Dr. sc. Beata Halassy finalistica prestižnoga natjecanja europskih inovatorica: Izoliranjem virusa lakše do cjepiva

Beata Halassy
Foto: Beata Halassy

Voditeljica Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Beata Halassy jedna je od šest finalistica na prestižnom natjecanju Leaders Women Innovators in Manufacturing at EIT RIS.

Riječ je natjecanju EIT Manufacturing zajednice znanja i inovacija, koje je okupilo najbolje europske inovatorice, ujedno i liderice u razvijanju rješenja i inicijativa s ciljem rješavanja aktualnih problema u proizvodnoj industriji.

Dr. sc. Beata Halassy, zajedno s dr. sc. Marijom Brgles i dr. sc. Dubravkom Forčićem, razvila je rješenje koje omogućuje pročišćivanje virusa u uvjetima povoljnima za virus, tzv. nativnim uvjetima, odnosno nativnu eluciju. Ta je inovacija značajan iskorak u procesu izolacije virusa koja će uvelike olakšati stvaranje novih cjepiva. Rješenje je zaštićeno europskim i američkim patentom, a 2020. sklopljen je sporazum između Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Bia Separations d. o. o. koji će omogućiti primjenu rješenja u praksi u postupcima pročišćivanja virusa u tvrtkama u cijelom svijetu.

Završnica natjecanja Leaders Women Innovators in Manufacturing at EIT RIS održat će se u sklopu trodnevnoga događaja EIT Manufacturing Summit 2021 od 30. studenoga do 2. prosinca 2021.

Prezentacije finalistica natjecanja održavat će se 1. prosinca od 12.20 do 13.35 sati, kada će se predstaviti i dr. sc. Beata Halassy sa Sveučilišta u Zagrebu. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se istoga dana u 13.55 sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr