Država prodaje 12 nekretnina, među njima i vilu u Grškovićevoj – bivšu rezidenciju Stjepana Mesića

Zagreb, 01.12.2009 - Nakon isteka mandata predsjednik Republike Stjepan Mesiæ s Pantovèaka æe useliti u ured u Grškoviæevoj ulici, a u tijeku je izrada potrebne dokumentacije kako bi se, temeljem javnog natjeèaja, uredio prostor na tri etaže nešto veæi od 300 metara èetvornih. foto FaH/ Tomislav PAVLEK/ ik

Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 12 nekretnina u vlasništvu države, među kojime je i vila u Grškovićevoj, na zagrebačkoj Šalati, gdje je bila rezidencija bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kao i kompleks zemljišta u Stankovcima, na kojem bi se trebao graditi aerodrom.

>Primopredaja ureda bivšeg predsjednika Mesića u sljedećih nekoliko dana

Vila u Grškovićevoj 13, iz koje je Mesić deložiran početkom 2017. odlukom Vlade, izgrađena je 1937., a ukupna površina s vrtom i garažom te stambenim prostorom je 650 metara četvornih. Početna cijena je oko 6,2 milijuna kuna, navodi se na internetskim stranicama Ministarstva državne imovine.

Zagreb, 09.03.2010 – Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesiæa u njegovom uredu u Grškoviæevoj ulici u Zagrebu. Na slici rezidencija bivšeg predsjednika Stjepana Mesiæa na kojoj se još uvijek obavljaju radovi.
foto FaH/ Denis CERIÆ /ds

Prodaje se i kompleks zemljišta u Stankovcima površine oko 987 tisuća metara četvornih, na kojem bi se, prema prostornom planu Zadarske županije, trebao izgraditi aerodrom. Početna cijena je 11 i pol milijuna Načelnik općine Stankovci Željko Baradić u izjavi HTV-u izrazio je zadovoljstvo što je, rekao je, nakon 10 godina mukotrpnog rada i raznoraznih zavrzlama i otezanja, administrativnih barijera raspisan natječaj za izgradnju aerodroma na prostoru općine Stankovci.

Pored kupoprodajne cijene kupac nekretnine (kompleksa zemljišta) u Stankovcima snosit će i trošak u iznosu od gotovo 12 milijuna kuna u ime naknade za izdvajanje čestica iz šumsko-gospodarskog područja Republike Hrvatske, navode iz Ministarstva.

Država prodaje i vilu Svežanj u Kostreni, uz  more na više od 14 tisuća četvornih metara. Uz stambeni dio ima kuglanu, nekoliko igrališta, golemi park i gospodarske zgrade. Početna joj je cijena 22,8 milijuna kuna.

Oglašena je i prodaja građevinskih zemljišta u Barbanu (1600 metara četvornih), u Rabcu (70 metara četvornih) , u općini Polača (678 metara četvornih). Prodaju se i dva građevinska zemljišta u općini Sv. Lovreč, od 100 metara četvornih i od 572 metara četvornih, građevinsko zemljište u općini Vinkovačko Novo Selo (39,513 metara četvornih), u Velikoj Gorici (202 metara četvornih), u općini Majur (129 metara četvornih)  te građevinsko zemljište u Križevcima (1.565 metara četvornih)

Rok za podnošenje ponuda je do 27. ožujka 2018. do 14 sati, a sve nekretnine se prodaju u zatečenom stanju “viđeno-kupljeno”, navelo je Ministarstvo državne imovine na svojim internetskim stranicama. Za svaku od 12 nekretnina za koje se podnose javne ponude, navedeni su svi detalji vezano za prodaju.

Podsjetimo, iz Ministarstva državne imovine priopćili su da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koji je stupio na snagu 30. svibnja 2016., stavljen izvan snage članak 6. tog zakona iz 2013.

“Prema sada važećem Zakonu predsjednik Republike Hrvatske, nakon prestanka obnašanja dužnosti, može ostvarivati pravo na ured pet godina po prestanku obnašanja dužnosti. Kako je g. Stjepan Mesić dužnost predsjednika Republike Hrvatske prestao obnašati 2010. godine ne postoji pravna osnova temeljem koje bi g. Mesić i dalje koristio nekretninu u vlasništvu Republike Hrvatske u Zagrebu, Grškovićeva 13”, ističu u Ministarstvu državne imovine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/ms