Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo Željku Kamenov za novu v. d. dekana

Foto: Fah, FFZG; fotomontaža: Narod.hr

Šezdeset osam članova Fakultetskoga vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu u ponedjeljak je na neslužbenom sastanku predložilo redovitu profesoricu s Odsjeka za psihologiju Željku Kamenov za obnašateljicu dužnosti dekana i taj je prijedlog uputilo rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik dr. sc. Zlatko Hasanbegović upozorio je u petak da je na zagrebačkom Sveučilištu riječ o borbama različitih klanova, a iskorištavaju se stradanja studentica za obračune na određenim fakultetima, među kojima se ističe upravo Filozofski fakultet s kojega je javno objavljeno ime samo jednoga profesora, iako je više profesora optuženo sa seksualno uznemiravanje. Za jednog postoje čak i kompromitirajuće SMS poruke, no njihova imena za javnost su još nepoznata.

> Uznemiravanje na FFZG: Tko je Neven Budak i zašto ne znamo imena ostalih prijavljenih?

> Selak Raspudić o uznemiravanju na FFZG: Javna je tajna da postoje još dva profesora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Šimprage, Željka Kamenov v.d. dekanice na Filozofskom fakultetu?

Meri Tadinac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorica s Odsjeka za psihologiju, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala je iz svog kuta situaciju na tom fakultetu.

“Treba nam v.d. dekana. Imam ime, ali pitanje je hoćemo li mi doći u priliku da to ime i predložimo”, rekla je Tadinac u studiju N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rektor i Senat imenuju v.d.-a samo u slučaju kad rektor smijeni dekana. Prorektor Šimpraga je dao ostavku, to znači da bismo mi kao Filozofski fakultet, naše fakultetsko Vijeće trebali Senatu i rektoru predložiti svojeg v.d.-a, o kojem bi oni odlučivali. S druge strane, sasvim sam sigurna da će Sveučilište imati drugo pravno tumačenje, reći da je dao stavku onaj kojeg su oni postavili pa imaju pravo postaviti sljedećeg”, rekla je Tadinac.

“Sve će se to odigrati sutra, ali sjednica Senata bit će dopisna pa će nastati problem, ako iz Filozofskog fakulteta svog kandidata predlože preko zastupnika u Senatu, oni to ime neće imati priliku reći, nego poslati mailom, a svi članovi Senata taj će mail pročitati tek za mjesec dana kad dobiju zapisnik sa sjednice, u kojoj nitko neće ni s kim komunicirati”, kazala je Tadinac.

“Postoji još jedan problem, prema prastarom statutu Filozofskog fakulteta Vijeće može sazvati samo dekan, a tehnički sad ne može, jer nemamo dekana”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nismo slučajno stavljeni u tu situaciju. Mi imamo novi statut, radna skupina predložila ga je Vijeću u prosincu 2019. Vijeće ga je predložilo Odboru za statutarna pitanja, prošlo je godinu i 2 mjeseca kako se nitko nama nije obratio u vezi s tim Statutom, ali ga nisu uputili ni u daljnju proceduru u Senat”, rekla je Tadinac, ustvrdivši da “po tom i po desetini drugih pitanja rektor Sveučilišta Damir Boras sabotira Filozofski fakultet”.

“S obzirom na sve pravne dubioze, naši predstavnici u Senatu, da bi nekako mogli utjecati da ne dobijemo oktruiranog dekana, nego kandidata koji će raditi, sazvali su jutros sastanak i predložena je naša kandidatkinja za v.d. dekanice, taj prijedlog je od 70-ak prisutnih podržalo 64, a to je redovita profesorica s Odsjeka za psihologiju, Željka Kamenov, za koju smatramo da bi izvanredno mogla premostiti ovaj period za izbor dekana”, rekla je profesorica Tadinac, kolegica profesorice Kamenov s istog odsjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.