Dr. sc. Mato Palić: ‘Ima li istine u tome da se predsjednik i sudac Ustavnog suda poznaju iz mladosti?’

Foto: Fah

“Možda je to kapara za reizbor ili za mjesto u Uredu PRH (primjerice savjetnika za ustavnopravna pitanja) ako ovo prvo ne bude ostaje da se vidi”, piše ustavni stručnjak dr. sc. Mato Palić komentirajući nedavni neočekivani istup suca Ustavnog suda Andrej Abramovića, koji je svoje mišljenje objavio u stručnom časopisu, umjesto u Narodnim novinama.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Istup jednog suca USRH-a o stanju ustavnosti i zakonitosti na portalu “IUS-INFO” je objavljen 30.03.2020. godine je izazvao oduševljenje dijela medija i niza poznatih pojedinaca zbog njihova slaganja s pravnim stavovima koji su napisani. Pravnu utemeljenost stavova spomenutog suca zasada ne bih komentirao jer za to u ovom trenutku nema potrebe.

Međutim, istup suca USRH-a ima posebnu težinu u javnosti obzirom na činjenicu da se radi u osobi koja je dobila 2/3-sku potporu zastupnika u Hrvatskom sabora kako bi postala sucem. Osim toga, suci USRH-a sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ne smiju u svojem javnom djelovanju (članak u stručnom časopisu čiji je sadržaj dostupan svima to jest) iskazivati osobnu naklonost prema bilo kojoj političkoj stranci. To znači iako nije izrijekom navedeno i prema bilo kojem političkom dužnosniku pa tako ni PRH.

>Nakon Milanovića, sudac Abramović prozvao Stožer civilne zaštite

>Politički sud reagirao na politikanstvo svog suca

Zašto to pišem? Upravo zbog toga što je aktualni PRH javno iskazao svoj stav o tome da li je o ograničavanju ustavnog prava na slobodu kretanja trebao odlučiti Hrvatski sabor (dana 28.02.2020.), a javni istup suca USRH-a je objavljen 2 dana kasnije i potpuno je na tragu stava koji je iznio PRH. Uz dužno poštovanje prema sucu, ostaje nejasno ili možda budi sumnju zašto stav aktualnog PRH (koji je bio predsjednik jedne stranke u vrijeme kada je sudac postao sucem) i suca imaju podudaranja.

Ima li istine u tome da se njih dvojica poznaju iz mladosti?? Naime, suci USRH-a svoje stavove iznose na sjednicama. Ukoliko imaju drugačiji stav onda napišu izdvojeno mišljenje. Ta mišljenja su dobra i važna za razvoj ustavnopravne znanosti. Međutim, izdvojeno mišljenje sa internog sastanka koje je objavljeno u stručnom časopisu, a ne Narodnim novinama zaista nije primjereno dužnosti suca USRH-a. Što je takav istup značio? Iskreno nemam pojma. Možda je to kapara za reizbor ili za mjesto u Uredu PRH (primjerice savjetnika za ustavnopravna pitanja) ako ovo prvo ne bude ostaje da se vidi.

U ovim svima nama nezgodnim okolnostima koje su između redovnih i izvanrednih svi trebamo sačuvati hladnu glavu, a to se osobito odnosi na USRH i sve suce koji ga čine. Ostanite doma i budite zdravi”, zaključuje dr. sc. Palić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr