Evo što nam je Maja Sever odgovorila nakon ispravka u članku koji se dotiče njezinog rada!

foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

U utorak, na Novu godinu, smo objavili članak Tko su hrvatski kreatori lažnih vijesti? u kom je spomenuta i Maja Sever, vezano za njenu reportažu o ilegalnom imigrantu Wadie Ghazi Sineidu koji je rekao kako ga je policija na plitvičkom području razdvojila od kćeri Allse i vratila u BiH. Ta reportaža je podigla na noge dobar dio hrvatske javnosti i potaknula bijes i mržnju prema hrvatskoj policiji.

U članku su bila dva pogrešna navoda, da je Maja Sever vijest objavila bez provjere i izlaska na teren. Nešto prije ponoći Maja Sever nam je poslala mail sljedećeg sadržaja:

„U skladu sa Zakonom o medijima tražim da objavite ispravak netočne informacije koje ste objavili u tekstu 1. sijecnja 2019.

https://narod.hr/hrvatska/tko-su-hrvatski-kreatori-laznih-vijesti

U tekstu navodite:

“Nekoliko mjeseci nakon dobivanja nagrade, Maja Sever je bez provjere prenijela priču – naravno bez izlaska na teren – ilegalnog imigranta, tzv. “tražitelja azila” iz Sirije Wadie Ghazi Sineida koji je rekao kako ga je policija na plitvičkom području razdvojila od kćeri Allse i vratila u BiH”

U jednoj rečenici napisali ste dvije netočne informacije i pokazali da uopce niste pogledali prilog o izgubljenoj djevojčici. Naime, prilog sam snimila U Velikoj Kladuši, što se na snimkama vidi, te je lažna infomacija da nisam bila na terenu. Isto tako u prilogu su objavljene izjave glasnogovornice MUP-a BiH i priopćenje MUP-a RH-a te ne neistinit podatak da sam informaciju objavila bez provjere.

Zahtjevam da objavite ispravke netočnih informacija.

Maja Sever“

Ispravak netočnog navoda unutar te rečenice je napravljen po uvidu u tekst, a urednica Ivana Josipović je sljedećeg jutra poslala mail obavijesti i isprike Maji Sever, sljedećeg sadržaja:

„Poštovana,

hvala Vam što ste nam svratili pozornost na ovaj propust, ispravljen je.

Srdačan pozdrav,

Ivana Josipović

urednica

Narod.hr“

No, nakon toga Sever je poslala mail sljedećeg sadržaja:

„Kada smo kod lažnih vijesti na službenoj stranici MUP-a RH preko koje se traže nestale osobe još uvijek piše da je Allsa Ghazie nestala na području karlovačke županije. Dakle, to je službeni izvor infomiranja. Kliknete li ovog trena na link koji šaljem možete se uvjeriti u to.

Dakle, kada me optužujete da širim lažne vijesti pokušatje jednostavnom pretragom doći do izvora informacija koje sam objavila.

http://nestali.hr/default.aspx?id=22&osoba_id=8455

Kao što ste mogli doći do jednostavnih istinitih činjenica o izlasku na teren i o preovjeri nformacije kod MUP-a. ako ne možete pronaći link na prilog mogu vam ga ja poslati.

Ta hajka koju dižete je zaista nekorektna. Priču o Sirijcu su prenijeli svi mediji. Ja sam je objavila sa svim relevantnim stranama priče, ali zašto ne staviti metu na moju glamu?

Sve najbolje vam želim i sretnu, mirnu i blagoslovjenju novu 2019.

Maja Sever“

U međuvremenu je Maja Sever 3. siječnja objavila na Twitteru sljedeći sadržaj:

Najavila sam da ću tužiti http://narod.hr  jer piše laži o meni. U međuvremenu je glavna urednica Josipovic poslala pismenu zahvalu sto sam ih upozorila da lažu i promijenila tekst. Čekam odvjetnika da mi kaže je li nakon ispravka i “zahvale” ostalo prostora za tužbu“.

Dodala je i, „Ma, ona je jednostavno izbacila iz teksta cijeli komad u kojem su objavili lažne informacije. I meni zahvalila sto sam@ih upozorila.“ te „Zapravo i zelim tužiti, ali naravno cekam mišljenje moje odvjetnice. Na žalost i ako sad nema prostora za tužbu, bit će. Ne sumnjam. Marcel Holjevac je dnevno pokopao. Zao mi je sto prije nisam pokretala tužbe.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr