(FOTO) Dr. sc. Hasanbegović o policijskom ‘upadu’ u prostore NHR-a: ‘Ponavlja se pokušaj prakse kriminalizacije hrvatskih povijesnih obilježja’

Foto: Fah, commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

“Mislim da je to jedan presedan, na ovom primjeru se ponavlja pokušaj prakse kriminalizacije hrvatskih povijesnih obilježja. To je apsurdna situacija, riječ je o obilježju koje je nakon 1990. godine neko vrijeme bilo službeno hrvatsko obilježje”, rekao je u razgovoru za N1 televiziju dr. sc. Zlatko Hasanbegović o upadu policije iz I. PP Zagreb u prostorije Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici te legitimiranju Brune Esih i Tomislava Jonjića zbog hrvatske zastave s povijesnim grbom.

> Policija legitimirala Brunu Esih i Tomislava Jonjića zbog hrvatske zastave s povijesnim grbom

Dr. sc. Hasanbegović rekao je da nije bio u stranci kada je policija došla, ali da su došli po nečijoj prijavi.

Kazao je da je i danas došao policajac, bez naloga, već s pitanjem postoji li spremnost da maknu zastavu.

Dr. sc. Hasanbegović za N1 istaknuo je kako zastavu iz svojih prostorija neće micati.

“Potpuno je apsurdno i neprihvatljivo da je to moguće u Hrvatskoj 2019. godine. To je pitanje načela. Ovo je dobra prigoda da se konačno dekriminalizira hrvatska povijesna zastava kao narodno dobro”, kaže dr. sc. Hasanbegović.

“Političko-policijska represija hrvatske zastave na prostorijama NEOVISNIH ZA HRVATSKU u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici rezultirala je poplavom istovjetnih zastava diljem Hrvatske i BiH. Sa svih strana fotografije svojih kuća i dvorišta okićenih zastavama šalju nam ljudi koji su osjetili da je trenutak istaknuti ono zbog čega ih se opet progoni i kažnjava!
Ponavlja se slika iz 1989., ponovno je na djelu „stranka opasnih namjera“! Nije li to dokaz da zapravo još nemamo hrvatske države, da nam tek predstoji borba za nju!? Vrijeme je za Hrvatsku!”, poručili su u utorak Neovisni za Hrvatsku sa svoje službene Facebook-stranice.

> Hrvatska dijaspora za svoju službenu zastavu jednoglasno izabrala povijesnu hrvatsku zastavu

> (FOTO, VIDEO) Hrvatski grb i zastava kroz povijest: Evo zašto Gideon Greif nije u pravu kad optužuje Hrvatsku zbog povijesnog grba

Podsjetimo, nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj najprije su, 1990. doneseni amandmani na Ustav SR Hrvatske, kojim je određeno da je grb Republike Hrvatske “povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja.”

Službeni simboli usvojeni 25. srpnja 1990. do kraja istoga mjeseca počeli su zamjenjivati dotadašnje simbole SRH gdje god da su se oni još uvijek nalazili. Na javne zgrade izvješene su nove zastave RH, a započelo je i mijenjanje pečata. Ustavni amandmani nisu bili jasni. Naime, višemjesečna uporaba zastava s grbovima s početnim bijelim poljem imala je u prvom trenutku za posljedicu javno isticanje upravo takvih zastava na javnim zgradama i uredima.

Tek je Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske od 21. prosinca 1990. crveno polje jasno određeno kao početno na grbu.

Inačica s početnim bijelim poljem grba, danas je često korištena među Hrvatima izvan Hrvatske, ali i drugim dijelovima hrvatskoga društva.

Pogledajte video zapis podizanja povijesne hrvatske zastave ispred zgrade Sabora:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1