Dr. sc. Mato Palić: “Osobe u životnom partnerstvu ne mogu biti udomitelji”

Foto: fah

“Mogu li osobe u životnom partnerstvu biti udomitelji? Ne mogu. Zašto? Zato što se taj pojam ne može podvesti pod pojam udomiteljske obitelji kako je on definiran u čl. 4. st. 1 Zakona o udomiteljstvu. Udomiteljska obitelj nije isto što i životno partnerstvo. To su različiti pojmovi. Životno partnerstvo osoba istoga spola nije samac koji se navodi u Zakonu u udomiteljstvu. To je tako i tako će biti sve dok su u Zakonu o udomiteljstvu pojmovi definirani na način kako jesu”, objavio je dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Podsjetimo, Centar za socijalnu skrb Zagreb koji je sredinom ovog mjeseca odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić. U rješenju Centra piše da “ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”.

U ime obitelji ističe da prozivanje i vršenje pritiska na Centar za socijalnu skrb Zagreb od strane saborskog zastupnika SDP-a Stazića i homoseksualnog para, Ive Šegote i Mladena Kožića, koji prijete ravnateljici Centra kaznenim progonom jer nije donijela rješenje u njihovu korist – predstavlja nasrtaj na sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj, kako bi se zastrašivanjem i prisilom, mimo zakona, u pojedinačnom slučaju istospolnom paru dodijelila djeca.

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr