Evo što su za Narod.hr odgovorili DORH i Ministarstvo pravosuđa o uhićenom zapovjedniku logora Manjača

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Kapetan KOS-a Dane Lukajić, odnedavno je privremeno smješten u Remetincu, a prije četvrt stoljeća vodio je ekipu zlostavljača u srpskom zatočeničkom logoru Manjača, pokraj Banje Luke.

> Višnja Starešina: Zašto je baš sada plasirana tužna priča iz DORH-a

Nekadašnji oficir Kontraobavještajne službe JNA (KOS-a) Dane Lukaić (Lukajić), tijekom Domovinskog rata zapovjednik logora Manjača kod Banje Luke, odgovoran za najstrašnija mučenja i silovanja zarobljenika, uhićen je u subotu, 30. lipnja 2018., kada je Lukaić prešao granicu i ušao u Hrvatsku zajedno sa skupinom koja je išla na komemoraciju u Jadovno koju je organiziralo Srpsko narodno vijeće (SNV), Koordinacija židovskih općina, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

> Joško Buljan: Mladen Bajić predao je istražiteljima 1100 osobnih dokumenata ministra Šuška i podatke o brigadama HV-a koje su vodile operacije u BiH

Od Ministarstva pravosuđa i Državnog odvjetništva (DORH) zatražili smo odgovore u kojoj je fazi istraga s obzirom da upravo istječe prvi rok istražnog zatvora za Lukaića.

Uputili smo im sljedeća pitanja:

1. U kojoj je fazi istraga s obzirom da uskoro istječe prvi rok istražnog zatvora?

2. Je li zatražena i je li dobivena suradnja nadležnih institucija BiH u istražnom postupku?

3. Jesu li istražitelji DORH-a zatražili ulazak u relevantne arhive u BiH (Sarajevo i Banja Luka) i je li im to omogućeno, kao što je njihovim istražiteljima bilo omogućeno istraživanje u hrvatskim arhivima?

> Svjedočanstva iz Manjače: Kako je izgledao konc logor kojim je zapovijedao nedavno uhićeni “antifašist” Dane Lukaić?

Tajništvo Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu odgovorilo je za Narod.hr:

“Nastavno na Vaš upit od 24. srpnja 2018. odgovaramo, da je vezano za predmet i osobu koju navodite, u tijeku istraga i poduzimaju se odgovarajuće dokazne radnje. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu za sada u odnosu na ovaj predmet, nije imalo potrebu za suradnjom s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine, a dokumentacija se pribavlja sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku”.

> Lukaić u istražnom zatvoru zbog teških zlostavljanja hrvatskih zarobljenika na Manjači

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo nas je na DORH:

“Provjerom službenih evidencija Ministarstva pravosuđa utvrđeno je kako nije zaprimljena dokumentacija na navedeno ime.

Budući da je nadležno tijelo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, ljubazno Vas molimo da se s upitom izravno obratite Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske”, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa.

> Dodik prijeti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH zbog uhićenja osumnjičenog za ratne zločine na Manjači

Podsjetimo, logor Manjača bio je koncentracijski logor koji je osnovala JNA u blizini Banje Luke.

Prvi njegovi zarobljenici bili su hrvatski gardisti i MUP-ovci u Hrvatskoj Kostajnici koja je pala u ruke Srba i JNA 1991. godine.

Dana 12. rujna JNA i pobunjeni Srbi, četnici, ulaze u Hrvatsku Kostajnicu. Oko 300 branitelja Hrvatske Kostajnice predalo se jedinicama TO Bosanske Kostajnice. Dva dana kasnije, 14. rujna, Hrvatska Kostajnica u potpunosti pada u ruke četnika i JNA. Jedan dio branitelja probio se kroz neprijateljski obruč, dok se je drugi dio branitelja predao agresoru te je odveden u logor Manjaču kod Banje Luke.

> (VIDEO) 12. rujna 1991. logor Manjača – zašto se kriju silovanja i mučenja HOS-ovih i drugih hrvatskih vojnika?

Logor je vodila JNA, a početkom rata u BiH kojeg su od 1991. do 1992. vodile vojne snage Republike Srpske kako bi držale zatvorenike, hrvatske i bošnjačke civile tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Tko je bio Dane Lukaić, koji je odgovoran za najstrašnija zlostavljanja HOS-ovaca u logoru Manjača

General Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora još 2015. godine upozorio je da određeni istražitelji iz BiH nekontrolirano češljaju hrvatske arhive a bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan priznao je krajem 2016. da je suradnja s tužiteljstvom BiH ostvarena temeljem sporazuma iz 2005. i 2013. koje su odobrili ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova, uz suglasnost Vlade.

> Višnja Starešina: Kako se KOS najprije okomio na HOS-ovca N.N., a onda na Luku Modrića

Početkom 2015. Zoran Krešić u Večernjem listu upozoravao je da DORH temeljem Protokola s Tužiteljstvom BiH nije podigao niti jednu kaznenu prijavu protiv nekadašnjih oficira JNA, Bošnjaka i Srba u BiH zbog sudjelovanja u agresiji na RH te podsjetio kako je općepoznato da je više Bošnjaka, časnika Armije BiH, a prije toga oficira JNA, sudjelovalo u agresiji na RH, kao da i su odgovorni za masovne zločine, etničko čišćenje i pokolje nad Hrvatima u BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr