Društava za upravljanje mirovinskim fondovima protiv povlačenja članova uprava mirovinskih društava iz nadzornih odbora

foto: Fah

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava usprotivila se prijedlogu iz paketa zakona o mirovinskoj reformi da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih odbora tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari.

Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima zalažu se za transparentnost poslovanja i stoga nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje predstavnika osiguranika u nadzorne odbore mirovinskih društava, iako ne vidi opravdane razloge za takvu zakonsku promjenu, kaže se u priopćenju udruge.

Pritom valja istaknuti da Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imenovanjem svojih predstavnika u nadzorne odbore preuzimaju i odgovornost, a ne samo nadzor, pa udruga apelira da se prilikom izbora članova nadzornih odbora vodi računa prvenstveno o njihovoj stručnosti.

No, odredbom da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih odbora tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari stvara se nejednakost među vlasnicima dionica, odnosno mirovinskim fondovima kao dioničarima uskraćuje se pravo koje imaju drugi vlasnici dionica.

Predstavnici mirovinskih fondova svojim su odgovornim sudjelovanjem u radu nadzornih odbora doprinijeli razvoju tvrtki, pri čemu taj posao rade bez ikakve naknade, a istovremeno su preuzeli punu odgovornost i za odluke jamčili svojom osobnom imovinom, kaže se u priopćenju.

Jedna od zadaća društava za upravljanje mirovinskim fondovima jest poticanje razvoja hrvatskog gospodarstva, što uključuje poticanje razvoja tržišta kapitala.

Mirovinski fondovi svojim radom u nadzornim odborima doprinijeli su transparentnosti izvještavanja tih tvrtki kao i razvoju korporativnog upravljanja, tvrdi se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina