Dr. sc. Ivo Banac o GI Narod odlučuje: ‘Čitav niz stvari u izbornom zakonu treba mijenjati’

Foto: snimka zaslona

Komentirajući stanje u Hrvatskoj i svijetu na televiziji N1, dr. sc. Ivo Banac govorio je i o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog sustava.

Na pitanje može li se i treba li u Hrvatskoj mijenjati izborni sustav te ima li Hrvatska problem s političkom korupcijom, dr. Banac je kazao:

“Apsolutno. I naravno da trebamo novi izborni zakon, ja sam još 2005. predložio jedan reformni plan u Saboru za novi izborni zakon.

Prije svega, mi sada imamo izborne jedinice koje su posve neuravnotežene- neke imaju veći broj birača, neke manji, ali to se ne uzima u obzir. Zatim, vi niste u to vrijeme, a danas tek donekle, mogli utjecati na to tko će biti biran s pojedine liste. To je bilo u rukama stranačkih “bossova” koji su to radili onako kako je to njima palo na pamet i na taj se način obračunavali s unutarstranačkom opozicijom. Imamo i čitav niz drugih stvari, koje su tek u međuvremenu došle na vidjelo: pitanje manjinskih zastupnika – je li to dobro ili nije dobro, u kojem omjeru, što je s glasovima tzv. dijaspore itd. Sva ta pitanja se moraju riješiti na jedan uvjerljiv način jer mi danas možemo samo zaključiti da su izbori tek otprilike mišljenje šireg broja birača- nisu precizni. Netko će sada reći- ne postoji nigdje savršeni izborni sustav- ja se slažem, vidjeli smo jedan dosta antikni izborni sustav u Americi može nekada biti u sukobu sa stvarnim brojem glasova. Ali, bez obzira na to što svuda postoje problemi, ja mislim da ne možemo biti zadovoljni s problemima koje smo sami stvrotili, i to ne tako davno. A to su problemi koje itekako možemo popraviti.”

Kako komentirate činjenicu da sad rezultat većine i manjine u Saboru nije rezultat izbora?

“Naravno da to ne možemo zanemariti, ali lijek tomu je teško definirati. Ovo što nam ova sadašnja situacija govori je da su vodeće stranke u Hrvatskoj u velikoj krizi. One nemaju konzistentnu ideju što zastupaju, kakva je njihova ideologija, to su interesne skupine koje su okupljene oko zajedničkog i ne pretjerano političkog cilja. To se ne može popraviti zakonom, nego kroz češće sukobe oko ključnih ideja. Mene zabrinjava reakcija SDP-a prema čitavom nizu HDZ-ovih poteza, gdje bi oni mogli ponuditi alernativu. Je li to zbog toga što one čekaju nekakvu veliku koaliciju ili zbog nekog drugog razloga? Stranke moraju biti zdravije, integralnije i borbenije, to nam nedostaje”, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr