Dr. Orban: Legalizacija marihuane dovela je do porasta psihijatrijskih hospitalizacija mladih

mirjana orban
Foto: Snimka zaslona

U Argumentima HKR-a bilo je riječi o razlozima enormnog povećanja potrošnje droga u Hrvatskoj u zadnjih šest godina.

Tko je sve zakazao u sustavu, što se radi na prevenciji ovisnosti, kakav je odgovor represivnog i pravosudnog aparata tim više što su konzumenti najviše mladi odrasli i maloljetnici, u emisiji su pokušali odgovoriti prof. Slavko Sakoman, neuropsihijatar koji je većinu svog života posvetio borbi protiv ovisnosti o drogama, dr. Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti iz NZJZ “Andrija Štampar” i Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga u Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Slavko Sakoman upozorio je da je analiza otpadnih voda koju u Zagrebu od 2009. provodi Institut Ruđer Bošković pokazala zabrinjavajući porast potrošnje ilegalnih droga od 2015. do 2020. godine. U tom je razdoblju porast potrošnje amfetamina (speed) porasla za čak 1300 posto; po konzumaciji marihuane postali smo prvi u Europi radnim danom, jedino vikendom veću potrošnju ima Amsterdam.

O reklamiranju kockanja na javnoj televiziji

Konzumacija kokaina u pet godina porasla je čak 500 posto, a on je glavni izvor financiranja organiziranog kriminala koji pomoću tog ‘crnog novca’ razvija svoje koruptivne mreže i tako vlada hrvatskim društvom.

„Veliki porast ponude i dostupnosti droga u tako kratko vrijeme, što nije slučaj niti u jednoj državi EU-a indirektno ukazuje na neadekvatan odgovor represivnog i pravosudnog aparata”, poručio je Sakoman. Istaknuo je da nitko za takvo stanje nije pozvan na odgovornost te da je ta tema posve skrivena iza „Covid zavjese“ i prolazi „ispod radara“. „Sve je slabija kvaliteta provedbe društvenih mjera zaštite mladeži kako po pitanju ponude (dostupnosti ) tako i potražnje sredstava ovisnosti, koja uključuju i igre na sreću. Nema nikakvih kampanja kojima bi se zahvaćale te teme, a s druge strane, javna televizija svakodnevno gotovo bombardira publiku reklamiranjem kockanja porukom ‘dodira sreće’, upozorio je stručnjak i na taj problem.

O kampanji za legalizaciju marihuane

Kampanja za legalizaciju marihuane, a koja se vodila preko medija i putem političara s lažnim porukama o njezinoj koristi, učinila je veliku štetu mladima koji je sada smatraju ‘svetom biljkom’ koja liječi.

Psihijatrica Mirjana Orban upozorila je da je kampanja za legalizaciju marihuane, a koja se vodila preko medija i putem političara s lažnim porukama o njezinoj koristi, učinila veliku štetu mladima koji je sada smatraju ‘svetom biljkom’ koja liječi. Takva je stajališta kod mladih teško mijenjati, poručila je te otkrila kako u praksi doživljavaju da ih mladi tijekom terapije optužuju da su protiv marihuane jer su ‘plaćenici farmaceutskih industrija’ ali i da su i sami roditelji zbunjeni takvim porukama.

Istodobno, države koje su legalizirale marihuanu u rekreativne svrhe bilježe enorman porast psihijatrijskih hospitalizacija mladih ljudi i maloljetnika.

O djelovanju zločinačkih organizacija i kriminalnih skupina

Djelovanje zločinačkih organizacija i kriminalnih skupina ne utječe na destabilizaciju društveno-ekonomskog sustava u Hrvatskoj kao u nekim drugim zemljama, tvrdi prvi čovjek u policiji za borbu protiv droga.

Dražen Rastović ustvrdio je pak da situacija ipak nije tako dramatična kako se na prvi pogled čini.

„Hrvatska nema epidemiju ovisnosti o drogama, to pokazuju i podaci Zavoda za javno zdravstvo. Isto tako svi građani mogu vidjeti da nemamo parkova i otvorenih prostora gdje se otvoreno preprodaje droga kao u drugim državama”, rekao je i dodao da u Hrvatskoj nema proizvodnje droge te da jedino raste proizvodnja marihuane i to zbog agresivne javne kampanje za njezinu legalizaciju.

“Djelovanje zločinačkih organizacija i kriminalnih grupa ne utječe na destabilizaciju društveno-ekonomskog sustava u Hrvatskoj kao u nekim drugim zemljama”, zaključio je.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr