Dr. sc. Šterc: Gubitak stanovništva na području Banovine je do 25 posto unutar 10 godina

Šterc
Foto: snimka zaslona

Kako nakon razornog potresa obnoviti Banovinu? Kako zaustaviti iseljavanje sa stradalog područja? Kakvu demografsku, socijalnu, poreznu, razvojnu politiku treba pripremiti na državnoj, a kakvu na lokalnoj razini?

To su pitanja na koja su HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog odgovarali dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Studija demografije i hrvatskog iseljeništva na Fakultetu hrvatskih studija, načelnica općine Majur Klementina Karanović te dr. sc. Ana Opačić sa Studija socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Šterc je rekao kako je demografska slika Banovine tužna i ne samo da je ovaj prostor zahvatila depopulacija već i prirodne katastrofe.

“Teško je očekivati da se bez ozbiljnije intervencije države išta promijeni. Gubitak stanovništva u ovom prostoru je na razini 20-25 posto unutar 10 godina i ovaj prostor je, što se tiče prirodnog pada stanovništva u samom vrhu Hrvatske, upozorio je Šterc i dodao kako se ništa nije radilo po tom pitanju te kako se mirno gleda nestanak jednog važnog prostora za Hrvatsku.

Naglasio je kako je koncept doseljavanja mladog, radno sposobnog stanovništva u Banovinu temelj revitalizacije prostora, što se ne može dogoditi samo po sebi, već mora biti posljedica čitavog niza poticajnih modela usmjerenih na taj prostor od posebne državne skrbi, s drugačijim poreznim i drugim pravilima.

Načelnica općine Majur je rekla kako tamo nema kuće kojoj je ostao krov, koja ima dimnjak te svakim danom i novim potresom kuće sve više stradaju.

“Mi imamo 800 stanovnika, a preko 900 objekata prijavljenih u sustavu stradalih. Imamo preko 50 crvenih oznaka, 30 obitelji koje su smještene izvan svojih kuća koje nisu sigurne za život.”

Općina Majur, kako je rekla, je primjer male zajednice koja se uspjela organizirati, ali je istaknula kako se mora zahvaliti svim dobrim ljudima te je riječ koju je najviše izgovorila zadnjih 20 dana, hvala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT