Evo što policija kaže na upit o imigrantima iz Bangladeša u Velikoj Gorici

policija imigranti
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Provedenim provjerama utvrđeno da se na području Mraclina u Ulici braće Radić nalazi obiteljska kuća u privatnom vlasništvu koja se legalno iznajmljuje raznim pravnim i fizičkim osobama, a između ostalih kuću je unajmilo i trgovačko društvo iz Zagreba s ciljem smještaja svojih zaposlenika uglavnom stranih državljana”, odgovara Policijska uprava zagrebačka za Narod.hr na pitanje o imigrantima iz Bangladeša u Velikoj Gorici.

> Imigranti iz Bangladeša u Velikoj Gorici: Čekaju radnu dozvolu?

> Vučemilović (DP) za Narod.hr: Dolazak radnika iz trećih zemalja snizit će cijenu rada

> Demografi upozoravaju: ‘Ne može nam MUP i poslodavci voditi imigracijsku politiku – uvozom jeftine radne snage potiče se iseljavanje Hrvata’

Naime, suradnik portala Mraclin.hr obišao je mraclinski “hot spot” u Ulici braće Radić. Naime, na toj su se adresi kod željezničke stanice, u kući koja je u posjedu nekoliko zagrebačkih suvlasnika, prije izvjesnoga vremena pojavili novi stanari, po svemu sudeći imigranti, što je izazvalo interes, navodno i određenu uznemirenost stanovništva.

Portal Mraclin izvijestio je kako se radi o ljudima iz Bangladeša, njih do desetak. “Čekaju radnu dozvolu za Hrvatsku za 2021., a vele da bi im trebala doći za deset do dvanaest dana. Uglavnom bi se bavili “bauštelskim poslovima”, zidanje, tesarija. Stigli su avionom, ali, zanimljivo, bez viza.”, navodi Mraclin.hr. Podsjećamo da je od 1. siječnja ove godine znatno olakšan uvoz radne snage iz tzv. trećih zemalja u Hrvatsku. Demografi su prije donošenja novog zakona lani upozoravali da se takvim liberalnim Zakonom o strancima spušta cijenu rada i potiče dodatno iseljavanje hrvatskih građana.

Odgovor Policijske uprave zagrebačke u nastavku pročitajte u cijelosti:

Vezano za Vaš upućeni email od 5. veljače obavještavamo Vas da su policijski službenici odmah po zaprimljenom obavili sve potrebite provjere vezano dostavljene navode.

Provedenim provjerama utvrđeno da se na području Mraclina u Ulici braće Radić nalazi obiteljska kuća u privatnom vlasništvu koja se legalno iznajmljuje raznim pravnim i fizičkim osobama, a između ostalih kuću je unajmilo i trgovačko društvo iz Zagreba s ciljem smještaja svojih zaposlenika uglavnom stranih državljana.

Daljnjim provjerama osoba koje borave u kući u Ulici braće Radić, utvrđeno da su iste legalnim putem ušle na teritorij Republike Hrvatske, te da imaju odobrenja, vize, prijave boravka i radne dozvole u Republici Hrvatskoj, sukladno zakonskim odredbama“, zaključuje se u odgovoru Policijske uprave zagrebačke.

> (VIDEO) Raspudić: ‘Odbor za nacionalnu sigurnost dao je negativno mišljenje na Zakon o strancima’

>Plenkovićev projekt zamjene stanovništva: Hrvati u Njemačku, Srbi i Bošnjaci – u Hrvatsku

Podsjetimo također, prema Zakonu o strancima od 2021., na zahtjev poslodavaca dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja može se izdati ako Hrvatski zavod za zapošljavanje dostavi MUP-u pozitivno mišljenje za zapošljavanje nakon provedbe testa tržišta rada koji znači provjeru stanja u evidenciji nezaposlenih i postupak posredovanja u cilju zapošljavanja radnika s nacionalnog tržišta rada.

Ako domaćih radnika nema ili ih nema zato što poslodavci nude niske plaće i loše uvjete rada, poslodavci mogu slobodno uvoziti strane.

“Takva liberalizacija uvoza radnika ruši cijenu rada u Hrvatskoj u odnosu na razvijene zemlje EU u koje se naši građani iseljavaju i sigurno će doprinijeti daljnjem iseljavanju građana među kojima iseljavaju mladi i obrazovani”, upozorio je ljetos ugledni demograf Anđelko Akrap.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr