Državne nekretnine d.o.o. o radovima u stanu kojim se koristi Frka-Petešić: Objašnjavaju hitne mjere sanacije nekretnine

državne
Foto: državne nekretnine.hr

Državne nekretnine d.o.o. reagirale su na opetovane medijske napise o obnovi stana u zgradi oštećenoj u potresu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, kojim se, kao državni dužnosnik koristi predstojnik Ureda premijera, Zvonimir Frka-Petešić. Priopćenje djelomično prenosimo.

Reagiranje Državnih nekretnina na medijske napise o radovima u stanu u Jurišićevoj ulici:

Uslijed opetovanih medijskih napisa o stanu u državnom vlasništvu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, s ciljem točnog informiranja javnosti detaljno objašnjavamo hitne mjere sanacije nekretnine kako slijedi.

Dan nakon potresa koji je pogodio šire područje grada Zagreba 22. ožujka 2020., građevinska inženjerka zaposlenica Državnih nekretnina d.o.o., izašla je na teren i izvršila očevid stanja stanova u državnom vlasništvu u višestambenim zgradama u Ilici i Palmotićevoj ulici, koji nisu pretrpjeli teža oštećenja, zatim u predmetnom stanu u Jurišićevoj ulici koji je bio jako oštećen, te na kraju u državnoj rezidenciji Palači Pongratz u Visokoj ulici, koja je također zadobila znatna oštećenja.

Već idući dan započelo se s aktivnostima vezanim uz prijavu oštećenja na palači Pongratz nadležnim konzervatorima. Istovremeno, ponovno je pregledan stan u Jurišićevoj koji je pretrpio velika oštećenja. Naime, za razliku od ostalih stanova za službene potrebe nalazi se u starijoj zgradi iz 19. stoljeća i to na zadnjoj etaži u potkrovlju.

Konstatirano je kako je stan potrebno vratiti u funkcionalno stanje. To je trgovačko društvo dužno izvršiti sukladno Poslovno-tehničkom ugovoru s resornim ministarstvom. Zaključeno je da se u nekretnini radi o dvije vrste hitnih sanacija. Prvi dio: obnova zidova i stropova u dnevnom boravku, kuhinji, hodniku i sanitarnim čvorovima. Drugi dio: hitne konstruktivne sanacije zabatnog zida koji je konstruktivno oštećenje koje se bez projekta i nadzornog inženjera ne smije izvoditi.

> Oglasile se Državne nekretnine o slučaju stana predstojnika ureda premijera Frke Petešića

> Lauc o Frki-Petešiću: Hrvatska ima puno korumpiranih državnih službenika, no Zvonko to sigurno nije

> Plenković o Frki Petešiću: ‘Ima ista prava kao i svi drugi. Točka’

Društvo je dužno održavati stanove za službene prostore

Podsjećamo, radilo se o hitnoj intervenciji (tzv. izvanrednom održavanju građevine) koja je regulirana Pravilnikom o održavanju građevina i Pravilnikom o jednostavnim građevinama, kao što je i navedeno u prvotnom priopćenju Društva zajedno s iznosom koje je trgovačko društvo uložilo u hitne sanacije konstruktivnih i nekonstruktivnih oštećenja nekretnine.

Navedeni radovi su ugovoreni i izvršeni u iznosu od 39.955,26 kn bez PDV-a. Stavka nabave: RADOVI REKONSTRUKCIJE I SANACIJE NEKRETNINA OŠTEĆENIH U POTRESU IP2-80/2020 – iz registra Plana nabave koji se objavljuje u “Narodnim novinama” (po stavki se saniralo u travnju i svibnju još osam stanova za komercijalne potrebe, kao priprema za stambeno zbrinjavanje stradalnika u potresu).

Ističemo da su Državne nekretnine d.o.o. tijekom 2020. uložile 1,7 milijuna kuna u vrijednost nekretnina, od čega je na stanove za službene potrebe utrošeno 1,2 milijuna kuna. Sukladno Ugovoru o poslovno-tehničkoj suradnji s resornim ministarstvom, Društvo je dužno održavati stanove za službene prostore na način sličan podstanarstvu. Nekretnina nije u vlasništvu korisnika te im u ugovoru ne stoji dužnost održavanja stana.

“Suvlasnici zgrade u Jurišićevoj ulici su prije potresa odlučili izvršiti sanaciju fasade”

Stanove za službene potrebe Državne nekretnine pregledavaju i utvrđuju potrebe i planiraju ulaganja na način da se obnavljaju kupaonice i kuhinja s kompletnim starim instalacijama, po potrebi se bojaju zidovi, lakiraju parketi, stolarija, odnosno održavaju prema utvrđenoj potrebi stanja nekretnine u smislu tehničkog i investicijskog održavanja.

Nadalje, suvlasnici zgrade u Jurišićevoj ulici su prije potresa odlučili izvršiti sanaciju fasade. Dana 30. siječnja 2020. Konzervatorski odjel u Zagrebu izdao je Rješenje za radove. Za navedenu aktivnost bilo je potrebno podignuti kredit kod upravitelja zgrade GSKG-a na način povećanja pričuve. Za istu su i Državne nekretnine sukladno udjelu suvlasništva dale suglasnost.

Nažalost, dogodio se potres u kojem je zgrada oštećena na način da je označena žutom naljepnicom (PN2) zbog oštećenih dimnjaka. Prilikom brzog pregleda statičari nisu ulazili u stan kojim upravljaju Državne nekretnine. Zbog toga i nije bilo moguće uočiti oštećenja zabatnog zida. Po popravku dimnjaka, zgrada je dobila zelenu naljepnicu. To podrazumijeva da se zgrada i ne može prijaviti za obnovu od potresa.

Odmah nakon potresa, vlasnici stanova su u vlastitom aranžmanu pristupili ojačavanju zidova u svojim stanovima. To sukladno ocjeni statičara i zelenoj naljepnici ne podliježe obnovi od potresa.

Projekt izvanrednog održavanja 

Društvo je inzistiralo na pregledu stana ovlaštenog statičara kojeg je angažirao upravitelj GSKG. On je naknadno konstatirao da je zabatni zid u stanu kojim upravljaju Državne nekretnine oštećen, tako da se mora konstruktivno sanirati. Po odbijenici GSKG-a da se sanira navedeni zid iz pričuve, nadležni sektor Društva donio je odluku da se u hitnu sanaciju ide iz sredstava trgovačkog društva jer se radilo o ugrozi ljudi i imovine. U neposrednoj opasnosti su bili i prolaznici Jurišićeve, a ni sanacija fasade se ne bi mogla realizirati bez obnove zabatnog zida. Društvo nije imalo uvid u projekt sanacije fasade.

Sukladno tada važećoj zakonskoj regulativi, za potrebe izvanrednog održavanja za sanaciju bilo je potrebno izraditi projekt izvanrednog održavanja po hitnom postupku. U svibnju je izveden projekt u iznosu od 6.000,00 kn bez PDV-a i to u roku od tri dana. To je primjeren rok za izvršenje izvedbe projekta.

Tehnički sektor Društva izvršio i više od 60 očevida u poslovnim prostorima

Po dobivenom projektu pokrenut je postupak jednostavne nabave za radove, sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku o jednostavnoj nabavi, a radovi su ugovoreni na iznos od 98.859,00 kuna bez PDV-a. U to vrijeme su cijene građevinskih radova bile daleko više. Primjerice, za rušenje triju dimnjaka, bez ikakve sanacije, suvlasnici zgrada plaćali su i po 150.000,00 kuna, što se lako može utvrditi uvidom u iznose sličnih ponuda koje su predstavnici stanara slali Državnim nekretninama na suglasnost.

Radovi na zabatnom zidu, odnosno u spavaćoj i dječjoj sobi u kojima se taj zid nalazi u stanu u Jurišićevoj, započeli su 5. svibnja 2020., a završeni su 1. lipnja 2020. Radovi su otežano izvođeni s obzirom na to da je korisnik na vlastitu odgovornost cijelo vrijeme živio u stanu. Namještaj Državnih nekretnina bio je u stanu te se obnavljala prvo jedna soba, a u drugu se preselio namještaj, a zatim obrnuto.

Svaka sanacija prilikom izvođenja radova otkriva i naknadno utvrđene nevidljive nedostatke, te se isti dodatno ugovaraju s investitorom. U praksi je to učestala pojava koju i Zakon o javnoj nabavi dozvoljava u iznosu do 30 % u odnosu na ugovorenu vrijednost. Zaključno, završni račun iznosio je 123.823,90 kuna bez PDV-a, što je uobičajena cijena (a u to vrijeme manja od primjerice cijene rušenja tri dimnjaka).

Razlika u ugovoru između korisnika službenih stanova i korisnika poslovnih prostora

Obje cijene Društvo je javno komuniciralo i prvotnim priopćenjem. I onu prvotnu od oko 40 tisuća kuna i ovu od oko 124 tisuće kuna, konstruktivne i ne konstruktivne sanacije. Osim pregleda službenih stanova, Tehnički sektor Društva izvršio i više od 60 očevida u poslovnim prostorima. Sve s ciljem utvrđivanja oštećenja i konstatiranja je li izvršen brzi i detaljan pregled statičara da bi mogao intervenirati kod Upravitelja za pokretanje potrebnih sanacija. Pregledane su rezidencije i diplomatsko-konzularna predstavništva i prijavljene su štete u odgovarajuće aplikacije. Sve je izvedeno žurno, unatoč malom broju inženjera, da bi poslovni prostori što prije bili stavljeni u funkciju.

Međutim, postoji važna razlika u ugovoru između korisnika službenih stanova i korisnika poslovnih prostora. Naime, prvima nije u ugovornoj obvezi održavati stan, dok je zakupnicima poslovnih prostora u obvezi održavati zakupljene poslovne prostore. Ako su ustanovljena konstruktivna oštećenja u jednoj ili drugoj vrsti prostora, sanacijski radovi su obveza upravitelja zgrade. Društvo nije upravitelj zgrada.

Isto tako, nakon potresa u prosincu 2020., Državne nekretnine su sanirale i dimnjake na vlastitoj zgradi jer su bili znatno oštećeni. Ugrožavali su život i imovinu – hitna intervencija. Istovremeno, Državne nekretnine su se hitno uključile i u brojne druge aktivnosti vezane uz potres. Između ostalog, u Petrinji i Sisku su Državne nekretnine prve izradile elaborate ocjene postojećeg stanja konstrukcije. Na temelju istih je RH izvršila brojna rušenja oštećenih objekata. Brojni predstavnici Državnih nekretnina su obilazili teren, pregledavali prostore. Izvodili su potrebnu dokumentaciju i sve aktivnosti također provodili po hitnom postupku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.