Nakon reakcija biskupa Uzinića, direktor Filmske akademije ispričao se Crkvi i Dubrovčanima

Foto: Dubrovačka biskupija, Facebook; fotomontaža: Narod.hr

Nakon reakcije biskupa dubrovačkog Mate Uzinića na skrnavljenje katoličke crkve sv. Ignacija u Dubrovniku – snimanja golotinje u samoj crkvi – direktor DFFB-a ( Deutche Film und Fernsehakademie Berlin) ispričao se Crkvi i građanima Dubrovnika zbog toga što je studentska filmska ekipa njegove Akademije oskvrnula crkvu sv. Ignacija u Durovniku.

Isprika direktora Bena Gibsona objavljena je na web stranici Akademije:

“Snimateljska ekipa studenata DFFB-a kojoj je kao vježba zadano snimanje kratkog dokumentarnog filma snimala je fotografiranje koje je isplanirala protagonistica filma. Kako smo danas doznali, snimateljska ekipa je kao mjesto snimanja odabrala jednu crkvu u Dubrovniku, a navedeno fotografijranje uključivalo je i snimanje golotinje u toj crkvi. Na žalost katkad se događa da mladi filmaši koji poduzimaju svoje prve korake naprave temeljne pogreške kojima nenamjerno vrijeđaju ili napadaju druge ljude – što je ovdje slučaj. DFFB, koja iznimno visoko cijeni umjetničku slobodu, nije bila informirana o posebnostima snimanih scena niti o mjestu snimanja. Budući da se ipak radi o snimateljskoj ekipi DFFB-a, želimo se ovim putem od sveg srca ispričati Crkvi i svim građanima Dubrovnika”

Ben Gibson, Direktor DFFB-a

Biskup Uzinić odredio da zbog oskvrnuća u crkvi sv. Ignacija ne može biti bogoslužja: Pokornički čin i ponovni blagoslov u četvrtak navečer

Njemačka akademija za film i televiziju Berlin osnovana je 1966. te omogućuje specijalizaciju u režiji, pisanju scenarija, produkciji.

Podsjetimo, biskup Mate Uzinić je odredio da zbog oskvrnuća u toj crkvi nije dopušteno bogoslužje dok se ne učini naknada za ovaj čin pokorničkim obredom i ponovnim blagoslovom crkve.
Obred ponovnog blagoslova održat će se u četvrtak, 8. ožujka, nakon jednosatnog euharistijskog klanjanja, a biskup poziva sve vjernike da sudjeluju u klanjanju i misi.

Biskup Uzinić u priopćenju je također poručio da će zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dffb.de/dubrovacka-biskupija.hr