TIH podsjetio na veliki korupcijski skandal u Općini Nerežišća, gdje je Kuščević bio načelnik

Foto: UiO, TIH; fotomontaža: narod.hr

Transparency International Hrvatska oglasio se povodom učestalog netransparentnog ponašanja najviših dužnosnika izvršne vlasti koji ignoriraju neovisna preventivna tijela u borbi protiv korupcije traži odgovornost i sankcioniranje.

„Istovremeno pozivanje na borbu protiv korupcije kao najviši prioritet, te stvarno ignoriranje te borbe pokazuje da najviši državni dužnosnici podržavaju korumpirani sustav i od njega osobno dobro žive.

Sustav koji tolerira korupciju i omogućava pojedincima da zloupotrebljavaju poziciju za osobne interese je pokvaren, nepošten i ne omogućava građanima da pošteno žive.

Brač Medical City“ primjer je koruptivnog djelovanja i zlouporabe pozicije lokalnih vlasti. Radi se o 59,7 hektara zemljišta. Početnom investicijom bilo je predviđeno ulaganje od 920 milijuna eura, te još 180 milijuna eura u stroj Syncroton. Obećano je 1300 novih radnih mjesta na otoku Braču, početak gradnje u 2016. godini i prve pacijente u 2020. godini.

>Obiteljske tvrtke Kuščevićevog oca i brata na listi srama zbog neplaćanja poreza

>Marcel Holjevac: Kuščević je prava slika Plenkovićevog HDZ-a – bogat, bahat, bezobrazan

>Ministar Kuščević tvrdi da mu katastarsku aferu smještaju lijevi aktivisti i da je na zemljištu uzgajao kokoši hrvatice

Čudotvorni stroj protiv raka trebao je biti smješten u kompleksu radnog naziva „Brač Medical City“,a stvarnog naziva „Projekt zdravstvenog turizma na području Općine Nerežišća“.

Komunalna infrastruktura predviđala je izgradnju 11,3 kilometara cesta kako bi se povezala tri dijela budućeg kompleksa: bolnički klaster na lokaciji Prajca; lokaciju Jerkovica za hotele, kongresni, trgovački i spa centar, te lokaciju Pleternik za rezidencijalne potrebe budućih zaposlenika.

2014. godine zaključeni su Ugovori, a u srpnju 2015. godine Aneksi Ugovora o financiranju uređenja građevniskog zemljišta s tvrtkom koja je 2016. godine brisana iz Sudskog registra.

Stvarna borba protiv korupcije podrazumijevala bi mehanizme kontrole koji su u ovom slučaju izostali.” istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr