo i gledamo jer mislim da nisu potpuno realni”, ustvrdila je.

> (VIDEO) Odluka Ustavnog suda: Komunistički zakon u skladu s Ustavom, ali obvezna promjena u roku od 2 godine

“Ja za razliku od vas nemam maramu na očima i jako zrelo gledam na ovu situaciju i mislim da imam dobar uvid. Institucionalni priziv savjesti ne postoji. Naravno da je problem ako svi u jednoj instituciji imaju priziv savjesti, ali na onome tko organizira posao je da to ne organizira tako. Tako da se u toj instituciji sve što je zakonom dopušteno omogući svim pacijentima”, rekao je. “To je na razini ministarstva, ravnateljstva pojednih ustanova i može se riješiti. Samo se ljudi trebaju organizirati”, pojasnio je dr. Goluža.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.