Dr. sc. Grubišić upozorava: ‘O državnoj potrošnji ovisno je od 65 do 70 posto Hrvatske’

Foto: Snimka zaslona

“Jedan posto državne potrošnje u Hrvatskoj kreira oko dvjesto eura BDP-a po stanovniku, u najrazvijenijim članicama Europske unije to je petstotinjak eura. Prevelika je moć u rukama naše države, pri čemu ta država kreira dva i pol puta manje BDP-a po stanovniku“, ističe za Lider.media konzultant za korporativne financije dr. sc. Andrej Grubišić pojašnjavajući zašto je velika država velik problem.

Hrvatska je jedna od najslabije razvijenih zemalja u EU, a ima rashode poput najrazvijenijih. To ne bi bio toliki problem da je potrošnja usmjerena u one sektore koji osiguravaju dugoročan rast. Ali nije. Gospodarstvo je tu najviše pogođeno jer se od njega previše uzima, a najmanje mu se vraća, navodi Lider.media.

> Dr. sc. Andrej Grubišić za Narod.hr: Postojeći mirovinski sustav je izvrstan u kreiranju siromaha i socijalnih slučajeva

> Dr. sc. Andrej Grubišić o državnom financiranju udruga: ‘Pod egidom nacionalnog interesa prisiljeni smo na kolektivno financiranje’

“Načelno ne volim usporedbe jer će svatko negdje naći potvrdu svoje teze, no evo i toga. U nekim je zemljama, poput baltičkih, Irske ili Švicarske, udjel države malen, u drugima je, poput skandinavskih, znatno veći. Ključno je shvatiti da su mediteranske zemlje pokazale da nisu podneblje u kojemu velik udjel države daje dobre rezultate. Za nas je zato bolje što manje države jer smo podneblje u kojemu se privatni sektor nije imao prilike razvijati. Posljedično imamo od 65 do 70 posto populacije koja je izravno i neizravno ovisna o državnoj potrošnji. To je povlaštena skupina, dominantna u javnom nastupu, koja kao rješenje traži još veću državnu intervenciju zazivajući nacionalni interes. Briga njih za to, partikularni je to interes, samo se prodaje kao nacionalni“, oštar je dr. sc. Grubišić.

Dr. sc. Grubišić upozorava i na paradoksalnu posljedicu iseljavanja – još veću državu.

Tko se iselio? Privatni sektor. Iseljavaju se lokomotive koje vuku razvoj. Ostao je cjelokupan javni sektor i svi umirovljenici, nitko od njih nije se iselio. Evo što kaže matematika. Ako država troši 45 posto BDP-a, to je od 165 do 170 milijardi kuna. Ako vrlo konzervativno procijenimo da se samo deset posto troši nesuvislo, to je sedamnaest milijardi, no vjerojatnije je to dvadeset posto, dakle 34 milijarde kuna. Pa zamislite da država svake godine toliko ostavi privatnom sektoru!“, vapi dr. sc. Grubišić, dodajući kako bismo vlast trebali natjerati na konkretan cilj: ili tijekom pet godina srezati rashode za trideset milijardi kuna ili ciljati 35 posto udjela rashoda u BDP-u.

* Dr. sc. Andrej Grubišić partner je u tvrtki Grubisic & Partners Corporate Finance. Karijeru je započeo 2002. u SAD-u kao financijski analitičar, a 2003. dolazi u Hrvatsku u Hrvatski Telekom gdje radi u sektoru za strateško planiranje. Godine 2010. osniva sadašnju tvrtku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lider.media