(VIDEO) Kanada: Dok se ‘domaći’ beskućnici smrzavaju, ‘ilegalni migranti’ uživaju u luksuznim hotelima

snimka zaslona youtube

Kanada je, izgleda, ipak najnaprednija zemlja na planetu. Nakon duge bitke sa Švedskom, Kanada ipak ispada pobjednica.

Ne, nije to samo zato jer je premijerka Ontaria, Kathleen Wynne, došla u lokalnu džamiju održati govor o jednakosti i ravnopravnosti svih u Kanadi, pa prisiljena izuti se, staviti rubac na glavu i sjesti otraga u kut, u dio rezerviran za žene i ostati tamo dok muškarci ne završe s molitvom. Ona je inače feministica, lezbijka, i veliki protivnik bilo kojeg vida patrijarhata, ali je sama na twitteru objavila fotografiju na kojoj, segregirana s ostalim ženama, pod hidžabom čeka svoj red (dakle, nakon muškaraca).

No to je samo jedna crtica iz Troudeaove Kanade. Puno ozbiljnija je diskriminacija domaćih beskućnika na račun – uvoznih. Kanada je poznata kao socijalna država, no ipak, i u njoj ima jako puno beskućnika. Konkretno, u Torontu ih ima registriranih čak oko 9000. A u veljači, na temperaturama koje u Kanadi zimi budu i 20-30 stupnjeva ispod nule, to nije jednostavno biti.

No dok beskućnici u Torontu spavaju pod mostovima, ili u najboljem slučaju u skloništima za beskućnike, sve veći broj tzv. “nedokumentiranih migranata” – što je eufemizam za ilegalne imigrante – u državi Justina Trudeaua uživa u kraljevskom tretmanu u luksuznim hotelima u Torontu, o trošku poreznih obveznika. Tu se ne radi o situaciji poput našeg hotela “I” koji je uređen kao prihvatni centar za imigrante: Radi se o tome da se od javnosti skriva da je luksuzni hotel “Radisson east” u Torontu zapravo zatvoren za regularne goste, i da je postao – sklonište za migrante, s tim da punu cijenu smještaja (a smještaj u hotelu te klase u Torontu je oko 1000 kuna na noć) snosi država.

Gosti i imigranti zajedno

Priloženi video započinje pokušajem hotelskog menadžera da otjera reportera Davida Menziesa, i to prilično grubo. A priča Davida Menziesa potvrđena je i na raznim stranicama za rezervaciju hotela poput expedie, tripadvisora ili booking.coma.

“Hotel je sad izbjeglički centar”, napisala je korisnica expedie još pred dva mjeseca, davno prije Menziesove reportaže. 

“Sigurno više nije hotel kao prije! Liftovi, hodnici, predvorje, zatrpani su i koriste se kao životni prostor. Veš i kolica su posvuda. Koristiti liftove je gotovo nemoguće. Nisam zadovoljna boravkom i cijenom”, piše Carol Stayner iz Ontaria.

Brojni drugi isto tako upozoravaju da se radi o izbjegličkom smještaju i kako hotel treba izbjegavati jer djeca trče posvuda a “stanari” rade nered. Naročito se žale jer hotel naplaćuje cijenu kao da je stvarno hotel. “Ovo su samo okretna vrata za migrante”, kaže jedan gost na tripadvisoru.

No takvih problema više nema jer Radisson više ne prima regularne goste, izgleda. Na stranicama za rezervacije nije moguće rezervirati sobu. Toronto Plaza Hotel je također već godinama zatvoren za regularne goste.

Rezanje troškova za beskućnike, novac ide za imigrante

Dakle, dok se kanadski državljani koji su iz ovog ili onog razloga ostali beskućnici – radilo se o narkomanima, alkoholičarima, ili jednostavno siromašnima, ljudima koji su ostali bez posla pa time i bez krova (pod hipotekom) nad glavom – osuđeni na smrzavanje i smještaj u šatorima i sličnom, dotle “gosti iz Afganistana” uživaju u punom pansionu s tri hotelska obroka dnevno, u istom hotelu u kom regularni gosti plaćaju tu istu uslugu prilično skupo.

No to nije sve. Toronto Sun je otkrio kako su gradski dužnosnici zaduženi za brigu o beskućnicima sklonili na stranu tri milijuna dolara iz proračuna namijenjenog beskućnicima – i prenamijenili ih za “tražitelje azila”. Ovo je odlučeno, kažu, jer broj tražitelja azila raste brže od očekivanja. Menzies kaže kako je grad u posljednje dvije godine na “izbjeglice” – uglavnom iz Maroka i sličnih zemalja – potrošio 67,1 milijuna dolara, a ove godine će se potrošiti dodatnih 45 milijuna. Samo na smještaj “izbjeglica” u spomenutom Toronto Plaza hotelu se troši oko pet milijuna, a grad razmišlja da otkupi cijeli hotel za 35 milijuna, plus vjerojatno više od toga za renoviranje.

Stoga možda ne treba čuditi da je Trudeauova popularnost na najnižim granama otkad je preuzeo vlast, na ispod 30 posto podrške. Najava ekstremno visokih “ekoloških” poreza na ugljični dioksid, nekontrolirana javna potrošnja, i neki drugi nepopularni i nespretni potezi su uzrok tome, ali i politika prema imigrantima ima svoj udio.

Što onda ostaje domaćim beskućnicima, osuđenim na smrzavanje pod mostovima i u šatorima? Vjerojatno bi im najpametnije bilo da napuste Kanadu, bace osobne dokumente u prvi jarak, i da se onda pojave na granici kao “tražitelji azila”, tvrdeći da su zapravo iz Afganistana, a ne Kanađani. Svakako bi od kanadske vlade u tom slučaju bili tretirani – mnogo bolje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr