(FOTO) Predsjednica Grabar-Kitarović u Ottawi se susrela s glavnom guvernerkom Kanade i premijerom Trudeauom: ‘Dijelimo iste vrijednosti’

Ottawa, 13.5.2019 - Sveèanom ceremonijom doèeka i tete-a-tete susretom s glavnom upraviteljicom Kanade Julie Payette zapoèeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitaroviæ Kanadi, priopæeno je iz Ureda predsjednice. Na slici Jakov Kitareviæ, Julie Payette i Kolinda Grabar-Kitaroviæ. foto HINA/ Ured predsjednice/ ua

Svečanim dočekom i susretom s glavnom guvernerkom Kanade Julie Payette u Ottawi započeo je u ponedjeljak službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi.

Sugovornice su potvrdile snažne veze Hrvatske i Kanade koje veže prijateljstvo, međusobno poštovanje, ali i iste vrijednosti, navodi se u priopćenju ureda predsjednice.

Grabar-Kitarović je naglasila kako Hrvatska i Kanada dijele zajednička stajališta, teže i zalažu se za demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda. “Hrvatska je aktivna u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojaka s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama. Dijelimo iste vrijednosti, partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama“, kazala je, navodi priopćenje.

> (VIDEO) Kanada: Dok se ‘domaći’ beskućnici smrzavaju, ‘ilegalni migranti’ uživaju u luksuznim hotelima

> Zbog najveće afere liberalne vlade, kanadskog premijera Trudeaua napušta i četvrti suradnik

Istaknula je kako Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, uputivši pritom nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku. „Hrvatski narod i ja osobno vrlo smo ponosni na hrvatsku zajednicu u Kanadi koja je pridonijela sveukupnom razvoju Kanade i predstavlja snažnu vezu između naših dviju zemalja“, rekla je.

Predsjednica je naglasila kako je Kanada izvanredan primjer multikulturalnosti, poštivanja raznih nacionalnosti, njihovog jezika, kulture i običaja te izrazila uvjerenje kako će aktualni posjet poslužiti kao poticaj za daljnji razvoj i unaprjeđenje hrvatsko-kanadskih odnosa.

Nakon susreta s glavnom guvernerkom Kanade, predsjednica Grabar-Kitarović je nazočila ceremoniji sadnje drveta, nakon čega će se sastati s predsjednikom vlade i predsjednikom Senata Kanade, a posjetit će i školu Elmwood.

Prethodno se Grabar-Kitarović susrela s hrvatskom zajednicom u Ottawi.

Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u veleposlanstvu, kazala je predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan od prioriteta njezinog mandata.

Dodala je kako je, kao hrvatska predsjednica, posebno ponosna na Hrvate u Kanadi, koji su se svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu integrirali u društvo u kojem žive.

„Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta“, istaknula je Grabar-Kitarović.

U prigodnom obraćanju Predsjednica je spomenula kako su upravo hrvatski iseljenici bili „naša snaga tijekom Domovinskog rata jer ste, ne samo materijalno pomagali svoju, nego ste i svojim zalaganjem i osobnim kontaktima širili istinu o borbi za samostalnost hrvatske države“.

Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi Sv. Nikole Tavelića – Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića – Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu – istok, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora, te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.

Predsjednica Grabar-Kitarović s kanadskim premijerom Trudeauom o jačanju suradnje dviju zemalja

Sastala se i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom te poručila da su “Hrvatska i Kanada partneri”.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se u nastavku državnog posjeta Kanadi u ponedjeljak u Ottawi susrela s premijerom Justinom Trudeauom te govoreći o gospodarskoj suradnji dviju zemalja navela kako hrvatska vlada radi na poboljšanju klime za ulaganja izrazivši uvjerenje da bi Kanada mogla ojačati svoja ulaganja u Hrvatsku.

Predsjednica Grabar-Kitarović “navela je kako hrvatska vlada neprekidno radi na poboljšanju investicijske klime i pravnog okvira za pomoć poduzetnicima s obje strane, putem mjera koje pružaju jednake uvjete za poslovanje i ulaganje domaćim i inozemnim tvrtkama, izrazivši uvjerenje kako će Kanada prepoznati Hrvatsku kao odredište za ulaganja”, stoji u priopćenju ureda predsjednice o susretu Grabar-Kitarović i Trudeaua.

> Kandski premijer Trudeau Ircima: Legalizirajte pobačaj!

> Kanadski biskupi ministrici Freeland: Dostojanstvo žena ne može biti utemeljeno na principima koji zaobilaze prava nerođenog djeteta

Napomenuvši kako je znanstvena i obrazovna suradnja “iznimno važna za cjelokupni razvoj odnosa između Hrvatske i Kanade” predsjednica je izrazila “zadovoljstvo činjenicom kako postoji široki raspon suradnje između kanadskih i hrvatskih sveučilišta, što uključuje dva centra za hrvatske studije na sveučilištima Waterloo i Toronto”.

Izrazila je i zahvalnost što je hrvatski jezik integriran u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja u pokrajinama Ontario i Britanskoj Kolumbiji.

Kanada je dom jednoj od najvećih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske i Grabar-Kitarović je u razgovoru s Trudeauom istaknula doprinos hrvatske zajednice u Kanadi, ne samo u razvoju snažnih odnosa između dviju zemalja, već i u pogledu njezinog doprinosa sveukupnom razvoju Kanade.

Trudeau je čestitao Grabar-Kitarović preuzimanje predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa, jedine organizacije na svijetu posvećene ženama koje obnašaju te dužnosti, na čemu mu je predsjednica zahvalila te pohvalila kanadsko vodstvo radi promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, kao i zbog predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti, kaže se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina