FHS i HKS organiziraju znanstveni skup o gastarbajterima: ‘Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema’

Tado Jurić i Stjepan Šterc
Foto: Foto: Damir Humski, Universitas, B. Čović, Glas Koncila; fotomontaža: Narod.hr

Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče neophodni u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske“, ističe se u pozivu Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u najavi međunarodnog znanstveno-stručnog skupa pod nazivom „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“, koji će se održati 19. i 20. listopada 2020. u Zagrebu.

Na skup pozivaju sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake (povjesničare, sociologe, politologe, ekonomiste, demografe, psihologe, filozofe, teologe, filologe, kulturologe, komunikologe, pravnike, pedagoge, socijalne radnike, antropologe itd.) u Republici Hrvatskoj, hrvatskom iseljeništvu i hrvatskom susjedstvu koji se bave istraživanjem hrvatskoga ili vlastitoga iseljeništva.

Poziv u cijelosti pročitajte u nastavku:

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas o tijeku organizacije međunarodnoga znanstveno-stručnoga skupa „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

Skup organiziraju Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Hrvatski su iseljenički valovi i stradavanja tijekom cijeloga 20. i u dva desetljeća 21. stoljeća u znanstvenom smislu u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenoga razdoblja bili uglavnom gotovo zaboravljana tema. Znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima gastarbajterske ere, šezdesetih godina prošlog stoljeća, dosad nije održan, a uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz toga vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj stručno-znanstveno dosad nisu rasvijetljene.

Tragovi su neospornoga egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje države, a osobito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost.

Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče neophodni u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske.

Stoga na skup pozivamo sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake (povjesničare, sociologe, politologe, ekonomiste, demografe, psihologe, filozofe, teologe, filologe, kulturologe, komunikologe, pravnike, pedagoge, socijalne radnike, antropologe itd.) u Republici Hrvatskoj, hrvatskom iseljeništvu i hrvatskom susjedstvu koji se bave istraživanjem hrvatskoga ili vlastitoga iseljeništva. Skup će se održati 19. i 20. listopada 2020. u Zagrebu, imat će međunarodni znanstveni odbor i međunarodnu recenziju radova objavljenih u zborniku.

Predviđene rasprave su: 1. Političke, ekonomske i ostale uvjetovanosti iseljavanja; 2. Demografski potencijali i gubitci; 3. Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera; 4. Političko iseljeništvo i iseljenički tisak; 5. Gastarbajterski romantizam ili san o povratku; 6. Umjetnost u egzilu; 7. Identitetsko bogatstvo iseljeništva; 8. Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske; 9. Suvremeno iseljavanje mladih – studentske rasprave i 10. Rasprave on-line.

Zasebna je rasprava predviđena za studentska izlaganja. Stoga se posebno pozivaju studenti kako bi svojim izlaganjima i radovima doprinijeli značenju skupa. Studentski radovi bit će objavljeni u zasebnom dijelu zbornika i mogu razmatrati sve tematske cjeline.

Tijekom skupa bit će postavljena izložba o gastarbajterima, a pozivaju se i umjetnici koji svojim izražajem žele pridonijeti razumijevanju gastarbajterske priče.

Kako bi se skupu mogli priključiti i sudionici koji iz opravdanih razloga ne će moći biti u Zagrebu, organizirat će se zasebna rasprava on-line uživo.

Rok za predaju sažetaka je 15. srpnja 2020. godine.

Prijave, sažetke i upite moli se slati na adresu e-pošte: wkrasic@hrstud.hr
• Predviđeno vrijeme izlaganja je 15 minuta.
• Službeni i radni jezici skupa su: hrvatski, njemački i engleski.
• Prijava treba sadržavati naslov teme, sažetak do 300 riječi i 5 ključnih riječi, sve na hrvatskom i engleskom ili njemačkom jeziku.
• Sažetak treba poslati u Wordovom dokumentu, pismo Times New Roman, veličina 12, jednostruka razmaka.
• Nakon skupa bit će objavljen zbornik s recenziranim radovima.
Adresa održavanja skupa: Fakultet hrvatskih studija, Sveučilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, Zagreb, Hrvatska.

gastarbajteri.fhs.hr

U ime Znanstveno-organizacijskoga odbora skupa
doc. dr. sc. Stjepan Šterc
doc. dr. sc. Tado Jurić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr