Fijasko “Škole za život” ministrice Divjak: Djeca koriste tablete za surfanje, ne i za učenje

Foto: fah

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na početku školske godine s ponosnom je najavljivala početak eksperimentalnog programa “Škola za život” koji se ove godine počeo primjenjivati u 73 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Cilj eksperimenta je bio bio učenike staviti u središte obrazovanja i naučiti ih kritičkom promišljanju, istaknula je tada ministrica, pohvalivši se kako je Europska komisija u svom monitoringu istaknula da se u Hrvatskoj provode ambiciozne reforme na svim razinama obrazovnog sustava te posebno apostrofirala projekt “Škola za život”.

Da se radi o raskoraku želja ministrice Blaženske Divjak i s druge strane ogorčenih roditelja, nastavnika i profesora, primjetio je i Teleskop.hr čija je sugovornica izjavila: “I ako po strani ostavimo cijeli cirkus oko njihove nabave, loše tehničkih karakteristika, kašnjenja u roku isporuke, mutne priče oko njihova održavanja… ostaje činjenica da se naša djeca pretvaraju u zombije koji cijeli dan bulje u ekran i gledaju u pokretne slike. Postaju promatrači života, a ne aktivni sudionici.!”

Sustav izlaže djecu nepotrebnom gledanju tableta pod izlikom školovanja, dok s druge strane stručnjaci navode da mobilne naprave treba ograničiti, jer su djeca njima izložena u prevelikoj mjeri, primjetili su mnogi roditelji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 13,5 milijuna kuna za opremanje 73 eksperimentalne škole.

Miro Bulj zatražio od Divjak odgovore: ‘Koliko je koštala ‘Škola za život’ i zašto su izbačeni povijest i geografija iz strukovnih škola?’

Nažalost, dva mjeseca od početka školske godine eksperimentalni program pokazao je da ima velikih nedostataka te roditelji nisu zadovoljni njegovim provođenjem. Program zbunjuje kako nastavnike tako i učenike, ističe Teleskop.

Ministrica gotovo na svakom pojavljivanju u javnosti ističe važnost ovog projekta, dok roditelji djece koja pohađaju eksperimentalni program “Škola za život” smatraju da je slogan daleko od stvarnog života i životnih potreba i da ministrica ne osluškuje njihove želje i potrebe učenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/teleskop.hr