Dubravka Šimonović tvrdi da u IK nema rodne ideologije – zašto ju je onda premijer unio u interpretativnu izjavu?

Foto: snimka zaslona

Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović tvrdi da u Istanbulskoj nema rodne ideologije – a zašto ju je onda premijer unio u interpretativnu izjavu?

Hrvatska diplomatkinja veliča Istanbulsku i obezvrijeđuje hrvatske zakone

Izjavila je u petak kako je Istanbulska konvencija “moderan međunarodno pravni instrument za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja” koji “nema odredbu koja bi bilo što povezivala s rodnom ideologijom”.

Na tribini o posljedicama ratifikacije te konvencije na osječkome Pravnom fakultetu Šimonović je rekla kako ne vidi zbog čega bi trebalo bojati te konvencije, koja ima mnogo prednosti utemeljenih na UN-ovoj konvenciji o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, koja ne donosi novo u smislu obvezujućih pravnih standarda, ali je znatno detaljnija od UN-ove konvencije.

Smatra da Istanbulska konvencija nema odredbu koja bi bilo što povezivala s rodnom ideologijom te da sadržava zabranu rodno uvjetovanog nasilja nad ženama, a to već sadržava i UN-ova konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

“Ova konvencija koristi rod i definira ga kako bi se odredilo što je to rodno utemeljeno nasilje nad ženama, i ona se odnosi samo na nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje i ne ide izvan tih okvira”, ocijenila je Šimonović.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij