Dubrovački fotograf koji je snimao golotinju u crkvi: ‘Radi se o buntu’

Foto: Snimka zaslona

“Nastavno na objavljene fotografije sa snimanja dokumentarca „The Colour Nude” u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, Dubrovačka biskupija izjavljuje kako nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima“ priopćila je u srijedu Dubrovačka biskupija nakon što je u snimljena fotografija gole ženske osobe u prostoru crkve sv. Ignacija u Dubrovniku.

> Nakon reakcija biskupa Uzinića, direktor Filmske akademije ispričao se Crkvi i Dubrovčanima

Dubrovački fotograf Stijepo Brbora na toj je i drugim lokacijama stare gradske jezgre snimao erotske fotografije za koje je pozirala 64-godišnja Srbijanka iz Beograda, čija kćerka, Marijana Verhoef, potpisuje režiju navedenog filma u organizaciji Njemačke akademije za film i televiziju iz Berlina (DFFB).

„Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama.“ stoji u propćenju Biskupije.

Biskup Uzinić odredio da zbog oskvrnuća u crkvi sv. Ignacija ne može biti bogoslužja: Pokornički čin i ponovni blagoslov u četvrtak navečer

Autor fotografija je Dubrovčanin Stijepo Brbora

Nakon priopćenja Biskupije i reakcija biskupa Uzinića, direktor DFFB-a (Deutche Film und Fernsehakademie Berlin) putem njihovih mrežnih stranica ispričao se Crkvi i građanima Dubrovnika zbog toga što je studentska filmska ekipa njegove Akademije oskvrnula crkvu sv. Ignacija u Durovniku, što možete pročitati ovdje.

Autor navedenih uradaka, Stijepo Brbora, koji sebe naziva erotskim fotografom, izjavio je za Dubrovniknet kako je „bio uvjeren da su organizatori sve dozvole dobili unaprijed“ pravdajući se kako je on u navedenom filmu „samo statist“ Kaže da je uloga umjetnosti preispitivati stvari u društvu te da je i ovo snimanje svojevrstan bunt, a može se protumačiti na različite načine.

„Do sad nisam, i bez dozvole nikad ne bih, snimao u crkvama. Osim u Jezuita snimali smo i u dubrovačkoj pravoslavnoj crkvi” riječi su navedenog fotografa koje je prenio Dubrovniknet, koji u nastavku tvrdi i to da su za snimanje “imali usmeno dopuštenje”.

Pročitajte kako Slobodna Dalmacija i Dubrovački vijesnik reklamiraju navedeni uradak

Članak Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vijesnika navodi podatak da je redateljica filma kćerka Brborinog modela, te reklamira projekt ovim riječima:

“Film režira Marijana Verhoef, snimateljica je Alina Albrecht, a producentica Elisabeth Koeller. U javnosti će se najprije pojaviti desetominutna verzija filma, a do konca godine i puna u trajanju od 30 minuta, koja će biti prikazivana na festivalima dokumentarnih filmova. Brborin model ujedno je i majka redateljice, koja je želi podržati u njezinoj odluci da se “ludira” i uživa u životu kako joj odgovara.”

Podsjetimo, osim u crkvi, erotske fotografije snimane su na drugim lokacijama dubrovačke gradske jezgre- na zidinama, u palači Sponza.

Osuda župana i gradonačelnika

Snimanje fotografije u ckrvi osudio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, što možete pročitati ovdje, te dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je za Jutarnji list rekao:

“Oštro osuđujemo neprimjereno fotografiranje u vjerskim objektima. Poštujući umjetničke slobode i slobode izražavanja, držimo neprihvatljivim da se u pojedinim slučajevima one pokušavaju materijalizirati vrijeđanjem drugog i drugačijeg. Kad su u pitanju filmska i TV produkcija, nepostojanje gradskih odluka koje će jasno definirati način korištenja javnim površinama i gradskim prostorima odavno smo prepoznali kao problem. Zbog toga radimo na aktu koji će postaviti jasna pravila ponašanja osiguravajući dignitet Grada kao mjesta iznimne povijesne baštine, grada slobode i međusobnog uvažavanja – izjavio je Franković dodajući kako je ovaj slučaj pokazao da i Dubrovačka biskupija treba razmotriti uvođenje prihvatljivog oblika nadzora i zaštite vlastitih prostora.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dubrovniknet.hr/jutarnji.hr/dubrovacki.hr/slobodnadalmacija.hr/dubrovacka-biskupija.hr