Dr. Ujević o prizivu savjesti: ‘Liječnici sve što čine trebaju raditi u skladu sa svojom savjesti’

Zagreb, 29.10.2019 - Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) sklopu projekta Human Rights Slam održao je okrugli stol "Savjest u prizivu savjesti" kojim žele potaknuti javnu raspravu o prizivu savjesti sa stručnjacima iz različitih perspektiva: pravne, filozofske i medicinske. Na fotografiji Boris Ujević. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

U ponedjeljak, 29. listopada 2019. u 18 h u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol na temu “Savjest u prizivu savjesti”. Okruglim stolom održanim u sklopu projekta Human Rights Slam organizatori su željeli potaknuti javnu raspravu o prizivu savjesti, koja se najčešće javlja u medicini i u vojsci.

> (FOTO, VIDEO) Prof. Korać Graovac: ‘Institut priziva savjesti utemeljen je u međunarodnom pravu i hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu’

Na okruglom stolu su govorili:

– Doktorica znanosti Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu;
– Doktorica znanosti Marijana Bijelić, Filozofski fakultet u Zagrebu;
– Izvanredni profesor dr. sc. Hrvoje Jurić, Filozofski fakultet u Zagrebu;
– prim. dr. med. Boris Ujević, KB Sveti Duh.

Svrha okruglog stola bila je iznijeti stručne i objektivne, pravne i znanstvene činjenice vezano za savjest i priziv savjesti te progovoriti o različitim aspektima koji formiraju javno mišljenje o prizivu savjesti.

Svi govornici su se složili kako je potrebno ulagati napore u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva svake osobe.

Prof. Korać Graovac napomenula je kako je institut priziva savjesti utemeljen u međunarodnom pravu, hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu i brojnim strukovnim udruženjima. Također, napomenula je kako institut priziva savjesti treba biti omogućen svim liječnicima i medicinskom osoblju bez diskriminacije.

Zajednički je zaključeno kako se priziv savjesti pronalazi kako u medicini tako i u vojsci.

Prof. Jurić poručio je kako kroz povijest poznajemo nekoliko različitih definicija savjesti te da moralno djelovanje treba biti vođeno objektivnim načelima.

Dr. Ujević potvrdio je kako liječnici moraju održavati profesionalnu i stručnu normu liječnika, ali i sve što čine raditi u skladu s prizivom savjesti.

Dr. Bijelić napomenula je kako postoji sukob moći između liječnika i pacijentica u slučajevima kada pacijentica traži medicinsku uslugu od liječnika.

Svjetski savez mladih Hrvatska je zaključio kako institut priziva savjesti mora ostati zakonom zaštićeno pravo svakog pojedinca kako bi u najtežim pitanjima u kojima postoje oprečna mišljenja mogao postupiti u skladu s vlastitom savješću.

Voditelj programskih aktivnosti SSMH Luka Poslon kazao je da u javnosti postoji sve veći interes javnosti za pitanja priziva savjesti, osobito u medicini, te da je cilj da se vidi jesu li javnosti spornije odluke liječnika, zakonske odredbe i strukovni kodeksi ili nešto treće. Podsjetio je na slučajeve primalje Jage Stojak iz kninske bolnice, slučaj farmaceutkinje Ane Dukić iz Splita, koje su bile izložene medijskim napadima.

“Jaga Stojak je odbila biti nazočna zahvatu prekida trudnoće pozvavši se na priziv savjesti, zbog čega je dobila otkazu ugovora o radu. Vlasnica dugoratske ljekarne Ana Dukić odbila je izdati kontracepcijski preparat unatoč receptu, pozivajući se također na priziv savjesti. Trudimo se sučeliti mišljenja, želimo kroz analizu i jakost njihovih argumenata vidjeti koje od tih argumenata trebamo slijediti kao društvo. Želimo ponuditi mladima okruženje i priliku za edukaciju kako bi izgradili svoj vlastiti stav”, kazao je Poslon.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr