Dr. sc. Davorka Budimir (TIH): ‘Borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji, jer nema političke volje na najvišim razinama’

davorka budimir tih
Foto: Fah

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama Transparency International Hrvatska traži da tijela javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, budu primjer dobrog informiranja građana o pitanjima koja su od javnog interesa.

„Transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija smanjuje korupciju i povećava povjerenje građana u institucije.

Borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji, jer nema političke volje na najvišim razinama, i u vlasti i u oporbi, da se ona dosljedno provodi bez selektivnih kriterija .

Antikorupcija se koristi samo kao sredstvo rušenja onih koji su na vlasti ili kao politička borba za njeno osvjanje bez stvarne želje da se te promjene dogode i da on njih imaju koristi svi građani koji žive u Hrvatskoj.

>TIH podsjetio na veliki korupcijski skandal u Općini Nerežišća, gdje je Kuščević bio načelnik

>Dr. sc. Davorka Budimir (TIH) za Narod.hr o slučaju Kuščević: ‘Odbacivanje referenduma GI Narod odlučuje rezultat je straha od gubitka pozicija’

Pitanja porijekla imovine i upravljanja sukobom interesa političara ne mogu se riješiti selektivnim pojedinačnim prozivanjem pojedinaca radi dnevno političkih obračuna.

Učinkoviti alat je sustavna svakodnevna kontrola prihoda i rashoda pojedinaca koji se već vode pri poreznim tijelima javne vlasti uz onemogućavanje selektivnih pristupa u razotkrivanju nepravilnosti.

U trenutku stjecanja imovine teret dokazivanja njenog porijeka mora biti na pojedincu koji stiče imovinu, a ne da se za to koriste kapaciteti tijela javne vlasti. Najučinkovitiji alat je oduzimanje imovine za koju pojedinac ne može dokazati kako ju je stekao.“, poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr