Anela Todorić: Zašto je nemoguće birati spol – svjesno se opredijeliti za suprotno od onog što nam je dano?

Foto: Anela Todorić

Sve špilje i tajne muškog roda, od rođenja, puberteta, zrele dobi do one staračke sam prošla sa muškarcima u svojoj kući.

Iz dosadašnjeg iskustva, imala bih mišljenje zašto je nemoguće birati rod, odnosno svjesno se opredijeliti za suprotno od onog što nam je dano, osim ako netko drugi zbog vlastite neostvarenosti izvršava nasilje nad unaprijed određenim i rođenim spolom.

Usmjereni smo već odavno samo na nasilje muškarca nad ženama. Nasilje žena nad muškarcima rijetko se spominje, a kamoli da se poduzmu iste mjere kao i kod ovog prvog.

Pokušajte zamisliti, da jedan muškarac prijavi nasilje svoje žene nad njim, da kaže policajcu: Tuče me žena ili žena me psihički zlostavlja! Teško je ovo zamisliti, što ne znači da se ne događa.

Pokušat ću kao žena i majka objasniti sa svoje strane gledišta ovu ulogu „sluškinje“ u obitelji koja je izgleda bila kamen spoticanja u društvu uopće.

Muškarac je daleko jednostavniji spol od ženskog, od razgovora, zanimanja za određene teme, logike shvaćanja, plača, smijeha i ljubavi.

Znam to dobro, njih je pet, a ja sam jedna.

Bog nije stvorio čovjeka da bude sam. Dao mu je ženu da skupa nastane svijet.

Napunio je tako Bog zemlju istim, a potpuno različitim ljudima. Tako da se nijedan ne zamijeni s drugim, a opet dajući svakom na znanje koliko je jedinstven i poseban.

No otkad je postanka i njih dvoje u Edenu, ne prestaje ženino nastojanje da promijeni svog muškarca i oblikuje ga po vlastitoj želji. To je u nama ženama prisutno, priznali mi to ili ne.

Netko je jednom zgodno rekao da na dan vjenčanja muškarac sanja o tome da mu žena ostane ista do smrti, a žena smišlja kako će svog muža uskoro promijeniti i prilagoditi sebi.

Koliko god s mojim muškarcima već dugo živim i koliko god mi se sviđa njihova jednostavnost, nisam se ni milimetar pomakla od ovog svog ženskog kompliciranog u meni.

Još uvijek kad zapnem mora mi bit to što tražim. Sa ženom se rodi i ova osobina, čini se.

Što žena traži od muža ovisi o njenom srcu i čime je ono ispunjeno.

Ono što je u ženinom srcu itekako oblikuje njenog muža.

Većina muškaraca je spremno sve učiniti za ženu.

Pođimo od najjednostavnijeg biranja boje namještaja u stanu, do onih malo složenijih odnosa s rođenom majkom. Ako je ženu volja da joj muž ne razgovara ni s rođenom majkom, niti sa svojom braćom, ona će i to postići. Pronaći će način.

Dakako onda da je opakost feminizma odlučila ovu muškarčevu „slabost“ iskoristiti u svoju korist.

Nudeći nam žutilo koje je prisutno u svim čekaonicama od onih zubarskih do frizerskih, uvelike je pomoglo nekim ženama da izbace malo pomalo iz srca sliku djevice Marije, žene i majke iz Svete obitelji, a ubaci ženu s naslovnice koja svojim izgledom svijet drži pod nogama.

Sjećam se priča iz parkića, još dok su djeca bila mala. Jesu li se mame malo zbližile, odmah se dotiču vječne teme – služenja mužu i djeci. Iz nekih usta služiti obitelji izgledalo je kao da čine ponižavajući, najniži i najjadniji posao na svijetu.

Cilj ovog pokreta je svim snagama i raspoloživim sredstvima ukloniti Marijin lik iz ženina srca.

A kad Marijin lik izblijedi, srce ženino više zakona ljubavi ne poznaje. Ono se želi obući, odnosno svući kao lice s naslovnice, pokazati svima ono što je do tada pripadalo samo njenom mužu, rugati se ženama koje mole i služe svojoj obitelji, a s mužom zaratiti.

Jer, nekome je danas jako stalo da se brakovi rastavljaju i učinit će sve da do toga dođe.

Laž je da muškarac traži od žene da je stalno na raspolaganju njemu i djeci i dok služi da je uvijek raspoložena.

Žena se na to svjesno opredjeljuje jer joj je uloga brižnosti dodijeljena rođenjem. Skupljati čarape, peglati kuhati, služiti i dati cijelu sebe za svoju obitelj, znači slobodno voljeti svoju obitelj.

Za odnose između članova obitelji opet je zaslužna žena. O tome koliko služi i podmeće se, koliko moli i žrtvuje se ovisi svaki njen član, a što će s njima biti ovisi o Bogu kojeg je nastanila u svom srcu i kojeg moli za njih.

Marija je to činila svom Sinu i svom mužu. Ostavimo onda Mariju u srcu, nek nam je put i ne zaboravimo čudo u Kani Galilejskoj koje se dogodilo upravo po njenom zagovoru.

Biti žena i majka, a ne htjeti služiti u ljubavi, znači biti rob svijeta s naslovnica žutila u čekaonicama.

Živeći sa svojim muškarcima, naučila sam da svaki pokušaj nasilnog čupanja nekih osobina iz njih i presađivanja drugih, izaziva nemir i da je uzalud ustrajati na njima.

Plač djece u noći neće zaustaviti očev zagrljaj, nego majčino mlijeko. Pustit će žena onda muža nek spava, ona će biti budna. Umjesto borbe za ravnopravnost i svađe u noći, u miru svima će služiti na dobro.

Prve njihove večernje izlaske i prvu vožnju autom neće zaustaviti ženina briga, pustit će ih očeva hrabrost. Neće onda muž dati ženi da se brine, pustit će je da spava.

On će biti budan i uvijek spreman na žrtvu za onu koja mu je služila.

Isti smo dakle u ljubavi prema Bogu i onoj danoj jedno drugom.
U svemu drugom potpuno smo različiti, a savršeno se pokrivamo u svojim ulogama.

Niti su moji muškarci naučili plakati, šiti, peglati, tješiti, kuhati kao ja, niti ću ja ikada voziti auto, ili se razumjeti u čelične konstrukcije, zabušiti kupaonski ormarić i igrati nogomet kao oni.

Tu ne treba velika nauka, samo treba biti iskren i priznati.
Služeći svom mužu, služim Bogu u njemu.

Ne želim biti površno žensko u muškim poslovima, niti želim silom prilagođenog sebi muškarca. Želim biti sigurna žena koja ima oslonac, svog muža i vladati s njim prijestoljem koje je Bog uspostavio na zemlji i rekao da je temelj dostojanstva svakog čovjeka, onog u mojoj obitelji.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.