Eurostat: Nezadovoljstvo Hrvata od ulaska u EU ostalo nepromijenjeno, od nas su nezadovoljniji samo Bugari

Foto: fah

Eurostat je objavio istraživanje o zadovoljstvu životom u članicama Europske unije, a Hrvati su se na listi našli na predzadnjem mjestu, ispred Bugara.

Na skali od 0 do 10, Hrvatska je u 2018. godini ostvarila 6.3 boda, točno onoliko koliko je imala i kada je ušla u EU 2013. godine.

Bugarska koja je na zadnjem mjestu ostvarila je 5.4 boda, dok su najzadovoljniji Finci s 8.1 boda, koje slijede Austrijanci, Danci i Poljaci na visokom četvrtom mjestu. Irska, Slovačka i Velika Britanija nisu obuhvaćena istraživanjem

>Eurostat: Hrvatska i u 2018. među zemljama EU-a s najnižom kupovnom moći

Usporedbe radi, kada su Hrvati 2013. godine imali 6.3 boda, Grci i Portugal su imali 6.2 boda, a Bugari su imali 4.8 bodova. Danas su Grci nešto ispred nas sa 6.4 boda, Portugal ima 6.7 bodova, dok je Bugarska s 5.4 najviše napredovala.

Ispod prosjeka Europske unije, koji iznosi 7.3 boda, našle su se Španjolska, Francuska, Italija i Estonija.

U kategoriji zadovoljstva financijskom situacijom Hrvati su također među najlošijima te bolje stoji tek od Litvanaca i Bugara, dok su financijama najzadovoljniji Danci, Finci, Šveđani i Nizozemci.

Hrvati su pri dnu ljestvice i po ocjeni osobnih odnosa, odnosno kvalitete odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena osobnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod prosjeka Unije, u kojoj je ta ocjena 7,9.

Osobnim su odnosima manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr